Home Logistieke automatisering Klantverhalen Fagron verbetert efficiency met handsfree scanoplossing
"Twee miljoen scans levert flinke tijdsbesparing op."

Fagron verbetert efficiency met handsfree scanoplossing

Farmacie tag corner Logistiek tag corner

Fagron, leverancier van pharmaceutische grondstoffen op maat, heeft het scannen van alle grondstoffen en te leveren producten in de cleanroom geoptimaliseerd om efficiënter te werken. "Wij scannen hier alle grondstoffen ter controle voordat ze de cleanroom ingaan. Met snellere apparatuur en handsfree scanning besparen wij tot wel twee seconden per scan, wat bij jaarlijks ruim twee miljoen scans een flinke tijdsbesparing oplevert”, vertelt operations manager Roy Smit. “Als gevolg daarvan is de terugverdientijd van deze moderniseringsinvestering amper een jaar.”

Verplichte traceerbaarheid van medicijnen

In steeds meer landen is de traceerbaarheid van grondstoffen die in medicijnen worden gebruikt wettelijk verplicht om de kwaliteit te waarborgen en fouten te voorkomen. Fagron heeft daarvoor zo’n 13 jaar geleden al een controlesysteem op basis van barcodes ontwikkeld, dat alle gescande data rechtstreeks doorstuurt naar het centrale ERP-systeem. “In de vestiging-Uitgeest bereiden wij in onze cleanroom klantspecifieke grondstoffen voor medicatie,” zegt productiemanager Jeroen Waser. “Wij hebben hier de afgelopen negen jaar barcodescanners gebruikt die draaien op Windows CE. Dit besturingssysteem wordt sinds kort door Microsoft niet meer ondersteund. Uit het oogpunt van continuïteit en beveiliging is deze apparatuur onlangs vervangen door handscanners, gebaseerd op Android.”

De terugverdientijd van deze modernisering is amper een jaar.

Fagron verbetert efficiency met handsfree scanoplossing

Sneller en handsfree scannen

Hoewel het moderniseren van de scanoplossing noodzakelijk was voor Fagron, is er tevens gekeken naar mogelijke efficiencyverbeteringen. “Er worden hier jaarlijks meer dan twee miljoen scanhandelingen verricht”, vervolgt Waser. “Wij gebruiken de handscanners deels als handsfree tafelscanners. Door de producten net als bij kassa’s langs een scanner met een proximity sensor te bewegen, in plaats van de scanner naar het product te brengen werken we sneller. Omdat de nieuwe apparatuur ook sneller scant besparen wij in totaal tot wel twee seconden per scan. Deze besparing is doorslaggevend geweest voor de goedkeuring van onze investeringsaanvraag. Een ander voordeel is het gebruiksgemak van de nieuwe scanners, door het grotere display met een hogere resolutie en de schuine montage. Onze medewerkers kunnen nu handsfree werken en het display aflezen zonder de scanner te hoeven draaien, vanwege de hoek waarin het beeldscherm staat.”

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Onze medewerkers kunnen nu handsfree werken en het display aflezen zonder de scanner te hoeven draaien.

Fagron verbetert efficiency met handsfree scanoplossing

Betrouwbare apparatuur en leverancier

Fagron heeft Zebra MC3100 barcodescanners vervangen door TC8000’s. Deze zijn uitgerust met een RDP-applicatie die alle scandata direct doorstuurt naar de invoervelden van het centrale ERP-systeem. “Wij hebben verschillende typen scanners laten testen door onze cleanroommedewerkers en op basis van hun ervaringen gekozen voor de TC8000’s, zegt Waser. “Dat is betrouwbare moderne apparatuur waarmee wij weer jarenlang vooruit kunnen. De opdracht is aan Actemium gegeven omdat zij een preferred supplier zijn en de oude scanners al hadden geleverd en technisch ondersteund.  Zij hebben medewerkers met veel kennis en ervaring, die onze processen goed kennen. De levering en ingebruikname zijn veel sneller dan verwacht verlopen en nog belangrijker, onze mensen werken er graag mee.”

Projectdetails

Geleverde oplossingen
Mobiele computers met barcodescanner

Ondersteuning bij ingebruikname en aanpassen RDP-applicatie

 

Integraties
Directe datacommunicatie naar Microsoft Dynamics 365 ERP (voorheen NAV)

Fagron
Fagron Farmaceutische Grondstoffen is in 1990 in Rotterdam gestart als leverancier van medicijnen aan apothekers, ziekenhuizen en patiënten. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot een beursgenoteerde wereldwijd opererende leverancier van maatwerkmedicatie. Met ruim 2.000 medewerkers werkt Fagron dagelijks aan innovatieve oplossingen en concepten voor klanten in 34 landen, verdeeld over 5 continenten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Capelle aan den IJssel.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.