Home Logistieke automatisering Klantverhalen Hoek Group mechaniseert en integreert logistieke processen met WMS/WCS
"Veel meer orders verwerken en capaciteit flexibeler afstemmen op de vraag."

Hoek Group mechaniseert en integreert logistieke processen met WMS/WCS

Logistiek tag corner

Hoek Group heeft de logistieke efficiency en flexibiliteit verbeterd met een geïntegreerd WMS/WCS van Actemium. “Het WMS/WCS geeft realtime inzicht in de verwerking van alle orders om de juiste bloemen, planten en accessoires op tijd bij onze klanten te bezorgen”, zegt Ruben Hoek, directeur export van Hoek Flowers B.V. “Dankzij een efficiencyverdubbeling kunnen wij nu veel meer orders verwerken en onze capaciteit flexibeler afstemmen op de vraag.”

Groeiambities realiseren

Hoek Group in Rijnsburg is een familiebedrijf dat na het openen van een bloemenwinkel in Katwijk in 1979 is uitgegroeid tot een groep van internationaal opererende handelsbedrijven in bloemen, planten en accessoires. “Wij hebben geïnvesteerd in een nieuw duurzaam gebouw met moderne technologie om onze groeiambities te kunnen blijven realiseren”, vertelt Hoek. “Binnen dit nieuwe pand zijn alle activiteiten gehuisvest die eerder op vijf locaties door 200 medewerkers werden uitgevoerd en tegelijkertijd beter met elkaar geïntegreerd. Om zowel de efficiency als flexibiliteit van onze logistiek te vergroten, hebben wij bewust gekozen voor een mix van gemechaniseerde, gerobotiseerde en deels nog handmatige orderverwerking.”

Dankzij een efficiencyverdubbeling kunnen wij nu veel meer orders verwerken en onze capaciteit flexibeler afstemmen op de vraag.

Hoek Group mechaniseert en integreert logistieke processen met WMS/WCS

Integraal aansturen logistieke processen en equipment

Voor de Hoek Group is de doorlooptijd van ontvangst vanaf de veiling tot en met de orderverwerking essentieel. “Wij leveren bloemen en planten aan bloemisten, bruiloft- en eventplanners in 53 landen”, zegt Manager IT-afdeling Marcel van Egmond. “Klanten uit bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk die tot vier uur in de middag bestellen hebben de volgende ochtend al verse bloemen en planten in hun winkel. Elke order start in ons Florisoft ERP-systeem en wordt doorgezet naar het WMS/WCS. Hierin worden op basis van slimme algoritmes, orders ingepland, alle bestelde producten gepickt in het opslaggebied en op het conveyorsysteem geplaatst. Een deel van onze voorraad wordt gepickt met een goods2person-systeem dat karren met voorraad naar de orderpickers brengt.”

“Na het orderpicken worden fusten (containers met bloemen) getransporteerd naar het inpakgebied, of rechtstreeks naar het opbouwgebied voor de orders”, vervolgt van Egmond. “In het inpakgebied worden de fusten per order gesorteerd en gebufferd en een deel van de bloemen ingepakt. Daarna worden ze weer op transport gezet naar het opbouwgebied. Als laatste proces worden alle dozen en fusten in het opbouwgebied gesorteerd naar de juiste opbouwlocatie en op karren geplaatst (opgebouwd) ter voorbereiding van de verzending. Voor de aansturing van deze logistieke processen en het integraal realtime aansturen van alle equipment, zijn wij op zoek gegaan naar de best passende software voor logistiek management en control (WMS/WCS).”

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Wij zochten naar proactief meedenken over het vormgeven van ons logistieke concept en de selectie van equipment.

Hoek Group mechaniseert en integreert logistieke processen met WMS/WCS

Ervaring met logistieke automatisering en integreren equipment 

Ruben Hoek en Marcel van Egmond hebben met verschillende WMS/WCS-leveranciers hun behoeften en wensen besproken en uiteindelijk voor Actemium gekozen. “Wij hebben voor Actemium gekozen omdat zij proactief mee dachten over het vormgeven van ons logistieke concept en de selectie van equipment”, aldus van Egmond. “Ze kennen veel leveranciers en hebben zowel kennis en ervaring met logistieke automatisering als het integreren van equipment op de werkvloer. Ook denken ze goed mee over procesoptimalisaties, rekening houdend met uitzonderingen die kunnen voorkomen. Als je vanaf scratch nieuwe processen gaat inrichten heb je behoefte aan partners die je het vertrouwen en commitment geven om de klus samen te kunnen klaren.”

Efficiency orderpicken verdubbeld

Hoek Group heeft zo’n 2.200 containers met bloemen, planten en accessoires op voorraad, waarvan ongeveer een derde dagelijks wordt verkocht. Alle orders worden met zo’n 4.000 pickopdrachten per uur verzameld. Dat gebeurt via het WMS/WCS als de orkestleider, deels handmatig en deels gemechaniseerd met Rail Guided Vehicles (RGV). “Wij hebben de efficiency van orderpicken ruimschoots verdubbeld met dit mechanisatie- en automatiseringsproject”, concludeert van Egmond. “De komende tijd gaan wij de efficiency nog verder verhogen door onder andere 25 extra RGV’s in te zetten. Andere voordelen van de WMS/WCS-aansturing zijn het flexibeler kunnen prioriteren van de orderverwerking, een beter inzicht in de benodigde personele capaciteit en meer controles om fouten in de leveringen te voorkomen.”

Wij hebben de efficiency van orderpicken ruimschoots verdubbeld met dit mechanisatie- en automatiseringsproject.

Hoek Group mechaniseert en integreert logistieke processen met WMS/WCS

Projectdetails

Geleverde oplossingen
Logistiek advies
Warehouse Control Software (WCS)

Integraties
Florisoft ERP-systeem
Equipment, zoals Rail Guided Vehicles (Goods2Person) en het Conveyor Systeem

Hoek Groep
De basis voor Hoek Group is door Peter Hoek gelegd, die eerst een bloemenwinkel in Katwijk begon en daarna als transporteur bloemen en planten ging bezorgen bij winkels in Frankrijk. In ruim 40 jaar heeft deze succesvolle ondernemer met zijn vijf zonen een bedrijvengroep gecreëerd die in 53 landen dagelijks verse bloemen levert.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.