Home Logistieke automatisering Klantverhalen Delicia optimaliseert palletaanvoer en -afvoer voor productie met WMS/WCS
"Besparing logistieke kosten."

Delicia optimaliseert palletaanvoer en -afvoer voor productie met WMS/WCS

Food tag corner Logistiek tag corner

Delicia, producent van chocoladeproducten, heeft onlangs de productie uitgebreid en tegelijkertijd geïnvesteerd in extra expeditie- en magazijnruimte, aangestuurd via een WMS/WCS van Actemium. "Wij besparen logistieke kosten doordat onze externe partner minder ad-hoc leveringen uit hoeft te voeren."

Kostenreductie opslag en transport

Delicia wil de aan- en afvoer naar en van alle productielijnen verbeteren en de kosten voor opslag en transport reduceren. Deze doelstellingen zijn gerealiseerd door in een nieuw magazijn een grotere interne voorraad aan grondstoffen en halffabricaten aan te houden en de palletaanvoer en -afvoer real-time aan te sturen en te optimaliseren. “Wij hebben een selectietraject doorlopen voor een strategische samenwerkingspartner, waarbij de keuze op Actemium is gevallen,” vertelt director operations Jan Willem Pikaar. De belangrijkste redenen daarvoor waren hun pragmatische projectaanpak, de betrokkenheid, ervaring en kennis van de medewerkers en zowel het gebruiksgemak als open integreerbaarheid van de eigen automatiseringsoplossingen voor productie en logistiek. Actemium heeft eerder al een MES (Manufacturing Execution System) geïmplementeerd en nu een nieuw WMS/WCS (Warehouse Control System).”

Wij wilden de aan- en afvoer naar en van alle productielijnen verbeteren.

Delicia vergroot productiecontinuiteit en bespaart op logistiek

Plannen van productiegestuurde logistiek

Bij Delicia worden alle interne en externe logistieke processen aangestuurd door productieorders. Tijdens het plannen en voorbereiden daarvan is het belangrijk om flexibel in te spelen op last-minute veranderingen van klanten. “Wij berekenen en plannen de benodigde voorraden grondstoffen en halffabricaten voor alle productielijnen in ons Baan ERP en R2T planningspakket”, aldus Pikaar. “Vervolgens wordt van daaruit ook de aanvoer naar alle lijnen aangestuurd. Gebaseerd op de real-time voorraadstatus aan elke lijn. Om in te spelen op een toenemende vraag hebben wij de fabriek vorig jaar uitgebreid en hebben wij het aantal palletplaatsen met de nieuwe expeditie- en magazijnruimte verzevenvoudigd van zo’n 500 naar 3.500. Omdat onze bedrijfsprocessen door die uitbreiding complexer werden, hebben wij Actemium gefaseerd het WMS/WCS laten implementeren en optimaliseren.”

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Wij sturen de palletaanvoer en -afvoer nu real-time en optimaal aan.

Delicia vergroot productiecontinuiteit en bespaart op logistiek

Interfaces met andere systemen

Bij Delicia is het WMS/WCS zowel geïntegreerd met de bestaande ERP, MES en planningsapplicatie, als een automatisch pallettransport- en truckloading-systeem en semi-automatische man-up trucks. “Terugkijkend op het hele logistieke project heeft Actemium ons vanaf het eerste advies tot de optimalisaties professioneel en betrokken begeleid”, resumeert Pikaar. “Ze brengen waardevolle kennis en ervaring mee, terwijl ze ook het aanbod van alle material handling leveranciers goed kennen. De eerste dagen na het live gaan stonden ze standby om vragen te beantwoorden en te ondersteunen. Omdat het WMS/WCS-systeem sindsdien zoals verwacht functioneert, heb ik er zelf amper omkijken naar gehad”.

Behaalde resultaten

De belangrijkste resultaten van Delicia’s WMS/WCS-systeem zijn een betere voorraadbeschikbaarheid voor de productie, hogere informatiebetrouwbaarheid en betere bezettingsgraad in de expeditie-/magazijnruimte. “Omdat wij nu beter inzicht hebben in de dagelijks benodigde grondstoffen en halffabricaten hoeft onze externe partner minder ad-hoc leveringen uit te voeren, waardoor wij logistieke kosten besparen”, aldus Pikaar. “Verder is de bezettingsgraad van alle palletposities verbeterd van 75-80% naar 90-95% en is alle beschikbare data voortaan makkelijker terug te vinden door het gebruik van diverse filters.”

De bezettingsgraad van alle palletposities is verbeterd van 75-80% naar 90-95%.

Projectdetails

Geleverde oplossingen
Warehouse Control System

Integraties
Koppeling met Baan ERP en R2T planningspakket

Delicia
Delicia ontwikkelt en produceert sinds 1938 chocoladeproducten: hagel, vlokken, crispies en gecoate producten. In een wereld waarin duurzaamheid, gezondheid, genieten en gemak steeds belangrijker worden, vindt Delicia het belangrijk om de wereld te ‘verblijden’ met (h)eerlijke, decoratieve, verrassende en verantwoorde chocoladeproducten. Dankzij een focus op innovatie, groei en samenwerking is het bedrijf uitgegroeid tot ėėn van de grotere leveranciers van chocolade broodbeleg en decoraties voor verschillende merken.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.