Home Logistieke automatisering Klantverhalen KPN Retail moderniseert scanoplossing winkelinventarisaties
"Sneller en nauwkeuriger scannen."

KPN Retail moderniseert scanoplossing winkelinventarisaties

Logistiek tag corner

KPN Retail heeft de scanoplossing voor het inventariseren van de voorraad en leveringen in alle winkels gemoderniseerd. Als gevolg daarvan hebben zij weer een toekomstbestendige oplossing, die veilig is en jarenlang technisch wordt ondersteund. “Met onze nieuwe scanners kan het winkelpersoneel veel sneller en nauwkeuriger alle goederen inventariseren, leveringen inboeken en retouren registreren in SAP”, zegt Edwin Hammerstein, Product Owner Retail & CS van KPN.

Moderniseren RF scanoplossing

KPN gebruikt in ruim 100 winkels handscanners om elke dag goederen te inventariseren en leveringen te registreren. “Onze scanoplossing was verouderd omdat deze op het niet meer ondersteunde Windows CE-besturingssysteem draaide”, vertelt Hammerstein. “Hierdoor waren er geen scanners meer verkrijgbaar en kregen wij geen veiligheidsupdates meer. Voor het vervangen van de hardware en software waren onze belangrijkste eisen: standaardiseren op Android, integratie met ons SAP ERP-systeem, een touchscreen, de mogelijkheid om meer apps te installeren en security by design”. “Bij elk automatiseringsproject moeten wij natuurlijk voldoen aan strenge security policies”, licht Projectleider IT – Retail Operations Wilco Marx toe. “Daarom hebben wij tijdens het selectie- en implementatietraject een uitgebreide pentest op kwetsbaarheden laten uitvoeren.”

Ons Windows CE-besturingssysteem was verouderd. Hierdoor waren er geen scanners en veiligheidsupdates meer verkrijgbaar.

KPN Retail verhoogt efficiency en nauwkeurigheid winkelinventarisaties

Met onze nieuwe scanners kan het winkelpersoneel veel sneller en nauwkeuriger alle goederen inventariseren, leveringen inboeken en retouren registreren.

KPN Retail moderniseert scanoplossing winkelinventarisaties

Sneller en nauwkeuriger scannen

De verouderde scanoplossing van KPN Retail is bijna tien jaar geleden geleverd en tijdens de gebruiksperiode technisch ondersteund door Actemium. “Omdat wij nog steeds tevreden zijn over de samenwerking met Actemium, hebben wij wel kritisch gekeken naar de meest geschikte nieuwe scanners, maar geen volledig selectietraject doorlopen”, aldus Marx. “Behalve de al genoemde technische eisen zochten wij een gebruiksvriendelijke oplossing waarmee het personeel in onze winkels sneller en nauwkeuriger kan scannen”, vervolgt Hammerstein. “Zij registreren meerdere keren per week de volledige winkelvoorraad en tussendoor delen ervan, terwijl er ook dagelijks leveringen en retouren worden ingeboekt.”

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Integratie scanoplossing met SAP

Voor het verwerken van alle data is de nieuwe scanapplicatie van KPN Retail geïntegreerd met het SAP ERP-systeem. Deze integratie verloopt via een nieuwe versie van Actemium’s RFgen-middleware, die behalve via een gecertificeerde interface met SAP in de toekomst ook met andere backoffice-systemen te koppelen is. “De nieuwe versie van het RFgen mobility platform vergroot zo onze flexibiliteit en maakt het tevens mogelijk procesverbeteringen door te kunnen blijven voeren ”, zegt Hammerstein. Voor de nieuwe scanners heeft KPN gekozen voor Zebra TC52 PDA’s. Deze draaien op Android en zijn voorzien van moderne touchscreens en 2D imager barcodescanners. “Actemium heeft de nieuwe scanoplossing naast het bestaande systeem geïmplementeerd, waardoor wij alle winkels gefaseerd konden laten overstappen en wennen aan de nieuwe apparatuur, zonder hun dagelijkse processen te verstoren. De scanoplossing past nu weer bij de huidige tijd.”

Een inventarisatie die voorheen een kwartier duurde, kunnen we nu in amper vijf minuten uitvoeren.

KPN Retail moderniseert scanoplossing winkelinventarisaties

Hogere efficiency en nauwkeurigheid

“Operationeel zijn een hogere efficiency en nauwkeurigheid de belangrijkste voordelen van onze nieuwe scanoplossing”, resumeert Hammerstein. “Omdat de barcodes met artikelnummers en serienummers op producten  sneller te scannen zijn en er minder bevestigingen in de app nodig zijn, besparen de nieuwe scanners en applicatie onze medewerkers elke dag tijd. Ze kunnen bijvoorbeeld een inventarisatie die voorheen een kwartier duurde nu in amper vijf minuten uitvoeren. Actemium heeft samen met ons team heel praktijkgericht alle dataflows en processen doorlopen om mogelijke verbeteringen door te voeren. Als resultaat daarvan hebben wij nu een toekomstbestendige en gebruiksvriendelijke retail scanoplossing.”

Projectdetails

Geleverde oplossingen
Zebra TC52 PDA’s met touchscreen
Nieuwe versie van het RFgen mobility platform
Advies en ondersteuning bij procesoptimalisaties

Integraties
Gecertificeerde koppeling SAP ERP-systeem

KPN Retail
KPN levert al ruim 135 jaar veilige, betrouwbare en toekomstbestendige netwerken en diensten om mensen altijd en overal met elkaar te verbinden. Het bedrijf richt zich zowel op particuliere klanten als zakelijke gebruikers, van klein tot groot. In de ruim 100 winkels van KPN Retail in Nederland kunnen klanten terecht voor advies over de beste oplossing voor hun wensen en aanschaf van alle benodigde producten. 

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.