Home Improvement Nieuws & Blogs Optimalisatie van het preventief onderhoudsbeleid
Kleppendashboard geeft onderhoudsinzicht

Optimalisatie van het preventief onderhoudsbeleid

Improvement tag corner

In veel fabrieken wordt op een vaste tijdsbasis preventief onderhoud gepleegd aan onderdelen in het productieproces. Zo ook aan kleppen die de vloeistofstromen door de fabriek bepalen. De ene klep wordt veelvuldig gebruikt, de andere slechts af en toe voor uitzonderingssituaties. Toch worden ze vaak aan hetzelfde tijdschema van onderhoud gehouden. Dus sommige onderdelen worden te snel vervangen, en andere misschien wel te laat waardoor je alsnog kwaliteitsissues of productieverstoringen krijgt.

Inzichtelijke afstudeeropdracht Technische Bedrijfskunde

Noor de Graaf, studente Technische Bedrijfskunde, heeft samen met FrieslandCampina Den Bosch en Actemium Veghel haar afstudeeropdracht gewijd aan deze business case:

Hoe kan er inzicht gecreëerd worden over de status van een klep in de fabriek van FrieslandCampina in ’s-Hertogenbosch en hoe kan dit inzicht bijdragen aan het verminderen van correctief onderhoud en het optimaliseren van het preventief onderhoudsbeleid?

Hier is ze samen met het Continuous Improvement team van FrieslandCampina Den Bosch mee aan de slag gegaan. Uit het onderzoek is gebleken dat het aantal klepschakelingen en de klepsnelheid de belangrijkste parameters zijn die iets kunnen zeggen over de status van de klep. Maar hoe helpt dit dan de technische dienst in hun onderhoudsplan? Door de wensen van de technische dienst te verzamelen is daar het idee van een dashboard uit ontstaan met een goed overzicht van het aantal klepschakelingen en een eventuele afwijking in gemiddelde schakeltijd. Het Improvement Team van Actemium heeft haar ondersteund dit technisch te realiseren. Door de kleuren groen, oranje en rood ziet de technische dienst meteen of er spare parts besteld moeten worden of dat het onderhoud moet gaan plaatsvinden.

De basis die gelegd is met dit onderzoek en de uitvoerende stappen zijn op de toekomst gericht. Het gebruik van data-analytics is een opkomend thema en ligt in lijn met de innovatiestrategieën die FrieslandCampina op dit moment uitvoert. Want is het onderhoud per klep nu daadwerkelijk nodig na de opgegeven aantal schakelingen, of is het afhankelijk van het effectief gebruik en het type vloeistof dat door de leiding gaat? Of zijn er nog meer factoren? Dankzij deze basis kunnen we ons daar nu op gaan richten. Maar zelfs zonder verder uitbouwen zijn we al heel blij met dit verschafte inzicht.

Kleppendashboard FrieslandCampina

Meer weten over improvement van uw productie omgeving?
Informatie over preventief onderhoud, het bijbehorende stappenplan en onze tools.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.