Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs Draadloos netwerk op je buitenterrein – dit moet je weten
Een betrouwbaar draadloos netwerk!

Draadloos netwerk op je buitenterrein – dit moet je weten

Logistiek tag corner

Jij werkt papierloos, of wilt dat gaan doen. Maar jouw logistiek speelt zich voor een groot deel af op een buitenterrein. Hoe zorg je voor een betrouwbare verbinding, zodat je medewerkers draadloos verbonden zijn met jouw WMS of ERP-systeem? Kies voor wifi. Nog altijd de beste optie – als je weet waar je rekening mee moet houden.

Papierloos werken

Werk je papierloos, dan heb je minder administratie, hoef je minder te controleren en heb je altijd real-time overzicht. Veel distributiecentra en productiebedrijven werken al volledig digitaal, met bijvoorbeeld RF scanning of voice picking. Waarom zouden bedrijven met een groot buitenterrein achterblijven? De belangrijkste voorwaarde – een betrouwbare draadloze verbinding – hoeft je in ieder geval niet tegen te houden.

Extreme WiNG VX9000 virtuele WLAN controller

Bezoek één van onze evenementen en laat je inspireren
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen, ontmoet onze professionals en deel je ervaring met vakgenoten.
 

Draadloos netwerk op je buitenterrein – dit moet je weten

Wifi op je buitenterrein

Voor een draadloze verbinding heb je verschillende opties. Zo kun je gebruik maken van 3G/4G. Daar hoef je zelf niets voor aan te leggen. En tegenwoordig zijn ook lange-afstandsscanners met simkaart beschikbaar.

Toch is in veel gevallen wifi nog altijd de betere optie – ook op je buitenterrein. Wifi is sneller en stabieler dan 3G/4G. Je hebt de dekking zelf onder controle en bent niet afhankelijk van gsm-masten van je internet provider. Het wifinetwerk is binnen en buiten hetzelfde, dus gebruikers hoeven niet te switchen en blijven dus verbonden als ze naar binnen en buiten rijden. En, niet onbelangrijk, wifi is de veiligste optie: je verbindt direct met je eigen netwerk, zonder tussenkomst van het wereldwijde web en zonder gedoe met VPN.

Vier overwegingen voor het beste buitennetwerk

Wil je het meest uit je wifi-netwerk halen, dan zijn de volgende vier punten in ieder geval van belang.

 1. Houd rekening met extreme omstandigheden
  Jouw accesspoints hangen buiten, dus hebben ze te maken met het weer. Houd rekening met kou en hitte, regen en wind bij de plaatsing van je accesspoints.
 2. Gebruik wat je al hebt
  Pak de plattegrond van jouw buitenterrein erbij en kijk wat je kunt gebruiken voor de aanleg van je netwerk. Staan er op jouw terrein lichtmasten? Hergebruik dan de stroomtoevoer voor voeding van de accespoints. En liggen er kabels? Dan kun je misschien op dezelfde plekken kabels trekken om je accesspoints bedraad met elkaar te verbinden. Kan dat niet, kies dan voor wifi bridging of meshing. Daarmee communiceren de accespoints draadloos met elkaar en de WLAN controller. 
 3. Monteer bewust
  Denk goed na over de manier waarop je je accesspoints monteert. Montage aan een muur is makkelijker, maar een nadeel is dat het ten koste kan gaan van het signaal. Montage op een paal of mast zorgt voor een betere dekking. En als je toch bezig bent: denk goed na over storingsbronnen. Radarsignalen van schepen mag je bijvoorbeeld niet verstoren.
 4. Blijf verbonden, zorg voor roaming
  Zorg dat jouw medewerkers verbonden blijven als ze zich over jouw terrein bewegen. Maak roaming mogelijk – de naadloze overgang van het ene naar het andere accesspoint zonder onderbreking van de verbinding.

WLAN voor buiten – de businesscase

Een wifinetwerk voor je buitenterrein is natuurlijk best een investering. Toch heb je al snel een goede businesscase. Zeker als je bedenkt wat papierloos werken je oplevert. Houd je daarbij rekening met bovenstaande punten, dan zorg je voor een netwerk dat jouw logistiek verder brengt. Dat hoef je natuurlijk niet alleen te doen. Wij denken graag met je mee.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.