Home Logistieke automatisering Klantverhalen Bakeplus krijgt meer inzicht in voorraad dankzij WMS-systeem
"Meer sturing, beter inzicht in voorraden én minder fouten."

Bakeplus krijgt meer inzicht in voorraad dankzij WMS-systeem

Food tag corner Logistiek tag corner

Het magazijn van Bakeplus, groothandel in bakkerij- en ijsproducten, draaide nog volledig ‘op papier’. Om efficiënter te werken, stapte het bedrijf over op een Warehouse Management System (WMS) van Actemium. "We hebben nu meer sturing in het logistieke proces, beter inzicht in de voorraden én we maken minder fouten."

Meer inzicht in logistieke proces grondstoffen

Bakeplus levert grondstoffen aan ambachtelijke bakkerijen en ijsmakers in heel Nederland. Haar assortiment is divers; van fruit in blik, bloem en suiker tot kaas, olijven en afbakcroissants. “De bakker op de hoek is onze belangrijkste klantgroep”, vertelt IT-manager Horst Gouda van Bakeplus. Daarnaast groeit het bedrijf in ‘food solutions’, ingrediënten voor versmaaltijden van grote bedrijven.

In het magazijn van Bakeplus liggen veel grondstoffen met een houdbaarheidsdatum. Bovendien willen klanten precies weten waar producten vandaan komen en hoe ze worden opgeslagen. “Die inzichten hadden we niet”, zegt Gouda. “Riep een leverancier iets terug, dan kostte het veel tijd om uit te zoeken welke partij we moesten terughalen, en wáár. Dat kon efficiënter. Omdat we meer inzicht wilden krijgen in ons logistieke proces, besloten we over te stappen naar een WMS.

We wilden meer inzicht in houdbaarheid en traceerbaarheid van onze producten.

Bakeplus krijgt meer inzicht in voorraad dankzij WMS systeem

Van workshops naar livegang

De softwareoplossing die Bakeplus voor ogen had, moest meerdere processen tegelijk kunnen afhandelen en om kunnen gaan met verschillende verpakkingseenheden. In plaats van handscanners, wilde het bedrijf werken met een combinatie van tablets en bluetoothscanners. “Daarom adviseerden we hen te kiezen voor ons platform Advanced LES”, zegt accountmanager Martijn Koppe van Actemium. Dat systeem heeft een geïntegreerde koppeling naar Wholesale ERP van Kerridge (voorheen UNIT4 Agresso Wholesale en Multiverse Extended). “Omdat we het samen met Kerridge ontwikkelden, kunnen we een goede inschatting maken van de doorlooptijd en kosten”, zegt Koppe.

Experts van Actemium brachten de logistieke processen van Bakeplus in kaart. “Dat deden we in workshops, met werknemers die het nieuwe systeem gaan gebruiken”, vertelt Koppe. “Zij kunnen ons het beste vertellen wat ze nodig hebben. Met die informatie deden we een fit/gap-analyse. Op welke punten voldoet onze standaardoplossing, en waar is maatwerk nodig? Daarna zijn we op de werkvloer aan de slag gegaan om de software te implementeren.”

Na vier maanden was het WMS klaar om live te gaan. Die overgang van papier naar digitaal is voor medewerkers een behoorlijke stap, wist IT-manager Gouda uit ervaring. “Daarom hebben we onze magazijnmensen goed getraind en de tijd genomen om te wennen aan deze nieuwe manier van werken.”

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

We werken nu volledig digitaal en kunnen scherper sturen.

Bakeplus krijgt meer inzicht in voorraad dankzij WMS systeem

Fouten significant naar beneden

Ruim een jaar na de start is veel verbeterd op de werkvloer van Bakeplus. “We werken nu papierloos en onze foutenlast is significant naar beneden gegaan”, zegt Horst Gouda verheugd. “We zien veel beter wát we doen, zodat we alles in één keer goed doen. Doordat het WMS alle informatie bewaart, van houdbaarheidsdata tot partijen, kunnen we scherper sturen. En kijk je naar het aantal orderregels tegenover onze manuren, dan zie je dat de productiviteit omhoog is gegaan.”

Liep álles vlekkeloos? “Dat zou je natuurlijk willen”, zegt Actemium-expert Koppe, “maar tijdens zo’n groot proces kom je altijd wel problemen tegen. Bij Bakeplus hadden we bijvoorbeeld problemen met de scanners en het draadloos netwerk. Gelukkig konden we dat goed oplossen, omdat we zowel de hardware als software leverden. Bovendien: het gaat erom dat je zoiets goed samen oppakt. Dát is partnerschap.”

Samenwerking

Over partnerschap gesproken: de goede samenwerking tussen Actemium en Bakeplus maakte rondom de livegang alle verschil. Koppe: “We zien het vaak bij klanten: zo’n groot project legt best druk op een organisatie. De eerste weken krijg je veel vragen van medewerkers. Hoe moet dit, hoe moet dat? Het helpt dan enorm als bij de klant ook een goede projectmanager zit. Bakeplus pakte deze samenwerking fantastisch op, en dat heeft echt zijn vruchten afgeworpen.”

Projectdetails

Geleverde oplossingen
Advanced LES (Actemium WMS)
Draadloos netwerk
Mobiele computers met barcodescanner

Integraties
Koppeling met Wholesale ERP van Kerridge

Bakeplus
Bakeplus is een vooraanstaand leverancier van een bijzonder groot assortiment bakkerijgrondstoffen voor bakkers, banketbakkers, patissiers, ijsbereiders en food bedrijven.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.