Home Maintenance Klantverhalen Amels en Actemium samen op koers

Amels en Actemium samen op koers

Scheepsbouwer Amels staat internationaal bekend om haar hoogwaardige jachten. Sinds 2015 is Actemium de vaste partner voor onderhoud aan de permanente installaties van het Nederlandse bedrijf. Een sterke samenwerking, gebaseerd op rotsvast vertrouwen. “We hebben aan een half woord genoeg.”

Van ‘sea-explorers’ en supportschepen tot jachten; moederbedrijf Damen, het scheepsbouwconcern waar Amels sinds begin 2019 onder valt, ontwikkelt diverse schepen voor klanten over de hele wereld. Amels bouwt vooral luxe jachten. In vijftien jaar tijd is de werf flink gegroeid. Bouwde het bedrijf uit Vlissingen vroeger twee jachten tegelijkertijd, nu zijn dat er vaak wel tien.

“We draaien dit jaar 300 duizend productie-uren”, zegt productiemanager Bert Beckers van Amels. “Tel daar onze onderaannemers bij op, en je zit op zo’n miljoen uur, verspreid over de werf. Kun je nagaan wat er gebeurt als de verlichting twee dagen niet werkt. Dat is een ramp.”

Vertrouwde partner

Daarom is het voor Amels belangrijk dat het bedrijf kan vertrouwen op een deskundige en flexibele onderhoudspartner. “We moeten op elkaar bouwen en snel kunnen schakelen”, zegt Beckers. Zijn bedrijf heeft een aantal vaste partijen om zich heen, die bijdragen aan de scheepsbouw en alles wat daarbij komt kijken. Al bijna vijf jaar verzorgt Actemium alle onderhoud aan permanente elektrische installaties op de werf. Ook doet Actemium technische aanpassingen en uitbreidingen.

De grootste uitdaging? “Bij Amels moeten we aanpassingen en uitbreidingen aan installaties vaak op korte termijn realiseren”, zegt projectleider Jan Sierts van Actemium. “Dat lukt dankzij de opzet van de samenwerking. Amels richt zich volledig op haar corebusiness – schepen bouwen – en laat het faciliterend werk over aan ons en haar andere vaste partners.”


Foto: Jan Sierts (links), Bert Beckers (midden) en Arno Poleij die het dagelijkse onderhoud uitvoert

Geheim

De duurzame klantrelatie tussen Amels en Actemium heeft voor beide partijen voordelen. “Geweldig om voor een klant te werken die zo’n gespecialiseerd luxeproduct bouwt”, zegt Sierts. “Doordat we hier al jaren werken, kennen we het terrein van Amels op ons duimpje. En ook het bedrijf zelf kennen we van haver tot gort. Daardoor weten we precies wat Amels van ons verwacht. Meestal is een kort overleg voldoende om aan de slag te gaan. Bovendien werken we samen met andere onderaannemers die ook met Amels vertrouwd zijn.”

Wat is het geheim van de jarenlange samenwerking? “We hebben geen geheimen”, lacht Sierts. “Je mag elkaar, zo simpel is het. Onze mensen en de mensen van Amels hebben gewoon een goede klik, dat maakt dat zaken soepel lopen. Zelf ken ik Bert Beckers al 25 jaar. En als er toch wat misgaat, praten we er goed over. Of het nu gaat over voortgang, planning of financiële zaken; onze mensen zijn betrokken en tonen verantwoordelijkheid.” Beckers beaamt dat: “We hebben aan een half woord genoeg.”

Netwerk

Jaarlijks spreken Amels en Actemium een vast tarief af voor de werkzaamheden. Dat is voor beide partijen prettig, zegt Sierts. “We doen niet alleen uitvoerend werk, maar zijn ook NEN3140-installatieverantwoordelijke voor deze locatie. Dat betekent dat we zorg dragen voor het beheer van de hele elektrische installatie en actief meedenken met onze opdrachtgever. Bovendien hebben wij een groot netwerk, waar ook onze klant van profiteert. Heeft Amels bijvoorbeeld vragen over airconditioning, dan schakelen we onze collega’s van VINCI Facilities in.”

Ook als het gaat om een gezonde toekomst voor Amels, vinden de twee partijen elkaar. “We zijn bezig om te kijken hoe we ons bedrijf duurzamer maken”, vertelt Beckers. “Bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen op alle werven. Actemium verzorgt daarvoor een technische haalbaarheidsstudie en plaatst de AC-koppeling op onze installatie.”