Home Logistieke automatisering Klantverhalen Stafa benut business intelligence optimaal met Dash Data
"Inzicht en overzicht door dynamische weergave van data uit ERP en WMS."

Stafa benut business intelligence optimaal met Dash Data

Logistiek tag corner

Stafa is een groothandel en distributeur in bevestigingsmaterialen. Het bedrijf levert onder andere bouten, moeren en schroeven aan handelaren en industriële klanten in heel Europa. Veel verschillende producten en productstromen, dus. En veel bedrijfsdata. Om daar optimaal gebruik van te maken, koos Stafa voor Dash Data – partner van Actemium en leverancier van een robuuste en dynamische rapportagetool. “We wilden betere informatie om de juiste keuzes te maken. In een oogopslag is nu voor iedereen helder waar we naar kijken – van sales tot logistiek en van de werkvloer tot het MT.”

Grenzen van Microsoft Excel

Jip de Jong, operations manager bij Stafa, zat regelmatig te staren naar een zandlopertje op zijn beeldscherm wanneer hij analyses maakte in Microsoft Excel. De grote hoeveelheden bedrijfsdata maakten het steeds moeilijker om inzicht te krijgen. “Bovendien”, geeft Jip aan, “waren ook anderen bezig met analyses. Dat leidde tot verwarring. Op de vraag hoeveel omzet we draaiden, kregen we bij wijze van spreken zes verschillende antwoorden.”

Op de vraag hoeveel omzet we draaiden, kregen we bij wijze van spreken zes verschillende antwoorden.

Stafa werkt ergonomischer en efficiënter met slim aangestuurde paternosterkasten

Overtuigende demo

De succesvolle implementatie van Microsoft Navision ERP en Actemium WMS opende deuren om het anders te gaan doen. “Ons nieuwe ERP-systeem en Warehouse Management Systeem bevatten al onze hoofddata. Twee moderne systemen waar we relatief eenvoudig een externe rapportagetool aan kunnen koppelen. Tegenwoordig zijn veel partijen daar goed in.”

Via een branchegenoot en Actemium kwam Jip in contact met Dash Data. Een jong bedrijf, dat slimme, overzichtelijke rapportages bouwt op basis van bedrijfsdata. “Onze branchegenoot kent zowel Actemium en Dash Data, dat gaf vertrouwen. Ik was definitief overtuigd door de demo die de eigenaren van Dash Data ons gaven. Geen gelikte presentatie over wat er allemaal kan, maar een simpele vraag: wat wil je? En dan lieten ze ter plekke zien hoe zo’n dashboard eruit zou kunnen zien.”

Tijdens de demo vroegen ze wat we wilden zien en ze demonstreerden ter plekke hoe dat eruit zou kunnen zien.

Stafa werkt ergonomischer en efficiënter met slim aangestuurde paternosterkasten

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Eerst ervaren, dan verbeteren

Nadat Stafa koos voor Dash Data, verliep de implementatie soepel. “We hadden meteen prettig contact en werkten fijn samen”, zegt Jip. “Omdat we klein begonnen, hadden we bovendien snel resultaat. We vroegen Dash Data om een aantal eerste dashboards te bouwen met informatie die we op dat moment nodig dachten te hebben. Daarmee gingen wij ervaring opdoen.”

“Al snel wilden we meer details”, gaat Jip verder. “Extra kolommen om klanten per land of per postcode te selecteren. En naast bedragen ook gewichten, bijvoorbeeld.” Inmiddels haalt Dash Data grote hoeveelheden data uit Stafa’s ERP-systeem en WMS. Over artikelen, klanten, logistiek en financiën; vrijwel alles is beschikbaar via Dash Data.

Leren minderen

“De kunst is nu om de juiste informatie naar boven te blijven halen”, vervolgt Jip. “Wat mij betreft is dat de belangrijkste les: precies voldoende informatie ophalen om de juiste acties uit te zetten. Deze tool werkt zo goed en zo snel; je wordt er automatisch enthousiast van. Omdat je bang bent iets te missen, voeg je soms zoveel data toe, dat je een vertroebeld beeld krijgt. Ik pak dan liever uitdagingen één voor één aan, in plaats van allemaal tegelijk. Gelukkig werkt Dash Data heel dynamisch. Je kunt tijdens een gesprek filters ook weer aanpassen of uitzetten.”

Ons doel was: betere informatie voor betere keuzes; we zoomen nu makkelijk in op allerlei details en schakelen snel tussen dashboards.

Stafa benut business intelligence optimaal met Dash Data

Snel resultaat

De data-analyses uit Dash Data zorgen nu al dat Stafa slimmer werkt. Van de magazijninrichting en de logistieke processen tot het menselijke gebied. “Stel, een van de orderverzamelaars komt naar me toe, en geeft aan dat hij het vervelend vindt dat hij altijd laag bij de grond producten moet picken”, legt Jip uit. “Dan kan ik binnen een paar minuten zien of dat klopt, en wat ik eraan kan doen. Als het niet klopt, is het in ieder geval een signaal om eens met die medewerker te praten, want er zit hem duidelijk iets dwars. Dat vind ik winst.”

Ook geven de dashboards objectieve informatie over het verloop van productgroepen. Zo bleek een product slecht te lopen, terwijl veel tijd was geïnvesteerd om het in het assortiment op te nemen. “Een van onze hoofddoelen was om betere informatie te hebben zodat we betere keuzes maken. Tijdens overleggen kunnen makkelijk inzoomen op een productcode of op de verschillen per jaar. Of schakelen tussen dashboards. Van salesrapporten tot verloop en voorraden van productgroepen. En van manco’s en klachten tot verwachtingen voor de toekomst. In een oogopslag is voor iedereen helder waar we naar kijken. We bouwen net zo makkelijk dashboards voor collega’s van de werkvloer als voor het MT en zelfs leveranciers en klanten.”

In een oogopslag is voor iedereen helder waar we naar kijken.

Stafa benut business intelligence optimaal met Dash Data
Stafa werkt ergonomischer en efficiënter met slim aangestuurde paternosterkasten

Basis voor innovatie

De volgende stappen met Dash Data zijn eindeloos. Op dit moment volgt een van Stafa’s IT-medewerkers een training om zelf dashboards te kunnen ontwikkelen. Toch is een van de eerste stappen volgens Jip juist een pas op de plaats. “We kunnen met Dash Data voor veel structuur gaan zorgen. Maar daarvoor moeten we nu even uitzoomen. Het is belangrijk om de organisatie nu goed neer te zetten. Zodat we van daaruit op basis van de juiste data goed geïnformeerd verder bouwen.”

Projectdetails

Geleverde oplossingen
Rapportagemodule van Dash Data 

Integraties
Microsoft Dynamics BC 365
Actemium WMS

 

Stafa
Stafa levert bevestigingsmaterialen voor de wereldmarkt. Het aanbod is breed en maatwerk is altijd mogelijk. We zijn specialist in fasteners en specials, maar we zijn ook méér dan een leverancier. Stafa ontzorgt in oppervlaktebehandelingen, assemblagediensten, verpakkingsoplossingen en logistieke toeleveringsmogelijkheden.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.