Home Solutions & Services Consultancy Webinar Cybersecurity in de industrie: zicht op de zwakste schakel
Digitale afhankelijkheden in zicht krijgen

Webinar Cybersecurity in de industrie: zicht op de zwakste schakel

Krijg inzicht in de digitale afhankelijkheden binnen een industriële omgeving. Welke rol spelen afnemers, dienstverleners en productleveranciers in bedrijfscontinuïteit en de supply chain?

Cybersecurity in de industrie

We weten dat de ketting zo sterk is als de zwakste schakel. Dit geldt ook voor de cyberweerbaarheid van een industriële installatie. Die is namelijk niet alleen afhankelijk van de maatregelen die de eigenaar neemt. Ook de leveranciers van componenten, systemen en (onderhouds)diensten spelen een belangrijke rol.

Steeds vaker zien we dat cybercriminelen zich via een toeleverancier toegang weten te verschaffen tot hun uiteindelijke doelwit. Hoe krijgen we zicht op de zwakste schakel en met welke middelen kan de cyberweerbaarheid van de hele keten verhoogd worden?

In dit webinar plaatst Liesbeth Holterman (Cybersecurity Centrum Maakindustrie) dit onderwerp in de actualiteit. Vincent Schijven (TÜV Nederland) laat vervolgens zien hoe cybersecurity certificering op de ISA/IEC 62443 standaard kan helpen om cyberweerbaarheid in de keten te waarborgen. Gert Ippel (Actemium) zet vervolgens in perspectief hoe de weg naar certifcering er uit zou kunnen zien.

Welke onderdelen komen aan bod tijdens dit webinar?

Cybersecurity: een kwestie van inzicht in je eigen kroonjuwelen en de (digitale) afhankelijkheid van derden

Gastspreker Liesbeth Holterman – Projectleider 

Waar cybersecurity voorheen vooral als een IT-vraagstuk werd gezien is dat nu gelukkig aan het veranderen. Cybersecurity is een businessvraagstuk. Door toenemende digitalisering binnen de OT-omgeving en grotere IT-afhankelijkheid door het outsourcen van (IT-)diensten veranderen de risico’s. Vanuit het Cybersecurity Centrum Maakindustrie (CCM) helpen we bedrijven met deze inzichten (wat heb ik in huis?) en concrete maatregelen (wat moet ik doen?). Tijdens het webinar zal Liesbeth Holterman ingaan op de meest voorkomende risico’s bij ondernemers. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere de noodzaak van cybersecurity basismaatregelen, óók binnen een productieomgeving en het belang van het maken van afspraken met derden. Liesbeth put daarbij uit de ervaring die het CCM heeft opgedaan met de cybersecurity quick scan bij MKB-ondernemers in Oost-Nederland.

Cybersecurity Centrum Maakindustrie

Waarom certificering een organisatie verder helpt weerbaarder te worden

Gastspreker Vincent Schijven – Innovatiemanager

Veel organisaties kennen de ISO 27001 als de standaard rondom Informatie Beveiliging. Maar, is het wel de juiste standaard voor cybersecurity in een industriële omgeving? Waarom zou een organisatie kiezen voor de IEC 62443 en hoe helpt certificering daarbij? Een keten is zo sterk als de zwakste schakel en dat geldt zeker voor cybersecurity. Welke (wettelijke) ontwikkelingen zijn er in de industriële supply chain?

Tuv Nederland Logo

Onderweg naar een cybergecertificeerde installatie

Host & spreker Gert Ippel – Cybersecurity Expert 

Een bestaande installatie certificeren volgens de IEC 62443 standaard is een veelzijdige journey. Het is niet alleen kwestie van passende technische maatregelen; ook procedureel en organisatorisch moeten er stappen gezet worden. In deze sessie laten we zien welke aanpak werkt en hoe de juiste security controls geselecteerd kunnen worden.

Praktische informatie

Evenement
Webinar Cybersecurity in de industrie: zicht op de zwakste schakel

Voor wie?
Je wilt meer weten over cybersecurity in de gehele keten en hoe dit ook impact heeft op jouw organisatie

(Terug)kijken?

Wil je het webinar (terug)kijken? Vul onderstaand formulier. Dan sturen we je de link.

Heb je een vraag? Ook die kun je hier stellen.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.