Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs Tablets op de heftrucks in jouw magazijn: de voor- en nadelen
Groot scherm én flexibel

Tablets op de heftrucks in jouw magazijn: de voor- en nadelen

Logistiek tag corner

Tablets voor op je heftruck hebben grote voordelen. Waarom jij zou moeten kiezen voor tablets in je logistieke operatie, lees je in deze blog. Maar ook waarom je niet voor tablets zou willen kiezen. Want ja, logistiek is nooit zwart wit.

Papierloos magazijn

Papierloos werken op de heftrucks in jouw magazijn heeft grote voordelen. Je voorkomt fouten, je hebt minder administratieve handelingen en je hebt real-time inzicht in je voorraden en de voortgang van orders. Papierloos werken kan op verschillende manieren. Dus, waarom dan tablets?

Technologische ontwikkelingen

Tablets in de logistiek werden pas relatief recent een reële optie. De ontwikkelingen zijn de laatste jaren snel gegaan. Tablets zijn betaalbaarder geworden. Ze hebben geen schokgevoelige, bewegende onderdelen meer, zoals een harde schijf. En besturingssystemen, zoals Android, zijn volwassen geworden. Tablets zijn daarom nu een serieus alternatief voor handheld computers en vehicle mount computers op de heftruck. Ze hebben zelfs enkele grote voordelen ten opzichte van de alternatieven.

Vijf voordelen van tablets op je heftruck

 1. Groot scherm
  Tablets hebben een groot scherm. Via zo’n groot scherm kunnen heftruckchauffeurs real-time instructies goed zien.

 2. Hardware aansluiten
  Voor tablets op een heftruck zijn speciale docks verkrijgbaar. Daarop sluit de chauffeur de tablet aan. Dit is handig tijdens het rijden. Via de dock sluit je ook handscanners of vaste scanners aan. Een tablet heeft een eigen accu en heeft niet per se stroom nodig van de truck. Dat scheelt in de montage.

 3. Flexibel inzetten
  Tablets zijn klein en licht: je pakt ze ook makkelijk van de dock af. Bijvoorbeeld om andere taken uit te voeren, zoals goederen ontvangen, voorraad tellen of schades melden. De flexibiliteit van een handheld dus. 

 4. Verkrijgbaar met 4G
  Hebben jullie niet overal wifi op het terrein? Veel tablets zijn verkrijgbaar met 4G. Werken via een 4G netwerk is een goed alternatief voor dure en ingewikkelde aanpassingen aan het bedrijfsnetwerk. Bijvoorbeeld voor opslag van voorraad in een tijdelijk gehuurd magazijn.

 5. Geen tablet nodig voor elke heftruck (en andersom)
  Een dock met barcodescanner kun je op iedere heftruck, reachtruck of palletwagen plaatsen. Maar omdat ze zo flexibel zijn hoef je niet per se voor iedere truck ook een vaste tablet aan te schaffen.  Dat scheelt kosten. Gaat er een tablet kapot? Dan is niet direct de hele heftruck onbruikbaar. Pak een andere tablet, en je kunt weer door.

Redenen om niet te kiezen voor tablets op je heftruck

Wij zien veel voordelen van tablets op een heftruck. Ze zijn flexibel en hebben een groot scherm. Betekent dit het einde voor de heftruck computer? Nee. Er zijn namelijk ook een aantal nadelen. Zo is er niet voor elk type tablet een officiële dock beschikbaar. En de aansluitingen van tablets zijn soms minder robuust dan die van heftruckcomputers. Denk bijvoorbeeld aan draaiconnectors. Tenslotte zijn tablets mobieler en dus gevoeliger voor vallen, verlies of diefstal: aan een heftruckcomputer heb je thuis niet zoveel, maar aan een tablet wel.

Tablets op je heftruck: en nu?

Heb je interesse in tablets voor jouw logistieke processen? We denken met je mee, en adviseren de oplossing die het best bij jouw organisatie past. Voor ons maakt het niet uit of dat tablets zijn. Vinden we samen goede redenen voor vaste heftruckcomputers? Of juist voor handhelds? Dan zullen we je die adviseren.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.