Home Solutions & Services Logistieke automatisering Oplossingen Identification RFID-Scanoplossingen: Eenvoudig meerdere items tegelijk scannen zonder zichtlijn!
Eenvoudig meerdere items tegelijk scannen zonder zichtlijn!

RFID-Scanoplossingen

Ben je op zoek naar een volgende stap in jouw logistieke automatisering? En loop je daarbij aan tegen de beperkingen van barcodes? Onderzoek dan eens de mogelijkheden van RFID. Daarbij heb je geen zichtlijn nodig op de RFID-tag, scan je eenvoudig meerdere items tegelijk of maak je gebruik van slimme sensoren voor temperatuur of vochtigheid.

RFID: Radio-frequency identification

Veel logistieke operaties vragen om creatieve oplossingen om processen efficiënter, robuuster of slimmer te maken. RFID-technologie daarvoor is zeer geschikt, door de vele verschillende toepassingen. RFID-technologie is een interessant alternatief voor barcodes of QR-codes voor het scannen en labelen van producten of dragers.

RFID bestaat uit een chip, of “tag”, en een lezer, of “reader”. Met RFID kun je op afstand informatie uitlezen. Er is geen fysiek contact nodig of zichtlijn nodig, zoals bij de streepjescode. RFID-tags bestaan in uiteenlopende vormen en afmetingen. Van eenvoudige passieve tags, tot actieve tags met eigen energiebron die bijvoorbeeld temperatuur of vochtigheid meten, en op grote afstand worden uitgelezen.

RFID-scanoplossingen

RFID kent vele toepassingen

Via RFID-chips scan je (logistieke) handelingen of goederen snel en makkelijk. Je registreert bijvoorbeeld in één keer alle boodschappen in een karretje of inventariseert alle aanwezige boeken in een bibliotheek of kledingstukken in een winkel. Ook in productie-omgevingen helpen RFID-tags operaties op machines beter te monitoren. En borgen ze productauthenticiteit en beschermen ze tegen namaak. Ziekenhuizen volgen matrassen – en zo patiënten – met RFID-tags, en vliegmaatschappijen houden bij waar hun trolleys precies zijn.

Voordelen van RFID op een rij

  • Eenvoudig meerdere items tegelijk scannen
  • Scannen gaat automatisch: geen zichtlijn nodig op de RFID-tag
  • RFID-chips kunnen veel informatie bevatten of registeren zoals temperatuur of vochtigheid 
  • RFID-chips kunnen gewassen worden
  • Zeer robuuste RFID-varianten zijn beschikbaar 

Implementatie vraagt om technisch vooronderzoek

Om RFID optimaal in te zetten, is een technisch vooronderzoek essentieel. Bijvoorbeeld om te bepalen welk type tags en readers het best passen, wat de ideale afstand tussen scanner en chip is en welke uitleesfrequentie nodig is. Dit onderzoek vormt de basis van de fysieke scanopstelling (hardware) en de softwarekoppelingen, om de informatie uit de RFID-tags naar de juiste systemen te sturen.

Wij hebben alle expertise in huis om dit vooronderzoek uit te voeren. Als wij samen potentie zien in RFID voor jouw logistieke operatie, onderzoeken we graag samen met jou hoe we RFID optimaal kunnen inzetten.

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.