Wat is de beste manier om SAP papierloos naar de werkvloer te brengen?
SAP is een veelgebruikt ERP systeem. Het is ideaal voor bedrijven met meerdere (internationale) vestigingen. Maar bedrijven werken vaak met papier om SAP te koppelen aan de werkvloer. En dat heeft nadelen. Hoe maak je SAP mobiel en papierloos voor jouw magazijn of fabriek?
De kracht van SAP creëert een administratieve workflow
SAP is veelzijdig en krachtig, vooral voor de administratie en boekhouding. SAP biedt wel functionaliteiten of aanvullende modules om magazijnbeheer, voorraadbeheer, orderpickproces of zelfs productielogistiek aan te sturen. Maar de manier waarop dat gebeurt laat het administratieve karakter van SAP zien.
Vaak wordt logistiek en productie vanuit SAP aangestuurd via geprinte orderbonnen en werkinstructies. Medewerkers vinken hierop hun werkzaamheden af, eventueel met notities over afwijkingen. Medewerkers op de administratieafdeling registreren deze informatie vervolgens in SAP. Veel papierwerk, letterlijk en figuurlijk.
Veel fouten, weinig inzicht
Deze manier van werken zorgt voor een hoge werklast voor administratie. En voor een groot risico op pak-, lees-, en typfouten. Fouten in het orderpickproces worden niet direct opgemerkt, wat leidt tot leverfouten. Of tot extra controlewerkzaamheden. Klachten zorgen voor (onnodig) uitzoekwerk.
Ook het inzicht in processen en voorraden is niet optimaal. De informatie in SAP is nooit real-time en niet altijd betrouwbaar. Je verkoopt daardoor bijvoorbeeld ‘nee’, terwijl een product wél op voorraad is. Of andersom: je verkoopt ‘ja’, maar hebt niet de voorraad om te leveren. Sommige voorraad verkoop je helemaal niet, omdat die administratief gezien – in SAP – niet bestaat. Een lage voorraadbetrouwbaarheid kan er zelfs toe leiden dat een accountant geen accountantsverklaring afgeeft, omdat je niet kunt aantonen dat je voorraad klopt.
Bezoek één van onze evenementen en laat je inspireren
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen, ontmoet onze professionals en deel je ervaring met vakgenoten.
Hoe kies je het beste papierloze alternatief?
De koppeling tussen SAP en de logistieke processen op de werkvloer kan dus beter. Hiervoor bestaan verschillende opties. Welke oplossing je kiest hangt van verschillende zaken af.
1. Een ‘simpele’ web- of telnetinterface, direct in of tegen SAP aan
Passen jouw huidige inrichting van SAP en de WM (Warehouse Management) of EWM (Extended Warehouse Management) modules goed bij jouw processen? Dan heeft een web- of telnetinterface waarschijnlijk de voorkeur. Het maakt de functionaliteit die je nu al in SAP hebt, papierloos en mobiel.
2. Een mobility of middleware platform, als een schil om SAP heen
Zoek je meer flexibiliteit? Bijvoorbeeld om de transacties en gebruikersschermen voor de medewerkers op maat te maken? Dan biedt een mobility of middleware platform mogelijk uitkomst. Hiermee zijn de dialogen voor de medewerker minder afhankelijk van de logica van SAP en meer in lijn te brengen met de praktijk op de werkvloer. Daarnaast kun je ook andere technieken inzetten dan RF scanning. Zoals orderpicking met een slimme bril (pick by vision), lampjes (pick to light), of met spraak (voice picking). Met een middleware platform kun je ook data uit verschillende systemen combineren. Zo combineer je bijvoorbeeld data uit SAP met informatie uit een laboratoriuminformatiebeheer systeem bij het inslagproces, of met een receptbeheersysteem bij het labelen van gereedproduct. Tenslotte kun je er ook voor kiezen om deze middleware software je werkvloerequipment, zoals plateauliften, transportbanden, weegschalen of productie machines te laten uitlezen of aansturen.
3. Een ‘stand-alone’ WMS, als aanvulling op SAP
Soms zoek je aanvullende functionaliteiten die SAP niet biedt, of die je niet hebt aangeschaft of ingericht. Dan kan een ‘stand alone’ WMS een oplossing zijn.
Denk hierbij aan flexibele magazijn- en locatieregistratie. Daarmee sla je extra informatie op over de locaties in je magazijn, die je gebruikt bij het inboeken van binnenkomende artikelen op basis van kenmerken van artikel en locatie, zoals hardlopers, gevaarlijke stoffen of opslagtemperatuur. Of aan ‘license plating’, ook wel dragerregistratie. Daarmee koppel je inhoud aan specifieke dragers, voor bijvoorbeeld betere traceerbaarheid of sturing op houdbaarheid.
Andere voorbeelden van extra functionaliteiten zijn ‘cycle counting’, voorraad tellen tijdens het picken, en ‘replenishment’, picklocaties automatisch aanvullen wanneer ze onder een bepaald niveau komen. Om orders efficiënter te verzamelen kun je slimme orderpickmethoden toevoegen, zoals ‘multi order picking’, orders slim combineren tijdens het picken.
Een ‘stand alone’ WMS maakt je ook minder afhankelijk van de performance en beschikbaarheid van SAP .
De beste manier? De manier die past bij jouw organisatie
In alle gevallen moet je vragen beantwoorden als: Hoe ziet je huidige SAP-implementatie eruit? Welke processen moeten worden ondersteund? Wat zijn de specifieke wensen van je organisatie? Is er beleid op het gebied van standaardisatie van software? Kan SAP bijvoorbeeld per vestiging worden aangepast om aan te sluiten bij de processen, of niet? Mag er externe software aan SAP worden gekoppeld? En moet de logistieke werkvloer altijd door kunnen draaien, ook als SAP tijdelijk niet beschikbaar is? Ook belangrijk is de keuze voor het apparaat waar je medewerkers mee gaan werken. Gaan ze werken met een tablet op een heftruck? Een handscanner? Of een voice terminal voor spraakgestuurd orderpicken?
Kortom, de beste manier om papierloos en mobiel te werken met SAP is voor iedere organisatie anders. Je moet veel keuzes maken als je SAP digitaal wilt koppelen aan de werkvloer. Maar laat je daardoor niet tegenhouden. De voordelen van papierloos werken zijn namelijk groot.
Ideeën uitwisselen?
We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!
Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.
Anderen vinden dit ook interessant
Hier lees je de verhalen van onze klanten en de resultaten die we samen hebben bereikt. Hoe mooi is het als we elkaar helpen en van elkaar kunnen leren?
Heb je een van onze webinars over logistieke automatisering gemist? Geen probleem! Hier kun je al onze webinars (terug)kijken.
Onze logistieke automatiseringsoplossingen combineren de betrouwbaarheid van bewezen standaarden, met de flexibiliteit en schaalbaarheid van maatwerk.
Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.