Home Solutions & Services Consultancy Oplossingen Overall Equipment Effectiveness
Consultancy

Overall Equipment Effectiveness

De Overall Equipment Effectiveness (OEE) meting vormt een ideale basis om bij de start van een verbetertraject (bijvoorbeeld binnen Six Sigma en/of TPM) te bepalen welke zaken het eerst aan te pakken (focus). Het ligt voor de hand eerst de categorieën van de OEE aan te pakken met de grootste (verbeterbare) verliezen. Daarnaast geeft een goede OEE meting tijdens het verloop van het verbeterproject inzicht, om vast te stellen dat de genomen maatregelen bijdragen tot vermindering van het verlies (de trendlijn).

Om de OEE meting met succes toe te passen zijn aantal zaken van cruciaal belang:

 • Binnen het team van machine operators en management wordt goed afgesproken hoe verliezen exact gedefinieerd worden, zodat er achteraf geen verwarring ontstaat over wat de getallen precies voorstellen
 • Er wordt gebruik gemaakt van software die de verliezen, de oorzaken en de trends op een overzichtelijke en begrijpelijke manier kan presenteren.
 • In de praktijk is vrijwel geen situatie gelijk aan een andere, zodat het bij OEE software belangrijk is dat deze aangepast kan worden aan specifieke situaties.
  Het is in de meeste standaard OEE software goed mogelijk om in geval van storingsverliezen het type storing aan te geven, om daarna met Pareto analyses de belangrijkste storingen te kunnen opsporen en aan te pakken. Veel standaard OEE software schiet echter te kort om de oorzaken van de andere six big losses goed te kunnen analyseren.
 • De maximaal bereikbare snelheid is meestal afhankelijk van het producttype. In verbeterprojecten is het dan ook van belang niet alleen de machinesnelheid in absolute zin te weten, maar ook de relatieve snelheid (t.o.v. het maximum voor het specifieke producttype).
 • Bij kwaliteitsverliezen en afval is het belangrijk te weten of het een nieuw product betreft of een herhaalopdracht. Ook hier speelt de complexiteit van het product dikwijls een rol.

OEE als onderdeel van MES/MOMS strategie

Een voorwaarde om het maximale uit deze verbeterprogramma’s te halen is de juiste informatie. Helaas mislukken goedbedoelde verbeterprogramma’s juist op dit essentiële punt, informatie waar de verliezen in een productieproces nu exact zitten is niet bekend; een gedetailleerde root-cause analysis is dus vrijwel onmogelijk.

Actemium helpt u bij:

 • Het opstellen van uw doelen
 • Implementeren van OEE systEem
 • Automatiseren datacollectie
 • Integratie van OEE systeem in andere systemen
 • Rapportage / Business intelligence
 • Begeleiding verbetertrajecten
Neem contact op met onze experts voor meer informatie over
OEE-oplossingen
Rick Dekkers
Business Consultant - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0)6 11 29 34 98
Ferry Janssen
Business Consultant - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0) 6 20 50 92 87
Stephan Dielemans
Business Consultant - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0)6 23 23 25 53
Voor algemene vragen kunt u ook gebruik maken van onderstaand contactformulier