Home Plant Design Nieuws Begeleiding van A tot Z in silo- en transportsysteem project FrieslandCampina

Begeleiding van A tot Z in silo- en transportsysteem project FrieslandCampina

Plant & Process design tag corner Plant Design tag corner

Begin oktober hebben we bij FrieslandCampina in Meppel een nieuw silo- en transportsysteem opgeleverd voor melkpoeders in Toren 1. Droogtoren 1 heeft de grootste capaciteit binnen de productielocatie en wordt nu gebruikt tot ca. 8,5m3/h voeding. Hiermee wordt tot ca. 6.000kg/h poeder gemaakt. Een belangrijk project dus waar reikhalzend naar uitgekeken werd!

Overall projectmanagement

Het systeem wordt gebruikt om de producten uit de droogtoren te transporteren naar big-bag- en een 25 kg verpakkingslijn. Het verschil in productiecapaciteit tussen de toren en deze verpakkingslijnen wordt gebufferd, zodat deze tijdens een torenreiniging verder verpakt kan worden.

Het systeem was sterk verouderd. Iets dat vooral merkbaar was in het hygiënisch ontwerp en explosieveiligheid. Vanuit Actemium hebben wij het hele project van a tot z mogen begeleiden. We hebben samen met FrieslandCampina de verschillende opties in kaart gebracht en voorzien van CapEx-ramingen en een Business cases. Hieruit is een voorkeur ontstaan waarmee we de interne investeringsaanvraag hebben uitgevoerd. Na groen licht hebben we het hele traject verder begeleid in de vorm van overall projectmanagement, mechanical engineering, electrical engineering en industrial automation. Hierbij is nauw samengewerkt met leveranciers met specialistische kennis over poedersystemen.

Hijswerk optimaal benutten

Tijdens de ombouw – een periode van 5 weken – zijn twee oude silo’s, een betonvloer en alle oude transportsystemen verwijderd. De oude silo’s waren onderdeel van de gebouwconstructie. Om tijdens en na het uithalen van de oude silo’s de krachten op te vangen zijn er staalconstructies aangebracht. Na deze operatie zijn nieuwe transportsystemen aangelegd en nieuwe silo’s geplaatst. Alles in een vooraf bepaalde volgorde afgestemd om het hijswerk optimaal te benutten.

Voor de hele ombouw is een team van ca. 10 medewerkers van FrieslandCampina betrokken geweest die, samen met ons, nauw hebben samengewerkt met in totaal 60 medewerkers van externe partijen. Het was een succesvolle operatie, waarbij de focus lag op hygiënisch en veilig werken, maar waarbij het realiseren van de planning cruciaal was. Om dit in goede banen te leiden zijn een EPC-manager, een constructiemanager en een CSU-manager onderdeel van het operationeel managementteam geweest met elk hun eigen focus en verantwoordelijkheden.

Teamprestatie

Het nieuwe systeem voldoet nu aan de huidige norm van hygiënisch ontwerp en explosieveiligheid. In het geheel is de hoeveelheid bufferruimte minder geworden. Maar – passend bij moderne bedrijfsvoering – is de flexibiliteit gestegen. Waar de oude silo’s allen een toegewijde afvoerroute naar de big-bag lijn of de 25kg afzaklijn hadden, hebben de nieuwe silo’s mogelijkheid om af te voeren naar beide verpakkingslijnen. Het eerste product is inmiddels met succes van de band gerold, volledig binnen de product specificaties. Een mooie prestatie van het hele team!

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.