Home Logistieke automatisering Klantverhalen Stafa werkt ergonomischer en efficiënter met slim aangestuurde paternosterkasten
"Met Actemium WMS en onze Kardex kasten kunnen we nóg klantgerichter werken."

Stafa werkt ergonomischer en efficiënter met slim aangestuurde paternosterkasten

Logistiek tag corner

Stafa is een groothandel en distributeur in bevestigingsmaterialen. Het bedrijf levert onder andere bouten, moeren en schroeven aan handelaren en industriële klanten in heel Europa. Veel verschillende producten, die klanten soms per doosje, soms per pallet bestellen. Daarom zoekt Stafa naar slimme, logistieke oplossingen. “Oneerbiedig gezegd: andere distributeurs kunnen ook prima doosjes schuiven. Onze logistiek maakt écht het verschil. Met Actemium WMS en gekoppelde paternosterkasten leggen we de basis om nog klantgerichter te werken.”

De basis: Actemium WMS

“We moeten ons onderscheiden in een markt met kleine marges”, vertelt Jip de Jong, operations manager. “Tijdens de implementatie van een nieuw Microsoft Navision ERP-systeem zagen we dat dat systeem niet de logistieke sturing biedt die wij nodig hebben. Bovendien wilden we nog minder met papier gaan werken. Dus zochten we een passend WMS. Via beurzen en referentiebezoeken kwamen we uit bij Actemium.”

“Onze logistiek maakt voor ons het verschil”, gaat Jip verder. “Denk aan extra service in de vorm van gecombineerde producten, zoals de zakjes die je krijgt bij een kastje in de bouwmarkt. Of door de kale doosjes die wij binnen krijgen te labelen met informatie en het logo van onze afnemers. En door efficiënt en foutloos te picken en leveren. Mede daarom kochten we ook twee Kardex kasten.”

Ergonomisch en efficiënt picken

Tijdens de referentiebezoeken zag Jip paternosterkasten in actie, aangestuurd door Actemium WMS. Hij was meteen overtuigd van de voordelen van die combinatie. Toch koppelde Stafa de kasten niet direct aan het WMS. “We plaatsten ze tijdens de implementatie van ons nieuwe ERP-systeem en WMS”, legt Jip uit. “Die systemen moesten eerst stabiel draaien, voordat we de volgende stap konden zetten. De aansturing van de kasten deden we daarom het eerste jaar handmatig.” Ook zonder slimme aansturing leverden de kasten al voldoende voordelen op. Stafa bespaarde direct opslagruimte en verbeterde de pickomstandigheden. Vanuit zijn rol als operations manager beschouwt Jip dit als een van de belangrijkste voordelen van de Kardex kasten. “We verminderden het aantal loopkilometers, omdat we veel verschillende producten dicht bij elkaar opslaan. Bovendien zijn onze producten zwaar. Door de manier waarop een paternosterkast is ontworpen, worden medewerkers minder belast bij het tillen.”

Paternosterkasten verbeteren onze pickomstandigheden door minder loopkilometers en een betere belasting bij het tillen.

Stafa werkt ergonomischer en efficiënter met slim aangestuurde paternosterkasten

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Koppeling paternosterkasten en WMS

Inmiddels bepaalt Actemium WMS in welke lades artikelen liggen opgeslagen en wat er in en uit de paternosterkasten gaat. De parameters die de inrichting en het vullen en picken aansturen configureert Stafa zelf. Zo werken ze flexibel en steeds slimmer. Jip: “Stap één is de inrichting van de kasten: welke producten moeten erin liggen en in welke hoeveelheden? Stap twee is het bepalen van de orderpickregels: wanneer pick je uit de paternosterkast, en wanneer vanuit het magazijn?”

“We beschouwen de paternosterkasten als een aanvullende picklocatie voor producten die we zowel in overdozen leveren als in kleinere doosjes”, vervolgt Jip. “De kleinere aantallen komen uit de Kardex kasten, de grotere hoeveelheden uit het magazijn. Stel je bijvoorbeeld voor dat ik de kast aanvul met een halve pallet. Dan verwacht ik dat dat voldoende is voor twintig regels van één doosje, en niet voor één regel van twintig doosjes. In dat laatste geval kan de orderpicker beter naar de pallets toe rijden. Deze scheiding scheelt veel tijd en werk en zorgt voor een efficiënter orderpickproces. Zeker omdat Actemium WMS zorgt dat de juiste lade van de kasten al klaarstaat voor een orderpicker.”

We picken slimmer: grote aantallen uit het magazijn, kleinere hoeveelheden uit de Kardex kasten.

Stafa werkt ergonomischer en efficiënter met slim aangestuurde paternosterkasten

In de toekomst kunnen we afnemers nóg beter bedienen door netter beladen pallets en door onze systemen aan die van klanten en leveranciers te koppelen.

Stafa werkt ergonomischer en efficiënter met slim aangestuurde paternosterkasten

Meer service

In de toekomst wil Jip klanten beter gaan bedienen door producten netter te stapelen. Een interessant vervolgproject. “Door het verschil in de aantallen per orderregel in combinatie met de locaties van de producten, ontstonden soms onhandig gevulde pallets”, zegt Jip. “Ik overdrijf, maar vergelijk het met boodschappen doen: eerst de eieren, dan zes kratten bier, dan één snoepje, dan drie zakken chips en op het laatst nog een watermeloen. Met nog wat kleine aanpassingen picken we straks altijd eerst de grote orderregels in het magazijn. Pas daarna verzamelen we vanuit de Kardex kasten de rest van de producten die we netjes in een krat op de pallet zetten.”

Verdere integratie

Ook wil Jip de systemen nog beter benutten en integreren. “Wij zullen nooit voorlopers worden, maar we willen wel graag profiteren van alle mogelijkheden. Ik zie bijvoorbeeld nog wel eens briefjes rondgaan in onze organisatie. Dat kan best eens een keer, als je even snel iets moet laten picken. Maar standaardbriefjes kunnen echt niet meer. Ik wil juist meer traceerbaarheid, op basis van lotnummers en serienummers. En foto’s van leveringen die de deur uit gaan, waarvan de klant bericht krijgt. Zo bieden we volledige transparantie en voorkomen we gedoe.”

“Het wordt pas écht gaaf als je dingen aan elkaar knoopt”, sluit Jip af. “Dat zie ik nu intern met ons ERP-system, WMS, de paternosterkasten en labelprintsoftware. Maar we kunnen nog veel verder gaan, ook extern. Zelf optimaliseren is goed, maar nu moeten we meer gaan integreren, ook met systemen van leveranciers, klanten en transporteurs.”

Projectdetails

Geleverde oplossingen
Actemium WMS

Mobiele computers

Integraties
Microsoft Dynamics BC 365
Kardex paternosterkasten

Stafa
Stafa levert bevestigingsmaterialen voor de wereldmarkt. Het aanbod is breed en maatwerk is altijd mogelijk. We zijn specialist in fasteners en specials, maar we zijn ook méér dan een leverancier. Stafa ontzorgt in oppervlaktebehandelingen, assemblagediensten, verpakkingsoplossingen en logistieke toeleveringsmogelijkheden.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.