Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs 3 slimme manieren om GHS-labeling in te zetten
Jouw keten veilig en compliant!

3 slimme manieren om GHS-labeling in te zetten

Logistiek tag corner

Werkt jouw bedrijf met gevaarlijke stoffen? Dan staat veiligheid natuurlijk altijd voorop. Daarbij hoort ook duidelijke etikettering. Europese regels bepalen welke informatie over gevaarlijke stoffen je op het etiket van je producten moet zetten. Dat systeem heet GHS-labeling. Maar hoe werkt zo’n label precies, en hoe pas je GHS-labeling toe in jouw keten? Wij zien drie slimme oplossingen.

Wat is GHS-labeling?

GHS is een afkorting van Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals. Het is een set criteria om chemische stoffen in te delen en te etiketteren. De belangrijkste vraag daarbij is: hoe gevaarlijk is de stof?

GHS is onderdeel van de internationale transportregelgeving. Het systeem is ontworpen door de Verenigde Naties. Sinds 2009 wordt GHS gebruikt in de Europese Unie.

Bezoek één van onze evenementen en laat je inspireren
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen, ontmoet onze professionals en deel je ervaring met vakgenoten.
 

Wat moet op het etiket staan?

Stoffen kunnen op verschillende manieren gevaarlijk zijn. Die manieren noemen we gevarenklassen. GHS is ingedeeld in 3 gevarenklassen:

  • Fysische gevaren. Bijvoorbeeld ontplofbaar, ontvlambaar of oxiderend
  • Gevaren voor de gezondheid. Bijvoorbeeld giftig of  kankerverwekkend
  • Gevaren voor het milieu. Bijvoorbeeld giftig voor planten en dieren

GHS-symbolen staan altijd in een witte ruit met een rode rand. In de ruit staat een pictogram of gevarensymbool. Bijvoorbeeld een vlammetje (brandgevaar), een doodshoofd (giftig) of een uitroepteken (schadelijk). Ook staat er altijd een signaalwoord, zoals ‘gevaar’. Of ‘waarschuwing’, als de stof minder gevaarlijk is.

Verder moet op het etiket precies staan wat de risico’s van deze stof zijn, en moeten er veiligheidsvoorschriften op vermeld staan. Denk aan hoe je het product (niet) moet gebruiken, opslaan of weggooien. Die voorschriften kunnen ook pictogrammen zijn.

3 oplossingen voor GHS-labeling

Hoe breng je GHS-labels aan op jouw producten en voeg je ze slim toe in jouw productieketen? Dat hangt af van hoe jouw proces in elkaar zit.

Oplossing 1: ontwerp een standaard product-etiket

Voor een standaard eindproduct, zoals een flesje smeerolie, is GHS-labeling makkelijk. Je weet van tevoren precies wat erin zit. Dus kun je mooie standaard verpakkingen of etiketten laten maken, met de juiste gevarenpictogrammen, gevaaraanduidingen en aanbevolen voorzorgsmaatregelen. Je kunt die verpakking dan altijd gebruiken. Tenminste, zolang er niets verandert aan de samenstelling van je product.

standaardetiket
GHS op een standaard product-etiket
Variabele GHS-labels
Handmatig variabele labels maken

Oplossing 2: maak handmatig variabele GHS-labels
Maak je halffabricaten? Of mix je recepten? Dan lever je vaak een uniek product, dat telkens nét anders is. In dat geval wil je real-time labels kunnen printen voor het product welke je aan het produceren bent. 

Je kunt ervoor kiezen om het GHS-label telkens handmatig aan te passen. Heb je niet al te vaak wisselende orders, dan kan dat de handigste en goedkoopste oplossing zijn. Produceer je kleine series van standaard eindproducten? Je kunt dan ook een database maken met al je eindproducten. De bijbehorende labels heb je dan sneller gemaakt.

Oplossing 3: integreer geautomatiseerde GHS-labels in je systeem
Bij ingewikkelde productieketens is het vaak efficiënter en betrouwbaarder om je GHS-labeling volledig te automatiseren. 

In dat geval genereer je automatisch printopdrachten bij het digitaal opboeken van geproduceerde voorraad in je ERP of WMS systeem. Wisselende gegevens van de lopende order worden zo automatisch gebruikt om de juiste informatie te presenteren op je label.

Nog meer grip heb je wanneer je een Label Management System (LMS) toevoegt. Daarmee kun je labelontwerpen centraal opslaan. Met dit systeem kun je ook gebruikers autoriseren om labels te ontwerpen, aan te passen, goed te keuren en elektronisch te ondertekenen. Zo voldoe je meteen aan kwaliteit- en validatierichtlijnen zoals GMP/GAMP en FDA. En dat is niet het enige: het systeem houdt ook je geschiedenis bij én biedt de mogelijkheid om labels onderling te vergelijken.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.