Home Feed Klantverhalen Nieuwe besturing maakt Feijen-fabriek klaar voor de toekomst
"Klaar voor de toekomst

Nieuwe besturing maakt Feijen-fabriek klaar voor de toekomst

Feed tag corner

”Laat de olifant maar groter worden, dan komt er meer ruimte tussen zijn poten voor ons.” Ton Feijen, eigenaar van de gelijknamige veevoederfabriek in Dalfsen, deinst niet terug voor de schaalvergroting in de sector. Dankzij nieuwe besturingstechnologie kan hij nog efficiënter en meer produceren.

Feijen is een sterk regionaal gerichte mengveevoederfabriek, die voor 95% veevoeders op maat produceert. Korte lijnen met klanten en flexibiliteit kenmerken het bedrijf. “We maken zo’n 500 verschillende soorten veevoeders”, zegt Ton Feijen, die soms ook zelf nog meedraait in de productie. “We willen meer gaan produceren, maar wel met twee ploegen blijven werken. Daarom hebben we ons innamegedeelte vergroot en de persen en maal-menglijn vernieuwd. Om van 70.000 naar 80.000 ton op jaarbasis te gaan, hebben we nog een extra silo en perslijn nodig en moeten de premixen geautomatiseerd worden. Het gebouw staat klaar voor verdere uitbreiding.”

Borgen van de productiecontinuïteit

Met het oog op de uitbreiding liet Feijen de productiebesturing vernieuwen. De oude technologie had haar beste tijd gehad, vervangende onderdelen waren nauwelijks nog te verkrijgen. Feijen: “We hadden ook geen toegang meer tot externe kennis. Het werd te risicovol voor onze productie. Een nieuwe besturing is een zware investering, maar we willen onze continuïteit borgen en sneller, efficiënter kunnen produceren. Verdere uitbreiding van ons machinepark was met de bestaande PLC niet mogelijk geweest.”

Krachten bundelen tot een partnership

Voor de vernieuwing van de besturing bundelde industrieel automatiseerder Actemium de krachten met multi-technisch dienstverlener SPIE. Beide bedrijven kennen elkaar van eerdere gezamenlijke projecten. In samenwerking met Feijen stelden ze de functionele specificaties voor de nieuwe besturing op en maakten ze een planning met milestones voor de ombouw in twee fases. Feijen: “We zijn een zeer flexibele fabriek die maatwerk levert. De flexibiliteit en functionaliteit moesten absoluut geborgd zijn. Verder wilden we de nieuwste technologische ontwikkelingen meenemen.” Harrie Kuiper, teamleider industriële automatisering bij SPIE: ”Op een bepaald moment zit je besturingssysteem gewoon vol en moet je met lapmiddelen gaan werken. Dat is niet optimaal.”


Vlnr: Ton Feijen, Adriaan van de Ven en Harrie Kuiper

Pragmatische aanpak

SPIE programmeerde de PLC en SCADA-software en verzorgde tevens het ontwerp en bouw van de elektrische installatie. Actemium was verantwoordelijk voor het MES-gedeelte, dat de productie- en kantooromgeving met elkaar verbindt. Het programmeren, testen en voorbereiden duurde ongeveer zes maanden. “Voor onze engineers was het handig dat Ton het productieproces door-en-door kent”, zegt Adriaan van de Ven, client manager bij Actemium. “Door de korte lijnen en pragmatische samenwerking konden we snel dingen aftikken.” Kuiper: “Het was een aangename samenwerking. Bij Feijen doe je zaken met mensen.”

Flexibel en schaalbare productiebesturing

Van de Ven: “De nieuwe productiebesturing bestaat uit een PLC- SCADA- en MES-applicatie. Het hart van de besturingsapplicatie is het MES systeem dat samen met een flexibel batch systeem de totale coördinatie van de productie voor haar rekening neemt. De MES-applicatie beheert en borgt de data welke voor Feijen noodzakelijk zijn voor hun productie. Gegevens zoals receptuur, receptparameters en artikelen zijn hiermee geborgd.

De MES-applicatie verzorgt ook de procedure voor de inname, productie en verlading. Je kunt het ook wel een spin in het web noemen, die de verschillende systemen (ERP, PLC) voedt met de juiste informatie op het juiste moment. Alle grondstofbewegingen en relevante operatorhandelingen worden geregistreerd. Middels de track & trace-functionaliteit is het traceren van grondstofpartijen een simpele klus geworden.’’

Uitdagingen tijdens de ombouw

De ombouw verliep in twee fases. In oktober 2017 lag de productie een weekend stil om het eerste gedeelte van de fabriek aan te sluiten op de nieuwe besturing, dit betrof de inname en maalmenglijn. In oktober 2018 volgden de perslijnen en bulkverlading. Klanten van Feijen waren op voorhand geïnformeerd zodat ook zij zich op de productiestop konden voorbereiden. Op vrijdagmiddag stopten de machines met draaien om op maandag met de nieuwe besturing weer op te starten. Er stond één dag ingepland voor de ombouw en één dag voor het testwerk. Feijen: “Ook hardware-matig was het een grote ombouw. Vooral de flexibiliteit van onze fabriek vormde een uitdaging. Ik ken het productieproces van haver tot gort, maar ook Actemium en SPIE moesten dit goed in de vingers krijgen. Kleine details kunnen soms erg belangrijk zijn. Bij het heropstarten hadden we problemen met de connectie tussen de oude en nieuwe PLC. Iedereen heeft zich voor 100% ingezet om zo snel mogelijk weer te draaien. SPIE en Actemium stonden 24 uur stand-by tijdens de inbedrijfstelling. De drive was enorm.”

Veel voordelen door inzicht in data

Inmiddels kunnen de operators in de fabriek goed uit de voeten met de nieuwe besturing. Feijen:
“Actemium en SPIE hebben ons geholpen de functionaliteiten te leren beheren en storingen op te lossen. We leren nog dagelijks bij. Ik kan nauwgezet volgen hoeveel ton per uur we gedraaid hebben en hoe de productie is gelopen. We kunnen nauwkeuriger doseren omdat we op meer parameters kunnen sturen. De veiligheid op de productievloer is verbeterd en onze logistieke planning verloopt efficiënter. Verder kunnen we nu nóg flexibeler werken. Een batch ging vroeger altijd de hele fabriek door, maar nu kunnen we hem uit elkaar trekken.”

Feijen data inzicht

Energieverbruik monitoren

Via de MES-laag worden orders en recepten vanuit de kantooromgeving rechtstreeks doorgestuurd naar de productievloer. Het systeem biedt meer functionaliteit dan Feijen al gebruikt. Van de Ven: “In de productiebesturing zit veel data. Over alles wat Feijen van zijn fabriek wil weten kun je rapporten uitdraaien met informatie waar de juiste beslissingen mee genomen kunnen worden. De productie- en transportplanning kan in de toekomst verder worden uitgebreid en geoptimaliseerd.” Feijen: “We willen ook ons energieverbruik gaan monitoren. Daar krijgen we vanuit de branchevereniging steeds meer mee te maken.” Bij productieproblemen kan Actemium op afstand meekijken naar de koppeling tussen de productiebesturing en kantooromgeving.

Klaar voor de toekomst

Feijen: “We zijn nu weer up-to-date en klaar voor de toekomst. In principe kunnen we onze grondstoffen nog uitbreiden met 10.000 ton. De vergunning hebben we al op zak, want ook de gemeente denkt met ons mee.” Ondanks de schaalvergroting bij veehouders en veevoederbedrijven en de trend om minder vlees te eten, blikt Feijen positief in de toekomst. “De landelijke productie van rundveevoer is vorig jaar met 10% gedaald, maar wij zijn op hetzelfde niveau gebleven. Door onze korte lijnen staan we dicht bij de klant en kunnen we flexibel inspelen op hun behoeften. Dát is onze grote kracht.”

Bel ons voor meer informatie
Rob Buiks
Client Manager - Eindhoven
[javascript protected email address]
+31 (0)6 25 73 46 71
Miguel Costa Gonzalez
Client Manager - Eindhoven
[javascript protected email address]
+31 (0)6 24 56 36 87
Of gebruik het onderstaande contactformulier