Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs Bewaak de kwaliteit en traceerbaarheid van jouw goederen met SSCC-labels
Werk beter samen in de keten!

Bewaak de kwaliteit en traceerbaarheid van jouw goederen met SSCC-labels

Logistiek tag corner

Via SSCC volg je jouw goederen door de hele keten. Of het nu gaat om pallets, rolcontainers of kratten. Jij bent altijd op de hoogte. En je pakt stevig de regie over de kwaliteit in de hele keten. Benieuwd hoe je met SSCC een leidende rol neemt? Lees dan verder.

Serial Shipping Container Code

SSCC staat voor ‘Serial Shipping Container Code’. Het zijn wereldwijd unieke identificatienummers met informatie over goederen en ladingdragers. Door de unieke code op de dragers zijn jouw goederen altijd traceerbaar en identificeerbaar. Niet alleen handig, in sommige branches ook verplicht. Zoals in de voedingsmiddelenindustrie.

GS1 SSCC label

Meer inzicht met SSCC-labels

SSCC labels op ladingdragers hebben veel verschillende voordelen. Je weet precies hoeveel goederen je hebt, waar ze staan of waar je ze in hebt verwerkt. En je ziet wanneer een order is afgeleverd. Zo handel je snel en gericht als een terugroepactie nodig is, wanneer er iets mis is met een eindproduct of halffabricaat.

Met SSCC werk je transparant, voorkom je gesjoemel en bewaak je de kwaliteit van jouw producten. Bovendien voldoe je aan wet- en regelgeving en bescherm je zo het imago van jouw organisatie.

VTS optimaliseert yard management met RFID-scanoplossing

Efficiënt werken met SSCC

Daarnaast werk je een stuk efficiënter. Het inslagproces gaat met SSCC-labels namelijk sneller. Zeker wanneer je jouw labels combineert met een elektronische pakbon (DESADV-bericht). Dit verkort bijvoorbeeld de wachttijd van chauffeurs tijdens het lossen aan jouw docks. En zorgt ervoor dat alle informatie over de voorraad al bekend is bij de ontvanger van jouw goederen. Zo weet je zeker dat de juiste ladingdrager compleet wordt afgeleverd.

Vier tips om SSCC optimaal te gebruiken

SSCC-labels geven dus meer inzicht, stroomlijnen je werkzaamheden door het hele keten en je voldoet aan wet- en regelgeving. Met deze vier tips wordt het nóg interessanter.

1. Werk met de standaarden van GS1

GS1 is een belangrijke speler op het gebied van standaardisatie van data en administratieve processen. Zo weet je zeker dat jouw dragernummers altijd uniek zijn. En spreekt iedereen in jouw keten dezelfde taal: iedereen past types barcodes, waardes en identifiers op dezelfde manier toe.

GS1 SSCC label

2. Print SSCC labels automatisch vanuit je WMS of ERP

Waarom een extra stap toevoegen als jouw WMS en ERP de juiste informatie hebben? Door rechtstreeks uit jouw WMS of ERP te printen verklein je de kans op fouten en verminder je administratiewerkzaamheden. Variabele informatie vul je ook automatisch. Denk aan het juiste gewicht, dat rechtstreeks wordt uitgelezen vanaf de weegschaal.

3. Gebruik en deel elektronische DESADV-pakbonnen

Combineer je SSCC label met een elektronische pakbon (DESADV-bericht). Daarin zit alle informatie over de inhoud van de drager (zoals artikelnummers, batchnummers, houdbaarheid, aantallen, ordernummer). Zo’n elektronische pakbon kun je al delen voordat de lading aankomt. De ontvanger leest hem in, en hoeft bij ontvangst alleen de SSCC-barcode nog te scannen om een levering in te boeken.

4. Richt een webportal in voor je leveranciers en externe vestigingen

Wil je de keten nog verder optimaliseren? Richt dan een webportal in voor leveranciers, klanten of externe vestigingen. Via de portal creëren en printen ze SSCC-labels op basis van jouw stamdata en formats. Zo weet je zeker dat de labels correct zijn en voldoen aan jouw eisen en standaarden.

SSCC label

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.