Home Logistieke automatisering Klantverhalen Waterman Onions gaat voor meer overzicht met digitale productielogistiek
"Papieren instructies en voorraadbeheer op een krijtbord waren niet langer houdbaar."

Waterman Onions gaat voor meer overzicht met digitale productielogistiek

Food tag corner Logistiek tag corner

De processen bij Waterman Onions zijn net zo gelaagd als de uien zelf. Om meer overzicht te krijgen begeleidt IT manager Jurrien van den Berg een stevige automatiseringsslag met een eigen WMS en digitale scanoplossing. “Op onze vragen over scanoplossingen kregen we steeds te horen: jullie moeten bij Actemium zijn.”

Overzicht bewaren over voorraden

“In de twaalf jaar die ik bij Waterman werk, zijn we enorm gegroeid”, vertelt Van den Berg. “Van één productiehal met ongeveer twintig medewerkers naar drie hallen met meer dan honderd medewerkers. Maar instructies aan chauffeurs die uien kwamen lossen, gaven we nog op papier. Op drukke dagen worden meer dan dertig vrachtwagens gelost. De uien gaan direct in de sorteermachines of worden opgeslagen als voorraad ‘veldgewas’. Of de lading op de juiste plek terechtkwam, konden we niet goed controleren. Bovendien werd de voorraad bijgehouden op een krijtbord. Overzicht bewaren werd steeds lastiger, terwijl regelgeving over voedselveiligheid strenger werd en kwaliteitscontroles strakker.”

Instructies gaven we nog op papier. Bovendien werd de voorraad bijgehouden op een krijtbord.
 

Waterman Onions gaat voor meer overzicht met digitale productielogistiek

We wilden elke ui via het digitale proces kunnen volgen en traceren.

Waterman Onions gaat voor meer overzicht met digitale productielogistiek

Werkvloer volledig papierloos maken

De papieren instructies en het handmatige voorraadbeheer waren aanleiding om op zoek te gaan naar een alternatief. “Om ons merk te beschermen, de veiligheid van consumenten te waarborgen en een nog hogere klanttevredenheid te halen, hebben we inzicht nodig in alle uien en in de hele supply chain. Daarom wilden we ons Dynamics NAV ERP uitbreiden met een WMS en de werkvloer volledig papierloos maken.”

Systeem van ons allemaal

“We kozen bewust niet voor een standaard WMS. Wij wilden een systeem dat zich aan onze complexe processen zou aanpassen, niet andersom. Onze machines registreren bijvoorbeeld allemaal op een andere manier. En omdat we zo dynamisch zijn, kan het best zijn dat we over een jaar weer nieuwe machines hebben die we anders aansturen en bedienen. Wij wilden daar vrij in zijn en die aanpassingen snel kunnen doorvoeren.” Zo werd het eigen StoPro (storage and processing) WMS geboren. Newminds, Watermans vaste ERP partner, ontwikkelde het. 

“Het idee voor StoPro is twee jaar geleden ontstaan”, zegt Van den Berg. “We maakten een uitgebreid functioneel ontwerp, samen met de medewerkers op de werkvloer. Zij werken vaak al lang bij Waterman. We wilden hun specifieke kennis borgen in onze nieuwe systemen. Zodat die mensen kunnen aansturen, ook als bijvoorbeeld iemand ziek is. Daardoor gaat de zelfredzaamheid van onze medewerkers omhoog. Het is echt een systeem geworden van ons allemaal.”

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Betrouwbare partner voor scanoplossingen

Naast nieuwe software moest Waterman op zoek naar een scanoplossing. “We zochten naar de beste manier om onze 11.000 kisten met barcodes te labelen en automatisch te scannen,” geeft Van den Berg aan. “Maar wij zijn geen specialisten. We gingen daarom naar verschillende logistieke beurzen. Daar kregen we steeds te horen: jullie moeten bij Actemium zijn.”

“Ons contact met Actemium begon vrijblijvend, maar al snel gaf Actemium de eerste adviezen. Zo zeiden ze dat we beter met 2D datamatrixcodes konden gaan werken in plaats van met 1D streepjescodes. Die begeleiding voelde meteen goed. We hadden een partij nodig die ons door dit onbekende gebied zou loodsen. Actemium deed een schouwing voor de barcodescanners en tablets op de heftrucks en de productiemachines. En realiseerde vervolgens alle hardware en diensten die we nodig hadden om de fabriek papierloos te maken. Van robuuste tablets, mobiele handhelds en datamatrixcamera’s op de mast van de heftrucks, tot labelprinters, mobile device management en een controle van het draadloos netwerk.”

Van den Berg is tevreden over de samenwerking met Actemium. “We zoeken echte betrokkenheid in een partner. Als bijvoorbeeld een scanner op een heftruck niet goed werkt, dan zit dat de mensen van Actemium ook niet lekker. Ze maken tijd voor echte support. Dat geeft vertrouwen.”

Als een scanner niet goed werkt, dan zit dat de mensen van Actemium ook niet lekker. Ze maken tijd voor support. Dat geeft vertrouwen.

Medewerkers werken papierloos, hebben live inzicht in de aankomsttijden van vrachtwagens en meer overzicht over verschillende typen voorraad.

Waterman Onions gaat voor meer overzicht met digitale productielogistiek

Stap voor stap naar alle voordelen

Waterman werkt zorgvuldig toe naar de livegang van StoPro. Op de ontvangstafdeling draait het nieuwe systeem al naast de vertrouwde methodes. Medewerkers werken papierloos, hebben live inzicht in de aankomsttijden van vrachtwagens en meer overzicht over verschillende typen voorraad. ‘Semi-live’ noemt Van den Berg deze situatie. “Maar sommige medewerkers zijn nu al zo gewend dat ze het niet meer kunnen missen.”

In fase 2 gaat ook de productie live – het deel van het proces waarin op maat gesorteerde uien worden verwerkt tot verpakte batches, geschikt voor levering aan Watermans klanten. Fase 3, de expeditie van deze producten, volgt dan snel. Vanaf dat moment heeft Waterman volledig overzicht in alle processen en voorraden. “Zodra we volledig live zijn, kunnen we ons geen hobbels meer permitteren. Dan moeten we 100% zeker zijn dat het systeem werkt.”

Blik vooruit

Hoewel de implementatie van StoPro nog moet worden afgerond, is Waterman al bezig met de volgende stap. “In onze digitale fabriek verzamelen we veel waardevolle data over onze processen. De volgende stap is het optimaliseren van onze business intelligence omgeving. Samen met Actemium’s zusje Axians bekijken we de mogelijkheden voor een dataplatform. Daarin willen we gebruik gaan maken van Machine Learning en Artificial Intelligence.”

Projectdetails

Waterman Onions
Waterman Onions verwerkt jaarlijks zo’n 150.000 ton uien. Klimaatneutraal en duurzaam. Ze leveren aan detail- en groothandel, inpakbedrijven en schillerijen.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.