Home Feed Klantverhalen Agrifirm ombouw
Volledig geïntegreerd en gestandaardiseerd productieproces

Agrifirm ombouw

Feed tag corner

Agrifirm Veghel is klaar voor de toekomst door de rigoureuze ombouw van hun fabriek. De vernieuwde bibliotheek is de basis voor een volledig geïntegreerd en gestandaardiseerd productieproces.

 

Fabriek voldoet nu aan strenge regelgeving van ARBO, ATEX, veiligheid en milieu

Dagelijks de varkensvoeders op tijd leveren aan de afnemers en tegelijkertijd de complete fabriek future-proof ombouwen. De locatie Veghel is één van de productielocaties van de coöperatie Agrifirm waar jaarlijks rond de 750.000 ton varkensvoeders wordt geproduceerd. Actemium heeft in het project de lead gekregen voor het volledig up-tot-date brengen van de productie-automatisering en de elektrotechnische installaties. In de bestaande fabriek, gelegen aan de Rijksweg A50 in Veghel, is in een aantal fases de oude installatie verwijderd en gelijktijdig een compleet nieuwe mechanische installatie opgebouwd. De fabriek voldoet nu ruimschoots aan de strengere regelgeving op het vlak van ARBO, ATEX, veiligheid en milieu.

Verhoging van de productiecapaciteit en -performance

Robin Blom, bedrijfsleider bij Agrifirm Veghel, is tevreden over het resultaat van de complete verbouwing van de productielocatie. “Deze fabriek is nu state of art qua inzetbaarheid van het machinepark en de betrouwbaarheid van de machines. De upgrade van de fabriek heeft ook gezorgd voor een verhoging van de productiecapaciteit en -performance.
In de voormalige fabriek functioneerden de machines nog prima, maar de technische installaties waren verouderd. De aangescherpte regels op het gebied van ARBO, ATEX, veiligheid en milieu vormden de aanleiding om de fabriek te moderniseren. Robin Blom: “Met name de strengere eisen aan de uitstoot van stoffen, geluid en geur vormden een uitdaging. We dienden de explosieveiligheid binnen onze fabriek te verbeteren om te blijven voldoen aan de ATEX-veiligheidsnormen. En natuurlijk wilden we tegelijkertijd de kwaliteit van het voer verder verbeteren.”

Samenwerking met meerdere partijen

Met een door Agrifirm aangestelde externe coördinator is het project per augustus 2015 opgepakt met een beoogde doorlooptijd van 2 jaar. Blom: “Actemium heeft hierbij intensief samengewerkt met een andere huisleverancier van Agrifirm, SPIE, om te komen tot een nieuwe bibliotheek (volledig op maat voor deze fabriek) ten behoeve van de control-module-laag van de nieuwe productiebesturing.” Mark Beugelsdijk, projectmanager Actemium, vult aan: “Op basis van deze gestandaardiseerde bibliotheek is de productiebesturing voor de nieuwe fabriek uitgewerkt. Dit was een fikse klus aangezien de besturing voor diverse procesgedeelten is aangepakt, zoals: de inname, tweemaal menglijnen, vijf perslijnen en de bulkverlading. Waarbij de perslijnen volledig automatisch draaien, met geoptimaliseerde receptparameters.”

Robin Blom: “Om de elektrotechnische- en besturingstechnische installaties goed te laten aansluiten op de mechanische installaties, heeft Actemium ook intensief contact gehad met externe mechanische leveranciers.” Beugelsdijk sluit hierop aan: “Open communicatie is heel belangrijk zeker als het gaat om een bedrijfkritisch proces. Dat is – na het nemen van de gebruikelijke hobbeltjes – met alle externe partijen prima gelukt.”

De laatste fase van het grote ombouwtraject is afgerond. Actemium blijft actief betrokken bij de nieuwe fabriek doordat ze de installaties onderhouden en een 24/7 service verleent. Daarnaast voert Actemium het hele jaar door kleine optimalisaties door om het productieproces verder te verbeteren.”

Overlegsituatie

Van werken op regiebasis naar een langdurige partnership

Adriaan van de Ven, Client Manager Actemium, en Robin Blom en blikken terug op een project met veel aandachtsgebieden en eisen waarbij er samengewerkt is met meerdere partijen om tot de juiste oplossingen te komen. Robin vertelt: ”Actemium had al eerder bewezen goed mee te denken. Ze beschikken over ruime ervaring in feed productieprocessen. Aangezien Actemium de oude fabriek op zowel elektrotechnisch- als automatiseringsvlak goed kent én beschikt over gekwalificeerd personeel om een ombouw uit te denken en te realiseren, is samen met hen een gedetailleerd plan uitgewerkt om de fabriek stap voor stap om te bouwen.”

Fixed-price afspraken

De omschakeling van het ontwikkelen van de bibliotheek naar de uitvoering van de projecten voor de ombouw, was zeer uitdagend. Van de Ven: “Fixed-price afspraken dwingen de opdrachtgever en de opdrachtnemer tot het specificeren van de scope waarin de gewenste levering (of het doel) heel helder en specifiek wordt beschreven. Hierdoor kunnen beide partijen beter sturen op planning en kosten. Een bibliotheek ontwikkelen vereist een compleet andere aanpak dan projecten uitvoeren. Onze medewerkers hebben laten zien dat zij hierin flexibel met de klant meebewegen. Het team voelt zich écht verantwoordelijk voor een vlot en vlekkeloos verloop van de ombouw van alle procesonderdelen.”

Projectaanpak met standaardisatie van productieprocessen

In goed overleg is ervoor gekozen éérst de bibliotheken (control-modulelaag voor alle procesonderdelen) volledig te vernieuwen en daarna de besturingssoftware daarop te ontwikkelen. De software kon hierdoor alleen in een kantoorsimulatie bij Actemium worden getest. De lakmoesproef volgde pas later in de fabriek zelf. Deze gedurfde keuze heeft geleid tot een volledig geïntegreerde standaardisatie van het productieproces. Het grote voordeel hiervan is dat elke elektromonteur én software engineer, nu sneller en beter weet hoe de besturing binnen alle drie de productie-units van Agrifirm werkt.

Om de fabriek door te laten draaien was een heel strakke planning nodig. De eerste maal-menglijn is in een weekend omgebouwd waardoor deze meer capaciteit kreeg. Dit bood ruimte om andere procesdelen even stil te zetten en om te bouwen. Dezelfde aanpak is voor de overige procesdelen toegepast, waarbij er ook delen zijn omgebouwd in één weekend.

Software testen

Geleverde werkzaamheden

Voor alle procesgedeelten (inname, maal-menglijn, perslijnen en bulkverlading) ontwikkelde Actemium een nieuwe PLC-, SCADA- en Batchapplicatie. Hierbij zijn alle intelligente besturingsonderdelen aangesloten op een Profinet netwerk. De productiebesturingen zijn gekoppeld aan de bestaande Actemium MES-applicatie. Daarnaast heeft Actemium de nieuwe besturingspanelen en elektrische installaties ontworpen, gebouwd en geïnstalleerd. Na het testen van de installaties is de nieuwe besturing in bedrijf gesteld en opgeleverd.

Voordelen van de ombouw

De voerkwaliteit is verder verbeterd en de productielocatie kan meer partijwisselingen aan. De standaard manier van aansturing voor elke unit binnen de fabriek draagt bij aan de veiligheid en continuïteit van de systemen. Voorzieningen als scheefloopdetectie en warmtesensoren zijn geïntegreerd in het besturingssysteem. Dankzij de nieuwe besturingssystemen beschikt Agrifirm over meer en nieuwe data.

Volgende stap: data gebruiken om op relevante KPI’s te sturen

Frits de Wit, sector productiemanager Varkens bij Agrifirm vertelt: “De ervaring van Actemium op het vlak van OEE kunnen we nog verder benutten. Samen met hen zullen we bepalen welke informatie voor ons interessant is om uit de beschikbare data te filteren. Het gaat dan om relevante KPI’s waarop we kunnen sturen, zoals bijvoorbeeld gemiddelde doseertijden van een batch, de capaciteit van de perslijnen en de gemiddelde afhandeling van bulkverlading. Met als doel om ons productieproces nog flexibeler en efficiënter te kunnen inregelen, zodat we elke dag de juiste voeders op tijd bij onze klanten kunnen afleveren.”

Nieuwsgierig naar specifieke oplossingen binnen je productieomgeving?
Neem contact op met:
Rob Buiks
Client Manager - Eindhoven
[javascript protected email address]
+31 (0)6 25 73 46 71
Miguel Costa Gonzalez
Client Manager - Eindhoven
[javascript protected email address]
+31 (0)6 24 56 36 87
of gebruik het onderstaande contactformulier