Home Chemie Klantverhalen Hoe Ijsselland Bio Fuels en Actemium samen de controle herwonnen en automatisering naar nieuwe hoogten brachten
Samen aan de slag om een visie te realiseren

Hoe Ijsselland Bio Fuels en Actemium samen de controle herwonnen en automatisering naar nieuwe hoogten brachten

Chemie tag corner Olie & Gas tag corner System Integration tag corner

Ijsselland Bio Fuels, een toonaangevend bedrijf in de productie van duurzame biodiesel. Bij Ijsselland Bio Fuels staat innovatie centraal en zijn ze gepassioneerd bezig met het vinden van milieuvriendelijke oplossingen voor energiebehoeften. Hun specialiteit ligt in het omzetten van afvalstromen, zoals gebruikt frituurvet en diverse dierlijke en plantaardige vetten en oliën, naar hoogwaardige biodiesel. Met diverse geavanceerde technologieën zetten ze in op een circulaire economie, waarin ze niet alleen brandstoffen produceren, maar ook bijdragen aan het verminderen van afval en het verlagen van de CO2-uitstoot. Bij Ijsselland Bio Fuels geloven ze in een duurzamere toekomst en samen met Actemium gingen ze aan de slag om die visie te realiseren.

Actemium viel op vanwege haar hands-on mentaliteit en maatwerk softwarevaardigheden. Via een bestaande relatie met Patrick Holthaus, projectleider bij Ijsselland Bio Fuels, werd het eerste contact gelegd. “De implementatie van ons unieke Universe methode, het schrijven van het functioneel design specificatie (FDS) en software design specificatie (SDS) document werd toevertrouwd aan Lammert Aling, sr. Engineer bij Actemium. Hij heeft een leidende rol gespeeld in het gedetailleerd beschrijven van de processen,” vertelt Patrick enthousiast.

Kritische sparringpartner

Het bleek al snel dat het bestaande T95-protocol niet voldeed aan de behoeften van Ijsselland Bio Fuels. Dus besloten ze om het proces opnieuw te beschrijven, waarbij alle nuances en uitzonderingen werden meegenomen voor de programmeurs. Patrick vertelt verder: “Na vier dagen van intense samenwerking ontstond er een samenhangend verhaal waarin elke mogelijke situatie was doordacht. Lammert Aling fungeerde hierin als een kritische sparringpartner, wat essentieel bleek om tot een consistent en robuust verhaal te komen.”

De overdracht van de FDS/SDS documentatie aan het automatiseringsteam van Actemium in Drachten verliep vlekkeloos. Onder leiding van Maurice Schakel heeft het team een PLC en SCADA applicatie ontwikkeld welke voldoen aan de klantspecificaties. Tijdens de inbedrijfstelling kwam alles binnen tien dagen op gang mede dankzij de projectmatige aanpak en de plezierige samenwerking tussen beide teams. “Na enkele aanpassingen draait het systeem nu voor 95% efficiënt,” vertelt Patrick trots. “Het hoofddoel was om data te extraheren, waardoor de afdeling R&T toegang kreeg tot monitor-view-accounts en de mogelijkheid om grafieken te genereren.” Deze data diende als brandstof voor het optimaliseren van processen, waarbij het volgen van trends in het proces cruciaal bleek voor de operators.

Een hele logistieke operatie

Ijsselland Bio Fuels verwerkt verschillende soorten vetten, variërend van dierlijk vet uit slachterijen tot zonnebloemolie en frituurvet, met een dagelijkse verwerking van een half miljoen liter uit alle hoeken van de wereld. Alle ingrediënten die binnenkomen moeten beschikken over een duurzaamheidscertificaat om als biodiesel te mogen worden verkocht. De biodiesel die het bedrijf produceert vindt zijn weg naar buiten via o.a. boten. “Een hele logistieke operatie,” lacht Patrick. Met slechts één operator die de fabriek draait en vijf tot zes logistieke medewerkers, fungeert de locatie in Kampen als een strategische logistieke hub. Het bedrijfsproces is volledig circulair, zonder enig afval.

Met een lage CO2-uitstoot en natuurlijke processen, zoals methanol recovery, draagt Ijsselland Bio Fuels op voortreffelijke wijze bij aan duurzaamheid. Halverwege december werden ambitieuze plannen gesmeed voor een nieuwe lijn en uitbreiding, inclusief de automatisering van het hele tankpark. Patrick: “De toekomstige overweging om de automatisering in Emmen te vernieuwen, geeft blijk van onze voortdurende toewijding aan innovatie. Dit project verliep soepel met een succesvolle implementatie en veelbelovende vooruitzichten voor een terugkerende samenwerking in Emmen.”

Het project met Ijsselland Bio Fuels was niet alleen uniek vanwege de technische uitdagingen, maar ook vanwege de nauwe samenwerking met Actemium. Door een gestructureerde aanpak en gebruik te maken van geavanceerde software zoals TIA Portal en WinCC Unified, hebben Ijsselland Bio Fuels en Actemium samen de controle herwonnen over de fabriek en automatisering naar nieuwe hoogten gebracht.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.