Home Food Nieuws & Blogs Maximale energie-efficiëntie in de voedingsmiddelenindustrie
SLIMME INVESTERINGEN VOOR DUURZAME VOEDSELPRODUCTIE

Maximale energie-efficiëntie in de voedingsmiddelenindustrie

Food tag corner Plant Design tag corner

Voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie is het essentieel om veilig, hygiënisch en efficiënt te produceren. Om je strategische doelstellingen te bereiken, zijn er enkele slimme investeringen die je kunt overwegen.

Als voedselverwerkend bedrijf wil je zo veilig, hygiënisch en efficiënt mogelijk produceren. Je moet voldoen aan hoge internationale standaarden zoals de HACCP en de ISO 22000. Daarnaast heb je te maken met ambitieuze wet- en regelgeving op energiegebied. Hoe investeer je slim in technologie die je kan helpen je strategische doelstellingen te behalen?

Centraal dataplatform

Begin met de implementatie van een softwareplatform om je energiedata te combineren met data uit je productieproces zodat deze beschikbaar is voor visualisatie en analyse. Dit geeft inzicht in je energiestromen. Van daaruit kun je gerichte stappen zetten om optimaal grip te krijgen op je energiebeheer.
Er valt wellicht nog heel wat energie-efficiëntie te behalen.

Meer duurzaamheid

Misschien kun je onderdelen van je productie elektrificeren of overstappen op energie uit hernieuwbare bronnen? Zelf energie gaan opwekken en overschotten opslaan, salderen of verhandelen? Restwarmte hergebruiken of slim gebruik maken van daluren om energie-intensieve onderdelen van je productieproces op te starten? Er zijn tal van mogelijkheden voor productiebedrijven om te verduurzamen.

Toekomstbestendig

Om het maximale uit je investering te halen is het belangrijk dat je een oplossing kiest die bij je past. Laat je goed informeren over de financiële-, technologische- en organisatorische uitdagingen die jouw energietransitie met zich mee kan brengen. Zoek een partner met een visie hierop, die de technologische kennis heeft om systemen met elkaar te integreren, die jouw business begrijpt en ook kan helpen met steunmaatregelen van de overheid.