Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs Nieuwsflits: ABC-classificatie in Actemium WMS/WCS
Optimaliseer je magazijnindeling en voorraadbeheer op basis van historische data

Nieuwsflits: ABC-classificatie in Actemium WMS/WCS

Logistiek tag corner

Je kent vast de 80-20-regel – of het Pareto-principe. Ook in veel magazijnen geldt: een relatief kleine groep artikelen zorgt voor veruit het grootste deel van de omzet. Met Actemium WMS/WCS optimaliseer je jouw logistiek door slim gebruik te maken van de 80-20-regel, via (semi-)automatische ABC-classificatie.

Historische orderdata

Jouw Warehouse Management Systeem bevat veel historische data over orders, denk aan verkoopaantallen en -frequentie. Sommige artikelen springen direct in het oog. En als je beter kijkt, herken je misschien patronen door het jaar heen, ontstaan door veranderingen in vraag. Met die data in de hand, kun je slimmere keuzes maken over opslaglocaties, prioriteiten en voorraadbeheer.

Veel organisaties bepalen de magazijninrichting, prioriteiten en voorraadbeheer op basis van een ABC-classificatie, waarin producten uit de A-categorie harder lopen, en een hogere prioriteit krijgen in algoritmes, dan artikelen uit categorie B en C.

Slimme, dynamische logistiek

Meestal zijn de ABC-classificatie en de magazijninrichting statisch. Veel organisaties denken vooral na over de productclassificatie, en de gevolgen daarvan voor de magazijnindeling, op het moment dat ze nieuwe producten toevoegen aan het assortiment.

En hoewel het natuurlijk extra werk is om artikelen te verhuizen, loont het om een meer dynamische blik te hebben op de inrichting van je magazijn. Bijvoorbeeld door fast-movers (tijdelijk) op een andere locatie op te slaan, die mensen en/of robots sneller bereiken, of door een snelpickstraat in te richten. En daarbij rekening te houden met veranderingen in de vraag. Op die manier koop je bovendien slimmer in, om pieken in de vraag beter aan te kunnen.

Automatische ABC-classificatie én controle

Actemium WMS/WCS helpt je bij de optimalisatie van je magazijninrichting. Op basis van historische orderdata berekent Actemium WMS/WCS een ABC-classificatie. Je stelt daarvoor zelf de parameters in. Denk aan de periode, en de grenzen van de categorieën, uitgedrukt in percentages of absolute aantallen. Het systeem laat vervolgens zien waar de voorgestelde classificatie afwijkt van de huidige classificatie.

Je kiest zelf de producten waarvoor je de classificatie wilt overnemen. Daarbij kunnen vele factoren een rol spelen. Denk ook aan fysieke beperkingen in je magazijn, zoals het feit dat het verhuizen van een product naar een nieuwe locatie niet kan of te veel werk is. Zo werken IT en mensen optimaal samen.

ID Logistics automatiseert orderverwerking in nieuw DC van MediaMarkt

Voordelen van automatische ABC-classificatie

  • Meer grip en invloed op jouw logistiek, door te profiteren van historische orderdata.
  • Optimalisatie van opslaglocaties.
  • Beter inspelen op veranderende orderkarakteristieken
  • Intelligenter voorraadbeheer.
  • Betere samenwerking tussen logistiek, marketing en sales.
  • Slimmer omgaan met wijzigingen in jouw artikelbestand – nieuwe of nieuwe versies van producten, of uitlopende artikelen.
  • Intelligent inspelen op wisselende orderpatronen.

Actemium WMS/WCS

Werk jij al met Actemium WMS/WCS? En kun je hulp gebruiken bij het gebruiken van deze functionaliteit? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag bij de upgrade naar de nieuwste versie en een plan voor de optimale inzet ervan.

Maak je nog geen gebruik van het Actemium WMS/WCS? We laten je graag zien wat het voor je doet en geven je advies over hoe je je logistiek nog beter kunt inrichten.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.