Home Feed Klantverhalen Meer slagkracht voor Denkavit met Manufacturing Intelligence
"Groeien doe je samen"
Meer slagkracht voor Denkavit met Manufacturing Intelligence
Feed tag corner

Denkavit is een familiebedrijf dat al meer dan 90 jaar bestaat. Het bedrijf is een wereldwijde speler en gespecialiseerd in jongdiervoeding en Feed Ingredients, met focus op voeding voor kalveren, biggen, geiten- en schapenlammeren. Het bedrijf heeft een ambitieuze visie op Manufacturing Intelligence. “Wij willen data uit onze geautomatiseerde productieomgevingen gebruiken om verbeterde data-gedreven inzichten te verkrijgen ter ondersteuning van continu te verbeteren. We zijn aan het kijken  welke technologie concepten we hiervoor kunnen inzetten.”

De Denkavit Groep, met vestigingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Amerika is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Het hoofdkantoor van Denkavit is in Voorthuizen gevestigd, waar de productiefaciliteiten voortdurend worden doorontwikkeld.

Manufacturing Intelligence 

Denkavit wil de data uit haar geautomatiseerde productieomgevingen gebruiken om continu te verbeteren en zo de slagkracht te verhogen. Dick Markvoort, specialist productie automatisering, en François van Hal, Group Operations & QHSE/Plant Manager, hebben een vooruitstrevende visie op Manufacturing Intelligence uitgewerkt. De directie reageerde enthousiast en toonde zich bereid te investeren in competenties en randvoorwaarden om deze visie te realiseren. Van Hal licht toe: “Wij willen real-time informatie uit onze productie vertalen naar sturingsinformatie voor de operators om de productiekwaliteit en -efficiëntie te verhogen. Via dashboards gaan we managementinformatie ontsluiten zodat we beter data gedreven kunnen sturen. Het gaat om een meerjarenplan, dat stapsgewijs zal worden uitgerold over de vestigingen.”

Meer kwaliteit en efficiëntie

In dit verband nam Denkavit onlangs Jan van den Hengel in dienst als technisch business analist. Hij liep eerder stage bij het bedrijf en kan de vertaalslag maken tussen de business en  IT/OT.  Van den Hengel: ” Een aantal productielijnen zitten aan zijn limiet wat betreft de beschikbare productietijd. We kunnen die tijd niet verder verlengen, maar door analyses uit te voeren op gegevens die door verschillende automatiseringen worden gegenereerd, kunnen we bestaande processen efficiënter maken. Op die manier kunnen we in dezelfde tijd meer diervoeder van hogere kwaliteit produceren. Denk aan zaken als slijtvastheid van de korrels en doseernauwkeurigheid.” Van Hal: “Jan begint met een frisse blik, zonder belemmeringen uit het verleden. Hij denkt na over data en kijkt gericht naar factoren in het proces die bepalend zijn voor de kwaliteit. Onder meer op basis van het Golden Batch-principe kunnen we een meer constante kwaliteit realiseren en qua efficiëntie stappen zetten. Door onze operators te voorzien van informatie, kunnen zij actief bijdragen aan deze optimalisatieslag.”

Wij willen real-time informatie uit onze productie vertalen naar sturingsinformatie voor de operators om de productiekwaliteit en -efficiëntie te verhogen.

denkavit

Toegepaste technologie

Denkavit heeft nog niet beslist welke technologie hiervoor zal worden ingezet. Jan van den Hengel gaat zich breed informeren over de mogelijkheden. Bij de keuze voor een softwarepakket wordt ook Actemium betrokken, dat sinds 2003 diverse automatiseringsprojecten voor Denkavit realiseerde. Dick Markvoort: “Actemium heeft als eerste onze premixfabriek in Voorthuizen geautomatiseerd en een MES (Manufacturing Execution System) geïmplementeerd op basis van Siemens PLC’s, Inbatch / Actemium Batch en Wonderware InTouch-SCADA. Naar aanleiding hiervan zijn we in alle vestigingen stapsgewijs InTouch gaan implementeren. Verder was Actemium betrokken bij de om- en nieuwbouw van de mengvoerlijnen inclusief perslijnen in Nederland en Frankrijk. Binnenkort gaan we samen de kalvermelkfabriek in Italië verder automatiseren door een MES te implementeren.” Rob Buiks, client manager bij Actemium: “Ook over het Manufacturing Intelligence-traject denken wij graag mee na. Denkavit heeft een sterke visie en kijkt breed hoe de toekomst eruit moet zien. Op basis hiervan kunnen onze consultants over technologie adviseren. Wij werken met pakketten van verschillende leveranciers, waaronder TrakSYS, BrightEye en Shopfloor Online.”

Ideeën uitwisselen?
De Actemium Feed Business Units uit binnen- en buitenland staan tijdens de VICTAM International voor je klaar. We ontvangen je graag op onze stand. Om samen te praten over de nieuwste ontwikkelingen binnen je bedrijf en in de branche. 

Wederzijds begrip

Van Hal: “Wij werken graag met Actemium samen, omdat zij onze business begrijpen. Je hoeft elkaar maar weinig uit te leggen. Waar we bij andere partijen vaak tot in detail een functioneel ontwerp moeten maken, heeft Actemium aan een half woord genoeg.” Markvoort: “Ook onze bedrijfsethos komt overeen. We gaan er met z’n allen voor. Bij problemen kunnen we direct terugvallen op Actemium. Dat ligt niet alleen aan hun organisatie, maar ook aan de mensen. Ook als we een keer niet tevreden zijn, kunnen wij dit kenbaar maken.” Buiks: “Open en eerlijk. Zo zitten ook wij in dit partnership.”

Samen innoveren

Het motto van Denkavit: groeien doe je samen. Door kwaliteit, transparantie, betrouwbaarheid, partnerschap en innovatie. Van Hal: “Wij willen de komende jaren sterk innoveren. Denk aan de inzet van simulatie modellen en het bouwen van digital twins. In dat kader zouden wij voor Actemium ook een pilot kunnen draaien.” Buiks: “Daar maken we graag gebruik van. Samen slimme dingen proberen, versterkt het partnership. In de meeste fabrieken is tegenwoordig de rek er een beetje uit qua maximale tonnage die kan worden gedraaid, maar door te digitaliseren kunnen we nog veel verbeteren. Denk aan het inzetten van een slimme sensor om het vochtpercentage in pellets te meten.” Van Hal: “Door elkaar als partners te blijven uitdagen, kunnen we nog veel waarde toevoegen.”

We zijn benieuwd naar je volgende stap en denken er graag over mee!

Stel je vraag via het formulier of neem contact op met een van onze experts

Rob Buiks
Client Manager - Eindhoven
[javascript protected email address]
+31 (0)6 25 73 46 71
Miguel Costa Gonzalez
Client Manager - Eindhoven
[javascript protected email address]
+31 (0)6 24 56 36 87