Home Logistieke automatisering Klantverhalen Hamat vergroot capaciteit en flexibiliteit logistiek met WMS
"De komende jaren kunnen we succesvol blijven doorgroeien."

Hamat vergroot capaciteit en flexibiliteit logistiek met WMS

Logistiek tag corner Manufacturing tag corner

Hamat is een groothandel én producent van een breed assortiment matten. Van schoonloop- tot kokosmatten, en van kunstgras tot tapijt. Met klanten in meer dan 50 landen, productielocaties in Genemuiden en India en gevarieerde (interne) goederenstromen is Hamats logistiek complex. “Ons nieuwe Warehouse Management Systeem (WMS) met voice picking en RF scanning helpen ons om de grote diversiteit aan orders en goederenstromen veel flexibeler te verwerken. Zo kunnen wij de komende jaren succesvol blijven doorgroeien.”

Grote variatie in orders en logistieke processenfaciliteren

Hamat groeit snel. Hoe kan Hamat meer werk verzetten met dezelfde – en nieuwe – mensen? Met die vraag ging projectleider Dick Bosman aan de slag. De belangrijkste doelen: de interne verwerkingscapaciteit en -flexibiliteit vergroten en de kans op fouten minimaliseren. Dat laatste is geen makkelijke opgave. “Wij hebben een grote variatie aan goederenstromen voor onder andere exportproducten, standaard pickorders, extern picken, hangsystemen en actieorders,” vertelt projectleider Dick Bosman. “Maar ook verschillende locaties waar alle producten liggen, zoals bulkvoorraden in een automatisch kranenmagazijn, stellingen met de meeste gangbare pickvoorraden en speciale zones.”

Wij wilden onze capaciteit en flexibiliteit vergroten en de kans op fouten verkleinen.

Hamat vergroot capaciteit en flexibiliteit logistiek met WMS
Hamat is klaar voor de toekomst met standaard Actemium WMS

Actemium WMS bovenaan de lijst

“We vergeleken drie leveranciers op onze shortlist. Daaruit kwam Actemium WMS het best naar voren om onze logistiek te professionaliseren,” zegt hoofd magazijn uitslag Wout Westhuis. “Voor ons gaven de gebruiksvriendelijkheid, flexibiliteit en bewezen ERP-integratie met Microsoft Dynamics de doorslag. Naast het feit dat Actemium onderdeel is van het VINCI Energies concern. En de diepgaande logistieke kennis en ervaring van Actemium professionals.”

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Microsoft Dynamics ERP-systeem, Actemium WMS én voice picking

Dat de integratie met het Dynamics NAV een belangrijke eis was, is logisch. Want tegelijk met de implementatie van Actemium WMS verving Hamat het oude ERP-systeem door een nieuwe versie. Samen verwerken de twee systemen dagelijks nu zo’n 400 orders – van enkele stuks matten via online retailers tot vele duizenden verschillende types en afmetingen matten en tapijten voor bouwmarkten. Actemium WMS stuurt inmiddels het handmatige deel van de pickoperatie aan. Daarbij gebruikt Hamat onder andere voice picking. Westhuis: “Voor ons zijn de twee belangrijkste voordelen van voice picking de korte inwerktijd van nieuw personeel en de kleine foutkans.”

Wij kunnen nieuw personeel nu snel inwerken en de foutkans verkleinen.

Samen met Actemium bepaalden we waar standaardfunctionaliteit volstaat, en waar maatwerk nodig is.

Hamat is klaar voor de toekomst met standaard Actemium WMS

Heldere communicatie en afspraken

Doordat Hamat koos voor de gelijktijdige implementatie van een nieuw ERP en WMS, was communicatie belangrijker dan ooit. “We maakten duidelijke afspraken met de betrokken leveranciers,” vertelt Westhuis. “Verder was de fit-gap analyse een cruciale fase. In nauw contact met Actemium bepaalden we waar standaardfunctionaliteit volstaat, en waar maatwerk nodig is. We hebben iets meer maatwerk dan verwacht, vanwege de grote variëteit in onze processen.”

Succesvolle implementatie

Medewerkers kregen in korte tijd te maken met twee nieuwe systemen. Toch koos Hamat voor een ‘big-bang’ livegang. “We wilden voorkomen dat de verleiding te groot is om op oude methodes en gewoontes terug te vallen,” legt Westhuis uit. “Bij deze keuze, en bij de livegang zelf, hebben de experts van Actemium waardevolle kennis toegevoegd en snel geschakeld als dat nodig was.”

De volgende stap: meer automatisering

En daar blijft het niet bij. Na deze succesvolle implementatie is de blik alweer op de toekomst gericht. Westhuis: “De komende tijd gaan wij het WMS samen verder optimaliseren en integreren met ons nieuwe geautomatiseerde kranenmagazijn.” Met stappen als deze hoopt Hamat de komende jaren succesvol te blijven doorgroeien.

De komende tijd gaan wij het WMS integreren met ons nieuwe geautomatiseerde kranenmagazijn.

Hamat is klaar voor de toekomst met standaard Actemium WMS

Projectdetails

Integraties
ERP integratie met Microsoft Dynamics 365 BC (voorheen NAV)
Koppeling aan geautomatiseerde kranenmagazijn

Hamat
Hamat levert vanuit voorraad een uitgebreid assortiment schoonloopmatten, kokosmatten, trapmatten, lopers, kunstgrascollecties, kamerbreed tapijt, natuur tapijt en karpetten. In alle gewenste afmetingen en met unieke bedrukkingen. Het bedrijf is gevestigd in Genemuiden en groeit succesvol internationaal.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.