Home Logistieke automatisering Klantverhalen Holmatro automatiseert montagestraat met Pick to Light
"We assembleren nu veel flexibeler verschillende configuraties en seriegroottes."

Holmatro automatiseert montagestraat met Pick to Light

Logistiek tag corner Manufacturing tag corner

Holmatro levert wereldwijd hydraulische gereedschappen en systemen. Die worden toegepast bij reddingsoperaties, special tactics en in de industrie. Het gebruik is zo specifiek dat de systemen steeds meer verschillende configuraties kennen, die in kleinere seriegroottes worden afgenomen. Om hierop in te spelen heeft Holmatro op haar productielocatie in Raamsdonksveer twee nieuwe montagestraten ingericht: één voor hydraulische pompen en één voor gereedschappen. Pick to Light modules geven aan welke onderdelen in welke aantallen gemonteerd moeten worden. “We assembleren nu veel flexibeler verschillende configuraties en seriegroottes, zonder ons zorgen te maken over de kwaliteit.”

Aansturing assemblage met “assemble by light”

Actemium en Holmatro ontwikkelden samen een Pick to Light oplossing voor het assemblage proces. De montagestraten werden ingedeeld in verschillende zones met aan weerszijden voorraadlocaties van onderdelen. Alle voorraadlocaties werden voorzien van Pick to Light modules.

De operator monteert zijn pomp of gereedschap op een verrijdbaar statief. Om de assemblage te starten scant hij een artikel. Direct wordt de order actief in de eerste zone. De Pick to Light modules geven aan welke onderdelen de monteurs moeten monteren en in welke aantallen. De operator bevestigt de assemblage via knoppen op de Pick to Light modules.

“Dit noemen wij ‘Assemble by light’”, aldus Bart Artz, software engineer bij Actemium. “Iedere order krijgt een eigen kleur. De operator loopt als het ware met zijn eigen kleur mee, door de verschillende zones.”

We willen inspelen op de toename van het aantal configuraties en de afname van seriegroottes.
 

Holmatro automatiseert montagestraat met Pick to Light

Gebruiksvriendelijk aansturen

Het Actemium Warehouse Control System (WCS) zorgt voor de besturing van het Pick to Light systeem. “We kunnen zelf de bill of materials beheren, locaties of zones aanpassen en de volgorde in assemblage definiëren. Zo kunnen we nieuwe producten introduceren, of bestaande producten aanpassen”, vertelt projectleider Wim van den Hout van Holmatro.

Artz vult aan: “De indeling van zones hoeft niet overeen te komen met de fysieke stellingen. De indeling volgt uit het verdelen van werkzaamheden over de zones om tot een gebalanceerde lijn te komen. Omdat we gebruik maken van verschillende kleuren per order, voorkomen we dat orders door elkaar lopen.”

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Onze monteurs hebben hun handen vrij en zijn ze nog meer gefocust op hun werk. Er kan eigenlijk niks meer misgaan.
 

Holmatro automatiseert montagestraat met Pick to Light

Meer roulatie van personeel, toch minder fouten

Van den Hout: “In de oude situatie hadden monteurs een aantal typen pompen of gereedschap waar ze aan werkten. We wilden onze monteurs graag meer laten rouleren. Dat kan in onze nieuwe montagestraten. Bovendien zijn die zo opgezet dat we de workload kunnen balanceren over de verschillende zones. Hiervoor geven we de operators real-time aan welke onderdelen ze waarvandaan moeten halen.”

Bijkomend voordeel van de wijzigingen in het assemblageproces is de afgenomen kans op fouten. “Omdat onze monteurs niet langer met papieren orderbonnen werken, hebben ze hun handen vrij en zijn ze meer gefocust op hun werk. Doordat het systeem aangeeft welke onderdelen ze moeten assembleren kan er eigenlijk niks meer misgaan”, aldus Van den Hout.

Resultaat: verhoogde flexibiliteit

“We wilden flexibeler worden, zonder kwaliteit te verliezen”, vertelt Van den Hout. “Daarin zijn we ruimschoots geslaagd.” In de montagestraat voor pompen kan Holmatro maar liefst 130 verschillende configuraties assembleren.

Goede samenwerking

Joost Vervoort, projectmanager van Actemium: “De samenwerking met Holmatro verliep soepel en constructief. Vooraf hebben we de gewenste functionaliteit tot in detail besproken. Daarbij hadden we ook aandacht voor uitzonderingen. Zo kwamen we snel tot een goed en robuust ontwerp en konden we de oplevering starten.”

Van den Hout vervolgt: “We hebben zelf de elektrische montage uitgevoerd, onder begeleiding van Actemium. Kort daarna is de software in bedrijf genomen. Dit verliep in één keer goed.” Artz legt uit hoe dat kan: “Onze WCS software biedt onder meer eenvoudige mogelijkheden voor testen en diagnostiek, bijvoorbeeld om losse modules aan te sturen of de geconfigureerde modulelocatie weer te geven. Zo kunnen we eenvoudig nagaan of de configuratie van modules en locaties correct is.”

Projectdetails

Integraties
Integratie met Baan / Infor LN

Holmatro
Holmatro Group, opgericht in Nederland in 1967, is een toonaangevende, private onderneming die hydraulisch gereedschap en diensten levert. De hydraulische gereedschappen en systeemoplossingen van Holmatro worden wereldwijd gebruikt bij reddingsoperaties, industriële toepassingen en special tactics.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.