Actemium heeft voor TAQA de E&I installatie opgeleverd voor Gasopslag Bergermeer (Alkmaar). De gasopslag van TAQA bestaat uit twee locaties: het gasveld in Bergermeer en een gas-behandelingsinstallatie in Boekelermeer. In de Bergermeer is een puttenlocatie waar het gas in wordt gepompt en uit het reservoir wordt gehaald. In de gas-behandelingsinstallatie wordt het gas gereinigd en in het leidingennet gepompt. Tussen de puttenlocatie en de gas-behandelingsinstallatie lopen gasleidingen. Actemium heeft de elektrotechnische, instrumentatie en controle systemen voor de gas-behandelingsinstallatie in de Boekelermeer opgeleverd.

Het gasverbruik is seizoenafhankelijk; in de winter is de vraag naar gas groot en in de zomer is de vraag klein, terwijl de productie van gas gewoon doorgaat. Door gas in de zomer op te slaan, kun je het er in de winter uit halen. Met de ondergrondse gasopslag wordt voorzien in een stabiele en gegarandeerde opslag voor de komende 30 jaar. Doordat het gas in een ondoordringbare zoutlaag zit van 20 meter dik, zit het veilig en kan het niet ontsnappen.

Grootste gasopslag

Gasopslag Bergermeer wordt de grootste vrij toegankelijke gasopslag van Europa en heeft een opslagcapaciteit van 4,1 miljard kubieke meter aardgas. Dit is ongeveer 10 procent van het jaarlijkse totale gasverbruik van Nederland: genoeg om 2,5 miljoen huishoudens te voorzien in hun jaarlijkse gasverbruik. TAQA gaat het voormalige gasveld de komende tientallen jaren gebruiken om gas in op te slaan. TAQA is van origine een bedrijf uit Abu Dhabi en houdt zich wereldwijd bezig met opwekcapaciteit, olie- en gaswinning en productie, transport van gas en gasopslag.

Omvangrijk

Het ondergrondse gasopslag project is een omvangrijk project en kost totaal circa 850 miljoen euro. Ook Actemium heeft hier een grote rol in vervuld: we zijn in februari 2013 gestart en tijdens de piek van het project waren er 175 Actemium collega’s en subcontractors aan het werk. Ons deel van het project is in september 2014 opgeleverd. Na de oplevering van de projectwerkzaamheden blijven we E&I onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan de gasinstallatie.

Multidisciplinaire aanpak

De ondergrondse gasoplag is een van de omvangrijke projecten die de Business Unit ‘Major Projects’ van Actemium onlangs heeft opgeleverd. Deze Business Unit voert multidisciplinaire projecten uit op het gebied van projectmanagement, elektrotechnisch, instrumentatie, automation, industrial IT, testing en commissioning en op mechanisch gebied, ongeacht de grootte van het project of de plant. Door ons internationale netwerk kunnen wij onze klanten binnen heel Europa bedienen. Ons doel is om voor de klant een zo hoog mogelijke efficiency te behalen, waarbij veiligheid voor ons de absolute prioriteit heeft.