Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs Krapte op de arbeidsmarkt: hoe overleef je de eindejaarsdrukte in jouw magazijn?
Verzet meer werk, met dezelfde mensen

Krapte op de arbeidsmarkt: hoe overleef je de eindejaarsdrukte in jouw magazijn?

Logistiek tag corner

De economie draait op volle toeren: in veel sectoren is het hartstikke druk. Denk aan de bouw, de techniek, de logistiek. Maar personeel is schaars op de krappe arbeidsmarkt. En corona blijft een onzekere factor, door ziekteverzuim en eventuele maatregelen. Vaker dan je lief is moet je meer werk verzetten met hetzelfde aantal mensen – of soms zelfs met minder! Hoe pak je dat aan? We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.

1. Doe meer met minder mensen

Extra mensen werven is op de huidige arbeidsmarkt lastig. Bekijk daarom eerst hoe je met jouw huidige medewerkers meer werk kunt verzetten. Bijvoorbeeld door mechanisatie met automatische transport en opslagsystemen. Of door je medewerkers efficient aan te sturen met slimme inruim- en orderpickprocessen. Zorg bijvoorbeeld voor intelligente looproutes, verzamel meerdere orders tegelijkertijd en sorteer orders direct in de juiste verpakking. Wat je helemáál wilt voorkomen, is dat jouw mensen overbodig werk doen. Ga daarom voor een volledig papierloze werkvloer. Zo voorkom je dat mensen lang moeten zoeken of fouten maken. Ook scheelt dat administratieve handelingen en onnodige controlewerkzaamheden!

ID Logistics automatiseert orderverwerking in nieuw DC van MediaMarkt

Bekijk één van onze webinars en laat je inspireren
Hier kun je al onze webinars over logistieke automatisering (terug)kijken.

2. Zorg voor eenvoudige processen

Hoe eenvoudiger jouw processen, des te meer mensen ze kunnen uitvoeren. Zorg daarom voor duidelijke instructies en validaties door middel van RF scanning of voice instructies. Door productkenmerken en locaties van voorraad zoveel mogelijk te digitaliseren ben je niet afhankelijk van de individuele kennis van jouw medewerkers. En de inleertijd is kort, zodat je gemakkelijk tijdelijk personeel inzet. Zeker als je werkt met eenvoudige, visuele instructies zoals in pick to light-oplossingen. Het maakt weinig uit of (tijdelijk) personeel laaggeletterd is, of geen Nederlands spreekt – iedereen draait snel mee.

3. Bind en behoud medewerkers

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt er ook voor dat medewerkers kritischer zijn en sneller wisselen van baan. Daarom is het belangrijk dat je een aantrekkelijke werkgever bent – én blijft. Dat doe je bijvoorbeeld door realistische planningen. Wanneer je real-time zicht hebt op jouw openstaande orders, voorkom je extreme werkdruk door tijdig in te grijpen en bijvoorbeeld uitzendkrachten in te schakelen. Zorg voor ergonomische werkplekken en voorkom te zwaar werk, bijvoorbeeld door mobiele robots jouw mensen te laten assisteren.

Geevers handhelds, PDA’s, voice terminals en draadloos netwerk

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.