Een nieuwe jetty met vier nieuwe scheepsposities, een centraal vrachtwagenbehandelingsstation, twee tankputten met zestien extra tanks … LBC Tank Terminals Rotterdam kreeg het allemaal. De tankopslagspecialist, gevestigd in het petrochemische hart van de haven, breidde de afgelopen drie jaar flink uit. Actemium nam een deel van de werkzaamheden voor haar rekening.

“LBC Tank Terminals is een belangrijke speler in de midstream en downstream bulkopslag van chemicaliën, olie en geraffineerde petroleumproducten. Hier in Rotterdam leggen dagelijks meerdere zee- en binnenschepen aan om te laden en lossen. Tankwagens en treinen rijden af en aan.” Raoul Cootjans, externe projectmanager van het Rainbow-project bij LBC Tank Terminals, geeft een korte schets van de drukte op de LBC-site in de haven. En legt uit waarom uitbreiding noodzakelijk is: “De vraag naar opslag en overslag werd de laatste jaren almaar groter. De druk op het zo snel mogelijk laden en lossen nam toe. Tijd is geld in deze business. Het is belangrijk dat alle processen zo snel en efficiënt mogelijk verlopen, en dit zonder enig compromis op het gebied van veiligheid.”


Foto: overzichtsfoto van de toekomstige site van LBC met de nieuwe jetty, truckverlading en nieuwe tanks

Grotere capaciteit

Om de Truck turnaround Time (TATT) en ship to shore operaties te verkorten, besloot LBC Tank Terminals de capaciteit te verdrievoudigen, de bestaande jetty te vervangen en de infrastructuur te verbeteren. Raoul: “Onder de vlag Project Rainbow 1 gingen we aan de slag. Een belangrijke ingreep was de realisatie van de nieuwe jetty. Die is nu uitgerust met 2 volautomatische slangenkranen en 27 slangen. Bijzonder is dat de gesegregeerde leidingen waarop de slangen zijn aangesloten piggable zijn: eenvoudig te reinigen door middel van een prop. Dat maakt ze geschikt voor meerdere productstromen. Stel je voor wat dit betekent voor de efficiëntie van het laden en lossen!”


Foto’s: de flexibele productieslangen (links), de 2 nieuwe jettykranen (midden) en de pijpverbindingen naar de tanks

Kilometers kabels

Voor het vergroten van de opslagcapaciteit werden in totaal 16 nieuwe roestvrij stalen tanks geplaatst, met een totale opslag van 36.000 m³. “Ook hierbij konden we de hulp van Actemium goed gebruiken”, legt Raoul uit. “Actemium installeerde de veldinstrumentatie en (RIO-)besturingskasten, legde glasvezelkabels aan, zorgde voor de onderlinge verbindingen tussen de besturingskasten en van en naar de veldinstrumentatie, plaatste verlichting, plaatste tracing en sloot kilometerslange voedingskabels aan. En dan noem ik nog niet eens alles.”


Foto: RIO-besturingskast die Actemium installeerde

Flexibel

LBC is zeer te spreken over de kwaliteit van de dienstverlening van Actemium. “Met name hun flexibele instelling sprong eruit voor ons”, vertelt Raoul. Actemium slaagde erin onder tijdsdruk de nodige veiligheidsmaatregelen te respecteren en op een veilige manier te ageren.


Foto: voedingskabels die Actemium aangelegde

Magisch duo

Raoul vervolgt: “Natuurlijk is het belangrijk dat partners als Actemium de juiste vakkennis in huis hebben. Maar ik heb gemerkt dat een prettige samenwerking minstens zo veel waard is. Bert Bogaarts en Jan Willem Bekers, de projectleiders van Actemium, waren wat mij betreft een magisch duo. Het lukte ons goed de lijnen kort te houden en op basis van vertrouwen samen te werken. Mooi om te zien ook hoe er een synergie ontstond tussen Actemium en de andere contractors. Materialen werden onderling zonder problemen uitgeleend. Dat zegt veel over de werksfeer.”


Foto: de flexibele productieslangen