Home Watermanagement Klantverhalen Al 29 jaar gáán voor de drinkwaterwereld
Al 29 jaar gáán voor de drinkwaterwereld
Watermanagement tag corner

5-jarig jubileum met kennis en ervaring sinds 1957: Een terugblik op hoe een nauwe samenwerking is ontstaan.

Vitens in zijn huidige vorm is ontstaan in 2006 na een fusie tussen een groot aantal provinciale en regionale drinkwaterbedrijven uit Gelderland, Flevoland, Overijssel, Friesland en Utrecht. Zo ook vanuit de WOG, Waterleiding maatschappij Oostelijk Gelderland, opgericht in 1936. Waar ooit binnen elke regio meerdere drinkwatervoorzieners waren gevestigd is dit teruggebracht naar 10 drinkwaterbedrijven in Nederland. De verbetering van de kwaliteit van het water was een grote drijfveer om aan schaalvergroting te gaan doen.
Vitens bedient 2,5 miljoen huishouden van (drink)water en beschikt daarvoor over een leidingnet van maar liefst 49.000 km.

Vitens Kantoor Zwolle
Vitens Zwolle

Water van levensbelang

Frans Hilge, projectleider elektrotechniek, begonnen bij de WOG in 1991, neemt ons mee in zijn ‘waterverhaal’. Want als er iemand betrokken is bij water is het Frans Hilge. “Het mooie aan mijn werk bij Vitens is werken met het product water. Een paar dagen zonder water gaan we niet volhouden. Het is van levensbelang voor de mens en we mogen er eerlijk gezegd ook best zuiniger mee omgaan!”

Daarnaast brengt het werken in de techniek, waar Frans Hilge in opgeleid is, veel plezier in zijn werk. “Samen met derden ontwerpen en vervolgens iets opleveren waar we trots op kunnen zijn.”

De hardware en software volgde

“Met Actemium, destijds onder de naam Koster, kwam ik in 1993 in aanraking tijdens de bouw van een eigen pompsysteem in Eibergen. De bouw hiervan konden we niet zelf meer aan en daarom hebben we het uitvoerende werk bij Actemium neergelegd”, aldus Frans Hilge.

De eigen montage afdeling werd afgebouwd en het werk werd uitbesteed. En zo volgde ook de hardware en de software. Vitens werkt hiervoor met een pool van 12 partijen waaruit geput kan worden. “Vroeger werd een plan op de achterkant van een sigarendoosje geschreven en nu staat alles op papier en gaan we gefaseerd met de verschillende leveranciers aan het werk.”

We willen meegenomen worden in de nieuwste technieken. Die adviserende rol wordt steeds belangrijker.

Frans Hilge, projectleider elektrotechniek bij Vitens

Omvangrijke projecten

Vitens heeft verschillende omvangrijke projecten door Actemium uit laten voeren.

Nieuwbouw en/of renovatie van pompstations in onder andere Vorden, Bunnink, Boele, Corle, Dinxperlo en Aquaterp.

Zo ook ‘Zachtwater voor de Achterhoek’ waarbij op 10 locaties complete reservoirs werden omgebouwd en waarbij onder andere ook de PLC’s moesten worden vervangen. Bijzonder is ook dat we een internationaal  project bij de Stadtwerke Neuss in Duitsland hebben uitgevoerd. Door de ervaring, die is opgedaan tijdens onthardingsprojecten zoals in Vorden en Corle, kreeg Vitens de opdracht dit project uit te voeren.

“Dat was wel heel bijzonder dat we daar de hardware hebben kunnen doen. Dat we extern op de markt een project deden. We hebben de onderaannemers het e-werk laten doen en dus ook wéér samen met Actemium”, aldus Frans Hilge.

 

Proceskennis van drinkwater

Voor Vitens is het heel belangrijk dat je kennis hebt van het drinkwaterproces. “En hoe krijg je dat als je hier als vreemde binnenwandelt. Het is niet alleen kennis hebben van elektrotechniek, maar ook weten het proces gaandeweg te verbeteren. En jazeker, we werken al 29 jaar met een vaste en door de wol geverfde club, dat gáát voor de drinkwaterwereld.”

Vitens
Heb je vragen over bovenstaande artikel of over industriële automatisering?
Stefan Kolkman
Client Manager - Doetinchem
[javascript protected email address]
+31 (0)6 51 85 88 21
Bekijk onze Klantverhalen

Actemium werkt voor: Royal FrieslandCampina, Mars Incorporated, Danone, Arla Foods, Cargill, Delicia, Aviko, Groupe Bel, Avebe, DVNutrition