Home Logistieke automatisering Klantverhalen Melano vervangt robot door orderpickers met handscanners
"Een systeem dat wél altijd beschikbaar is."

Melano vervangt robot door orderpickers met handscanners

Logistiek tag corner

Bij het Limburgse Melano Jewelry, wereldwijde groothandel in sieraden, is iets opvallends gebeurd. In plaats van mensen door robots te vervangen in het magazijn, deden we het hier andersom. Met de oplossing van Actemium kunnen medewerkers nu batchpicken met slimme handscanners die automatisch de voorraad bijhouden. "We hebben nu een betrouwbaar en efficient systeem, zonder verstoringen."

Robot verstoort logistieke operatie

Melano levert sieraden aan 600 verkooppunten in acht Europese landen en Australië. In het geavanceerde magazijn in Maastricht was een robot verantwoordelijk voor het orderpicken. Klinkt modern, maar in de praktijk kampte het apparaat vaak met storingen en dan lag de hele logistieke operatie stil. Melano wilde graag een betrouwbaar WMS-systeem, dat bovendien kon worden gekoppeld met Wholesale ERP van Kerridge (voorheen bekend als UNIT4 Multivers Extended). “Actemium heeft een gestandaardiseerde Wholesale-koppeling, dus zo kwam Melano bij ons terecht,” zegt logistiek adviseur Martijn Koppe.

We wilden minder storingen en afhankelijkheid van de robot in onze logistieke operatie.

Melano vervangt robot door orderpickers met handscanners

Slimmer en efficiënter orderpicken

Voor Melano is een nauwkeurig logistiek systeem erg belangrijk, vertelt directeur Tom Pepels. “Ons magazijn bestaat uit duizenden doosjes met kleine zakjes, die er allemaal hetzelfde uitzien. Twee ringen houd je niet uit elkaar zonder barcode.” Ons nieuwe WMS-systeem beheert de processen, goederen en locatie-indeling in ons magazijn. We hielpen Melano om haar logistieke proces slimmer in te richten. Bijvoorbeeld door niet alleen de producten, maar ook de locaties een barcode te geven en door looproutes korter te maken. Melano directeur Tom Pepels.: “Liep een orderpicker vroeger wel 20 kilometer per dag, dankzij batchpicken kan hij meerdere orders tegelijk meenemen. En we werken veel efficiënter. Vóór de robot stonden we met zes man in het magazijn, tegenwoordig zijn dat er nog maar vier.”

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Tegenwoordig staan we nog maar vier man in het magazijn in plaats van zes.

Melano vervangt robot door orderpickers met handscanners

Experts over de vloer

Bij het maken van het plan én de uitvoer ervan vertrouwde Melano op de deskundigheid van Actemium, zegt Pepels. “Fijn vond ik dat de programmeur zélf naar ons toe kwam. Je praat rechtstreeks met degene die de klus uitvoert, waardoor je direct weet wat wel en niet kan.” “Onze consultants gaven bij Melano een serie van vijf workshops aan medewerkers die met het nieuwe systeem gaan werken. Stap voor stap namen we het hele logistieke proces door,” zegt Martijn Koppe. “Voordeel daarvan is dat je het systeem direct toetst aan de praktijk. Medewerkers zien hoe het werkt en vertellen wat ze nog missen. Bekijken we bijvoorbeeld het proces van orderpicken en blijkt dat extra informatie in het scherm handig is, dan voegen we dat meteen toe.”

Integratie met zendingen

Magazijnmedewerkers van Melano zijn erg tevreden met hun nieuwe WMS-systeem. Pepels: “Ik ben blij dat we hebben geïnvesteerd in kwalitatief goede scanners. Dat is voor onze werknemers een stuk prettiger werken. Voor mij is het een geruststelling om exact te weten waar elk product zich bevindt. Voorheen raakten we soms producten kwijt. Dat gebeurt nooit meer.” Fase twee is nu de integratie met Mikropakket, Melano’s logistieke partner die de zendingen verzorgt. Zodat elke order die klaar is, direct een pakbon krijgt. “Dit soort finetunen doen we pas nu de basis goed draait,” zegt Actemium-adviseur Koppe. “Bijzonder aan dit project vond ik dat we hebben laten zien dat menselijke orderpickers nog lang niet hebben afgedaan. Met onze slimme oplossing hebben we mooi die robot op een zijspoor gezet!”

Projectdetails

Integraties
Wholesale ERP van Kerridge
(voorheen UNIT4)

Melano
Melano inspireert vrouwen wereldwijd hun individualiteit en persoonlijkheid te tonen met hun sieraden. Onze kleurrijke, verwisselbare collectie biedt ontelbare opties voor elke gelegenheid, stemming en stijl.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.