Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs Flexrange barcodescanners – voor dichtbij én veraf
Één type scanner voor verschillende taken: met flexrange-scanners kan het!

Flexrange barcodescanners – voor dichtbij én veraf

Logistiek tag corner

Digitaal werken in fabrieken en magazijnen gebeurt in de meeste gevallen met scanners op de werkvloer die verbinding maken met een ERP of WMS. Vaak betekent schakelen tussen taken ook wisselen tussen scanners. Bijvoorbeeld van een korteafstandsscanner (shortrange-scanner) naar een langeafstandsscanner (longrange- of extended range-scanner). Flexrange-scanners brengen daar verandering in.

Schakelen tussen shortrange en longrange

Welke scanner je gebruikt hangt vooral af van de afstand: sta je direct naast het schap, of zit je op een heftruck, op een aantal meter van de locatie?

Een korteafstandsscanner werkt van ongeveer 8 tot 80 cm. Vaak gebruik je ze voor orderverzamelen of  serienummerregistratie. Een langeafstandsscanner haalt tot wel 10 meter, of meer. Handig om labels op magazijnstellingen of pallets te scannen, of bordjes boven een vloerlocatie. Maar ze werken niet van dichtbij. Op de markt vind je ook midrange-scanners voor afstanden van ongeveer 1 meter tot zo’n 2,5 meter. Dat kan handig zijn, maar soms voldoen ze voor beide situaties juist nét niet.

Hoog tijd dus voor een volgende stap. Die wordt nu gezet door de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van barcodescanners.

Stafa werkt ergonomischer en efficiënter met slim aangestuurde paternosterkasten

Nieuwe digitale technologie

Traditionele barcodescanners werken ‘mechanisch’, met een laser die de barcodes scant. De laatste jaren worden die steeds vaker vervangen door imagers met digitale beeldverwerking. Dit type scanner maakt een foto van een barcode en verwerkt die vervolgens razendsnel digitaal. Daardoor kan er steeds meer. Denk aan het lezen van 2D datamatrix-codes en een betere verwerking van beschadigde barcodes. En aan scannen in moeilijke omstandigheden, bijvoorbeeld in zonlicht en regen of door de ruit van een heftruck.

De ontwikkeling op het gebied van imaging baant nu ook de weg voor flexrange- of advanced range-scanners. Daarmee scan je razendsnel barcodes van dichtbij én veraf.

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Flexrange-scanners

Met flexrange-scanners kun je dus wél hetzelfde apparaat gebruiken voor taken waarbij je dichtbij de barcodes komt en taken waarbij je juist op afstand blijft. Dat heeft veel voordelen. Medewerkers schakelen makkelijker tussen werkzaamheden. En omdat ze allemaal dezelfde apparaten gebruiken, wisselen ze scanners eenvoudig onderling uit.
Daarnaast heb je minder apparaten nodig, én je hoeft minder versies te beheren. Het onderhoud wordt dus makkelijker, net als het aanleggen en bijhouden van een pool met reserveapparaten. Ook je aanschafkosten zijn lager, omdat je niet hoeft te investeren in gespecialiseerde apparaten.

Geevers handhelds, PDA’s, voice terminals en draadloos netwerk

Flexibel online

Nog een voordeel: moderne flexrange-scanmodules zijn zo klein dat ze in meer soorten mobiele computers passen. Langeafstandsscanners bestonden voorheen alleen als grote handhelds, met een pistoolgreep. De nieuwste flexrange-scanners passen bijvoorbeeld ook in een PDA. Omdat die vaak met een 5G-netwerk kunnen verbinden, zijn ze perfect in een gehuurd extern magazijn of een buitenterrein zonder WLAN.

Meerdere leveranciers

Verschillende partners van Actemium bieden al flexrange-scanners aan. De Honeyell N6803FR Flexrange, Zebra SE58 Advanced Range Imagers en Proglove Multirange zijn voorbeelden van flexrange-scanners die supersnel schakelen tussen dichtbij en veraf. Deze zien we steeds meer terug in hun aanbod van handscanners en mobiele computers.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.