Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs Draadloos werken in de logistiek via 5G of WiFi? 3 aandachtspunten
5G en WiFi zijn aan elkaar gewaagd - welke past bij jouw organisatie?

Draadloos werken in de logistiek via 5G of WiFi? 3 aandachtspunten

Logistiek tag corner

Weg met WiFi, over op 5G. Of toch (nog) niet? Mobiele apparaten met een stabiele verbinding zijn essentieel voor jouw logistiek, dus wil je het best passende draadloze netwerk. Wat kan er allemaal? En waar moet je op letten? Een introductie.

Apparaten geschikt voor 5G én WiFi

Smartphones verbinden al langer met zowel WiFi als mobiele (3G, 4G of 5G) netwerken. Voor mobiele computers in de logistiek gold dat lange tijd niet. Tablets en PDA’s voor chauffeurs en service- of salesmedewerkers in de buitendienst hadden dit al wel. Maar handhelds en truckterminal voor op de logistieke of productievloer waren traditioneel alleen uitgerust met WiFi.

Dat is veranderd. De meeste nieuwe apparaten zijn geschikt voor WLAN én 5G. Daarnaast is 5G razendsnel. Is het dan nog wel nodig om een eigen WiFi netwerk aan te leggen in je fabriek of magazijn, of op je eigen buitenterrein?

KPN Retail verhoogt efficiency en nauwkeurigheid winkelinventarisaties

5G: wat zijn de opties?

De makkelijkste manier om met een 5G-netwerk te verbinden, is met een simkaart van een telecomaanbieder in je mobiele computer.  Belangrijk is dan om te onderzoeken of de dekking van de provider op jouw bedrijfsterrein voldoende is. En of het signaal ook voldoende beschikbaar is ín de hallen van jouw magazijn of fabriek.

Een alternatief is om een eigen ‘private mobile network’ (PMN) aan te leggen, met eigen 5G-zenders, eigen frequenties en je ‘eigen’ simkaarten.

Tussenvormen bestaan ook, bijvoorbeeld door het publieke 5G-netwerk je magazijn of fabriek binnen te halen met hardware die het signaal versterkt.

Als je een eigen 5G-netwerk wilt aanleggen of het bestaande 5G-netwerk wilt versterken, gelden wel strenge regels en heb je zendvergunningen nodig.

Mobile computing via WiFi of 5G?

We zagen al dat de meeste mobiele apparaten zowel WiFi als 5G ondersteunen. Ook de snelheid van beide technologieën verschilt nauwelijks. Wat maakt dan wél of je kiest voor 5G of WLAN? We benoemen drie aandachtspunten.

(Managed) Mobile Computing

1. Installatiekosten

Een WiFi-netwerk kent altijd installatiekosten. Voor accespoints, inclusief stroom- en netwerkkabels ernaartoe en een fysieke WLAN-controller of een WLAN-controller in de cloud. Of jouw netwerk deze investeringen waard is, hangt er bijvoorbeeld vanaf of je een pand permanent betrekt, of tijdelijk extra bedrijfsruimte huurt.

Voor een 5G-netwerk hoef je zelf geen infrastructuur aan te leggen, als je gebruik maakt van het publieke 5G-netwerk met simkaarten van een telecomprovider. Je betaalt dan wel voor de simkaarten en het datagebruik.

Kies je voor een privé 5G-netwerk, heb je uiteraard wél installatiekosten. Toch kiezen steeds meer organisaties daarvoor. Bijvoorbeeld op grote terreinen met veel staal, zoals in havens, of voor missiekritische communicatie, zoals in ziekenhuizen. Want 5G heeft een groter bereik en minder last van storingsbronnen dan WiFi.

2. Toegang tot bedrijfsapplicaties

Een WiFi-netwerk of een privé 5G netwerk biedt directe toegang tot jouw lokale bedrijfsapplicaties, zoals jouw ERP-systeem of Warehouse Management Systeem. Zijn jouw medewerkers verbonden via een publiek 5G-netwerk, dan verbinden ze met het openbare internet. In dat geval is het belangrijk om ze veilig toegang te geven tot jouw lokale netwerk en applicaties, bijvoorbeeld met een VPN-verbinding. Ook is het nog belangrijker dat deze apparaten altijd up-to-date zijn en voorzien zijn van de laatste beveiligingsupdates.

Draait jouw IT-landschap in de cloud, of overweeg je het naar de cloud te verplaatsen? Bedrijfsapplicaties die draaien in de cloud zijn vanaf het publieke 5G-netwerk eenvoudig bereikbaar.

3. Schakelen tussen netwerken?

WiFi en 5G combineren kan ook. Bijvoorbeeld: WiFi voor medewerkers binnen de muren van je magazijn of fabriek, en 5G voor chauffeurs en medewerkers van de buitendienst. Doordat zij meestal verschillende apparaten en applicaties gebruiken, kun je ervoor kiezen om de ene set apparaten via WiFi te laten verbinden, en de andere set via 5G.

We raden aan om te voorkomen dat medewerkers vaak moeten schakelen tussen netwerken. Denk bijvoorbeeld aan heftruckchauffeurs die pallets gereed product in een fabriekshal ophalen en wegzetten op een buitenterrein. Onderzoek dan of je één type netwerk kunt aanleggen voor binnen en buiten. Kan dat niet? Test dan van tevoren of schakelen tussen het 5G- en WiFinetwerk soepel verloopt, en of medewerkers verbonden blijven met (of: ingelogd blijven in) je bedrijfsapplicaties.

Netwerk is maatwerk

Er is dus steeds meer te kiezen op het gebied van draadloze netwerken. En 5G zal in de toekomst zeker terrein winnen. Toch houdt ook WLAN z’n eigen voordelen. Welk netwerk het best past bij jouw organisatie hangt af van veel verschillende factoren. En het is maatwerk.

Oriënteer jij je op een nieuw mobiel netwerk, of uitbreiding van je bestaande netwerk? Of zijn jouw mobiele apparaten aan vervanging toe, en wil je zeker weten dat ze toekomstbestendig zijn? Wij adviseren je graag en onderzoeken samen met jou de mogelijkheden.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.