Groene waterstof
Door razendsnelle technologische ontwikkelingen in groene waterstof wordt een lokaal koolstofarm energiebeleid en het gebruik van hernieuwbare elektriciteit mogelijk. Samen met onze klanten in de industriële sector werken we aan allerlei oplossingen om hun doelen op het gebied van emissievrije productie en gebruik van groene energie te bereiken. Van Carbon Capture, Utilization and Storage (CCUS), duurzame groene waterstofoplossingen tot het integreren en elektrificeren van industriële processen.
Versnel de energietransitie met duurzame groene waterstof
De technologische ontwikkeling van industriële duurzame groene waterstoftoepassingen voor de industrie accelereert. Met een hele nieuwe marktketen als resultaat. Groene waterstof gaat een cruciale rol spelen in de energietransitie van de Nederlandse industrie en de mobiliteitssector, voor het terugdringen van CO2 emissies en het energieverbruik te verduurzamen. Hierbij is integratie van de gehele keten belangrijk, van het opwekken van groene stroom, de productie van waterstof, transport en opslag, tot het toepassen van duurzame groene waterstof zoals elektrificatie van het productieprocessen. Met onze expertise vanuit Actemium zijn wij nauw betrokken bij veel projecten in zowel het ontwerpen als het realiseren van deze nieuwe technologieën.
Actemium vertegenwoordigd in NEN Normcommissie voor veilig gebruik groene waterstof
We zijn toegetreden tot de NEN Normcommissie voor veilige implementatie van groene waterstof en brandstofcellen in Nederland. Als toonaangevende speler in de energietransitie vinden wij het van groot belang om vooraan te staan in de ontwikkeling van groene waterstofproductie in Nederland. Het lidmaatschap van de normcommissie draagt bij aan deze ambitie. Het stelt ons namelijk in staat om een actieve rol te spelen in de ontwikkeling van veiligheidsnormen en richtlijnen voor groene waterstoftoepassingen. Door actief deel te nemen aan de ontwikkeling van normen en richtlijnen, kunnen wij ervoor zorgen dat de technologieën die wij ook daadwerkelijk implementeren voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen. Dit draagt bij aan de veiligheid van de mensen en de omgeving waarin deze technologieën worden toegepast.
Sense of urgency stimuleert de verduurzaming door groene waterstoftoepassingen
Nederland stoot door haar grote industriële bedrijven verhoudingsgewijs ontzettend veel stikstof uit. Deze bedrijven beseffen dat ze hun ‘license to operate’ verliezen als ze hun productie niet binnen 15 à 20 jaar gaan verduurzamen. Dit wordt vooral gedreven door technologische ontwikkelingen, regulering vanuit de overheid, energieprijzen en de publieke opinie.
Het is nu technisch al mogelijk om je energieverbruik of productie te verduurzamen. De business case rond deze investeringen zijn vaak financieel nog niet gunstig of zijn afhankelijk van subsidies vanuit de overheid. Daarnaast lopen bedrijven ook tegen verschillende belemmeringen zoals onvoldoende kennis binnen de organisatie, aansluitcapaciteit voor (groene) elektriciteit en/of het nog ontbreken van de infrastructuur in de keten zoals transport en opslag van groene waterstof. Toch zien we hier een doorslag door bedrijven die in de keten samenwerken van producent tot afnemer met business cases die inspelen op de toekomst met een langere termijn in de ROI.
Benchmarkrapport Energietransitie Rotterdamse haven
De Rotterdamse haven heeft de ambitie om de duurzaamste haven ter wereld te zijn. Maar waar staan de invloedrijke bedrijven in de Rotterdamse haven in de energietransitie?
Wij hebben onderzoek gedaan naar de energietransitie onder toonaangevende industriële bedrijven in de Rotterdamse haven.
Het onderzoek geeft antwoord op de volgende vragen:
- Waar staan bedrijven in de Rotterdamse haven nu precies in de energietransitie?
- Aan welke zaken besteden ze momenteel de veel tijd en aandacht?
- En wat zijn op lokaal niveau hun concrete plannen voor de nabije toekomst?
Nieuwsgierig naar de uitkomsten? Vraag ‘m aan!
Onze expertises
Blue Hydrogen
- Carbon Capture & Site integration
- Carbon compression & transport
- Carbon (Underground) Storage
Green Hydrogen production
- Site and modulair built of Electrolysers
- H2 treatment
- Water treatment and cooling systems
- Grid connection and electrical transformation
Hydrogen transport and storage
- Compression & Liquefaction
- Analyzing, Measurement & Control
- Renewable, Ammonia storage and Dissociation to H2.
Power- to-Industry
- Site integration of sustainable Hydrogen
- Electrification of Industrial process (e.g. E-boilers)
- Electrical battery storage
- H2 demand versus available Green Electricity
Power-to-Mobility
- Hydrogen fueling stations
- Onshore Power supply for ships
- Airport hydrogen hubs
Even voorstellen
Als Director Business Development & Green Hydrogen vertegenwoordigt Koen Staffeleu bij Actemium alle zaken op het gebied van waterstof en hernieuwbare energie in de procesindustrie. Koen heeft een technische achtergrond en meer dan 20 jaar operationele en commerciële ervaring in de procesindustrie en elektrische infrastructuur. Gedurende deze periode is hij betrokken geweest bij vele duurzame initiatieven in de energietransitie, waaronder (maar niet beperkt tot) CCUS, hernieuwbare waterstof, elektrificatie van productieprocessen en elektrische infrastructuren. Als moderator binnen onze groep staat Koen in nauw contact met al onze nationale en internationale groep van experts en business units die tot uw beschikking staan om uw duurzame oplossingen te versnellen. Zowel op de korte als de lange termijn.
Koen Staffeleu: “Tijdens mijn loopbaan ben ik altijd een techneut gebleven met een passie voor nieuwe technische ontwikkelingen. Daarom heb ik deze tijd met vele innovaties op het gebied van duurzame waterstoftoepassingen met veel interesse gevolgd.”
Ideeën uitwisselen?
We denken graag mee over de financiële kant van de business case in de gehele keten tot en met design, realisatie en uiteindelijke onderhoud van de installaties. Praat verder met Koen Staffeleu!
Hy24 is het eerste en grootste investeringsplatform ter wereld voor infrastructuur met schone waterstof. Door investeringen in grootschalige infrastructuur voor de productie, opslag en distributie van schone waterstof, is Hy24 een belangrijke speler voor decarbonisatie. Vooral op het gebied van industrie en mobiliteitsprogramma. Hy24 neemt deel aan kansen in de gehele waterstofketen, van upstream tot mid- and downstream. Zo kan Hy24 een sterk en duurzaam infrastructuurrendement leveren van projecten die een blijvende impact hebben op het milieu en de samenleving.