Home Logistieke automatisering Klantverhalen Defibrion voldoet aan MDR wetgeving met barcodescanmodule voor AFAS
"Scanoplossing helpt fouten te voorkomen en magazijn efficiënter te benutten."

Defibrion voldoet aan MDR wetgeving met barcodescanmodule voor AFAS

Farmacie tag corner Logistiek tag corner

Defibrion in Groningen is een leverancier in AED’s en BHV-producten. “Wij hebben vorig jaar een scanoplossing geïmplementeerd om te voldoen aan de MDR regelgeving en de kans op het maken van fouten te minimaliseren”, zegt Jasper Bugel, inkoper en logistiek manager bij Defibrion.

Voldoen aan Europese regelgeving

Defibrion is sinds 2008 de importeur van HeartSine AED’s, voor de Benelux en Frankrijk. Tevens leveren ze een uitgebreid assortiment producten, diensten en advies voor bedrijfshulpverlening. “Veel producten die wij leveren vallen onder de Europese regelgeving voor medische hulpmiddelen (MDR), waaraan wij sinds 26 mei 2021 moeten voldoen”, zegt Bugel. “Daarin staat onder andere dat elk product een Unieke Identificatiecode (UDI) moet krijgen, om ze vanaf de productie tot en met het gebruik traceerbaar te maken, afhankelijk van klasse waarin ze vallen. De MDR is belangrijk voor de totale ketenverantwoordelijkheid. Het handmatig registreren van alle goederenbewegingen en serienummers in AFAS bleek administratief omslachtig, tijdrovend en bovendien foutgevoelig.”

Door Europese regelgeving moeten wij onze medische hulpmiddelen kunnen traceren vanaf de productie tot en met het gebruik.

Defibrion voldoet aan MDR wetgeving met barcodescanning

Magazijnruimte efficiënter benutten

“Behalve voldoen aan de MDR wilden wij ook onze magazijnruimte beter gaan benutten”, vervolgt Bugel. “Wij hebben namelijk producten die veel op elkaar lijken, waardoor ze niet te dicht bij elkaar mogen liggen in het magazijn om fouten tijdens het orderpicken te voorkomen. Met als gevolg dat onze magazijnruimte onvoldoende efficiënt was ingericht. Op advies van AFAS hebben wij voor de beide businessbehoeften contact opgenomen met Actemium, die een standaard scanoplossing levert met een koppeling naar AFAS Profit. Tijdens de vervolgcontacten bleek dat wij nog wel extra functies nodig hadden, voor onder andere het combineren van meerdere producten in één pakket. Die functies zijn door Actemium ontwikkeld en aan de standaard scanoplossing toegevoegd.”

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Traceerbaarheid en foutkans

“Het belangrijkste voordeel van onze nieuwe scanoplossing is dat wij daarmee voldoen aan de wettelijk vereiste traceerbaarheid” concludeert Bugel. “Door het scannen van de 2D barcodes op de producten registreren we efficient en foutloos de serienummers in AFAS. Ook hebben wij daarmee de kans op het maken van fouten bij het orderpicken en het ontstaan van voorraadverschillen tot een minimum gereduceerd, waarmee wij de serviceverlening richting klanten verbeteren. Tenslotte wordt onze magazijnruimte nu aanzienlijk efficiënter benut. Eerst was het magazijn binnen AFAS maar één opslaglocatie, terwijl wij met behulp van onze scanoplossing nu met 800 locaties werken en het voorraadbeheer voortaan geautomatiseerd aansturen.”

Het maken van fouten is tot een minimum gereduceerd, waarmee wij voldoen aan de regelgeving en onze kwaliteit richting klanten verbeteren.

Defibrion voldoet aan MDR wetgeving met barcodescanmodule voor AFAS

We kunnen straks eenvoudig functionaliteit toevoegen, terwijl ook het aantal scanners makkelijk is uit te breiden.

Defibrion voldoet aan MDR wetgeving met barcodescanning

Moderne scanoplossing

“In overleg met Actemium hebben wij gekozen voor compacte handscanners met een groot touchscreen, die voor onze magazijnmedewerkers net zo intuïtief te bedienen zijn als de eigen smartphone. Door de te ontwikkelen extra functies heeft het implementatietraject langer geduurd dan in eerste instantie gepland, maar nu beschikken wij over een moderne scanoplossing die op de toekomst is voorbereid”, vat Bugel samen. “Dat is ook belangrijk om onze succesvolle bedrijfsgroei te kunnen faciliteren. Hoewel wij voorlopig nog geen behoefte hebben aan andere functionaliteit is die straks eenvoudig aan onze scanoplossing toe te voegen, terwijl ook het aantal scanners makkelijk is uit te breiden.”

Projectdetails

Integraties
AFAS Profit ERP

Defibrion
Defibrion is een expert op het gebied van AED’s en bedrijfshulpverlening, waarmee B2B-klanten levens kunnen redden. Met bijna 50 medewerkers levert deze leverancier een breed scala aan producten, diensten en advies om organisaties te ontzorgen bij het creëren van een veilige werk- of leefomgeving. Ook biedt Defibrion een klantportaal aan om inzichtelijk te maken welke BHV-producten waar aanwezig zijn en wat de onderhoudsstatus is en trainingen in het gebruik ervan.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.