Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs Is Android volwassen genoeg voor Enterprise mobility?
Android in opkomst in "rugged enterprise"

Is Android volwassen genoeg voor Enterprise mobility?

Logistiek tag corner

Android is al jaren het grootste mobiele operating systeem. De enorme groei gaat ook gepaard met berichtgeving over veiligheid en privacy. Is Android daarom wel geschikt voor jouw bedrijfskritische applicaties en toepassingen?

Windows tijdperk

Meer dan 10 jaar lang zijn Windows Mobile, Windows CE en Windows Embedded Handheld dé standaard geweest voor “rugged enterprise” mobiele apparaten als handheld computers, vehicle computers en PDA’s. Deze operating systems zijn echter niet geschikt voor moderne multi touch applicaties en worden door Microsoft niet meer doorontwikkeld. Dit is de reden dat fabrikanten van rugged devices tegenwoordig ook Android OS aanbieden op hun nieuwe mobiele computers.

Android in de “rugged enterprise

Android is een modern besturingssysteem en is zeer geschikt voor grote touchscreens. Android is volop in ontwikkeling en biedt ondersteuning voor augmented reality en sensoren die rotatie, licht, versnelling en locatie meten. Android is in opkomst in de “rugged enterprise”. Maar is het wel geschikt voor jouw bedrijfskritische applicaties en toepassingen?

Android geschikt voor zakelijk gebruik?

Android is initieel ontwikkelt voor de consumenten markt. Deze markt kenmerkt zich door razend snelle ontwikkelingen, vele productintroducties en korte levenscycli. Zakelijke toepassingen stellen hele andere eisen aan levensduur, compatibiliteit, beveiliging en beheer. Zaken waar Windows Mobile, CE en Embedded Handheld erg sterk in waren. De volgende ontwikkelingen zorgen ervoor dat Android toch niet meer onder hoeft te doen voor de verouderde Windows platformen.

1. Non-GMS (Google Mobile Services)

Consumenten versies van Android zijn standaard voorzien van Google Mobile Services (GMS). Hierin zitten onder andere de Google Play Store, Google zoeken, Google Chrome en Youtube. Rugged devices zijn ook verkrijgbaar met Non-GMS Android. Dit biedt verschillende voordelen.

  • Zonder Play Store installeren jouw medewerkers geen eigen apps
  • Geen verplichte Google account nodig
  • Geen verplichte gegevensdeling met Google

2. Life Cycle Management

Je hebt vast gehoord over gebrekkige software-updatebeleid van veel fabrikanten van Android-smartphones, zoals de bodemprocedure van de Consumentenbond tegen Samsung.

Veel fabrikanten van rugged devices bieden een Life Cycle Management van 5 jaar of langer. Hierdoor krijg je gegarandeerd periodieke updates met nieuwe functionaliteit en security patches.

3. Mobile Device Management

Er zijn verschillende Mobile Device Management tools verkrijgbaar voor Android. De voordelen?

  • Uitschakelen van installatie van apps door gebruikers buiten de App Store om
  • Afschermen van het besturingssysteem waardoor jouw medewerkers geen settings wijzigen en alleen applicaties starten waarvoor ze rechten hebben
  • Centraal updates doorvoeren nadat je ze eerst hebt getest
  • Op afstand data en apps van gestolen of verloren devices wissen
  • Gescheiden omgevingen creëren voor werk en prive toepassingen

4. Beschikbaarheid van applicaties

Veel mobiele apps van WMS, ERP en TMS leveranciers zijn inmiddels geschikt voor Android. Ben je nog afhankelijk van een karaktergebaseerde Telnet applicatie? Met Wavelink All-touch TE en Velocity zet je de bekende groene telnet schermen automatisch om in intuïtieve en eenvoudig te bedienen mobiele Android apps.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.