Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs Handsfree scannen: drie slimme alternatieven voor handscanners
Met handsfree scanners werk je volledig digitaal en heb je toch je handen vrij

Handsfree scannen: drie slimme alternatieven voor handscanners

Logistiek tag corner

Met ‘traditionele’ handscanners werk je volledig papierloos en digitaal. Dat heeft grote voordelen: minder fouten en minder administratie. Daarvan profiteer je direct. Maar handscanners zijn soms relatief groot en zwaar. Daarom zijn handsfree scanners mogelijk nog efficiënter. Waarom precies? En waar moet je op letten als je een alternatief voor handscanners zoekt?

Handscanners: robuust, maar… robuust

Traditionele handscanners zijn stevig. Een voordeel, én een nadeel. Ze zijn daardoor soms vrij groot en zwaar. Wanneer medewerkers beide handen nodig hebben om artikelen te picken, moeten zij de scanner regelmatig loslaten. Dat kan leiden tot onnodige fouten. Ga maar na: orderpickers volgen de instructies op het scherm, scannen de juiste stelling om te valideren, leggen de scanner weg en picken vervolgens toch uit de verkeerde stelling. Zo’n vergissing is moeilijk te voorkomen.

Bakeplus krijgt meer inzicht in voorraad dankzij WMS systeem

Handsfree scanners: drie slimme alternatieven

Handsfree scanners bieden uitkomst. Door de manier waarop ze zijn ontworpen, houden medewerkers hun handen altijd vrij. Ze zijn beschikbaar in verschillende varianten, ieder met zijn eigen kenmerken.

1. Ringscanner

Een ringscanner is zo klein dat je hem aan je vinger(s) kunt dragen. Ze zijn perfect voor het picken van orders met relatief kleine artikelen en veel orderregels. De scanner is draadloos of met een draad verbonden met een computer om je pols of aan je broek, of op een heftruck of palletwagen. Een nadeel van ringscanners is dat er weinig technologie in past: dan worden ze snel groot. Sommige ringscanners draag je daarom om twee vingers. Bijvoorbeeld wanneer bluetooth én 2d scantechnologie worden gecombineerd.

Voorbeelden van ringscanners:

Hands free scannen

2. Back of hand scanner

Een tweede optie is een back of hand scanner. Die draag je op de achterkant van je hand op een handschoen. Het belangrijkste voordeel van een back of hand scanner is dat je je vingers vrijhoudt. En dat ze meer technologie kunnen bevatten, zonder dat de grootte een probleem wordt. Ze kunnen bijvoorbeeld een lange-afstandsscanner bevatten, om pallets en locaties vanaf een heftruck te scannen.

Voorbeelden:

Hands free scannen

3. Wearable mobile minicomputer

Een derde optie is een wearable minicomputer. Ook deze scanner draag je op de achterkant van je hand, maar bevat zelf een klein scherm en operating system. Zo wordt de back of hand scanner een kleine mobiele computer en scanner in één, waar je (eenvoudige) applicaties op kunt draaien.

Voorbeelden:

Hands free scannen

Picken zonder scanner?

Er bestaan meer alternatieven om handsfree te werken. Bijvoorbeeld Voice picking Pick to Cart, of Pick to Vision. Heb je dan helemaal geen scanner meer nodig? Soms niet. Dan bevestig je een pick met je stem.

In andere gevallen is het toch handig of noodzakelijk om te scannen. Bijvoorbeeld om dragers te koppelen aan orders, of om serienummers van artikelen te registreren. Dan kun je voice picking of pick to vision combineren met een (handsfree) scanner.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.