Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs Drie toepassingen van fixed scanning in jouw logistiek en productie
Zorg volledig automatisch voor overzicht met een fixed scanoplossing

Drie toepassingen van fixed scanning in jouw logistiek en productie

Logistiek tag corner

De voordelen van volledig digitaal werken zijn groot. Je hebt real-time inzicht in je voorraden en goederenstromen, hoeft minder controle- en administratiewerk uit te voeren en voldoet makkelijker aan kwaliteitseisen. In veel logistieke omgevingen werk je digitaal via bijvoorbeeld handscanners. In andere processen is dat geen optie. Bijvoorbeeld in vriescellen of volledig geautomatiseerde magazijnen of productielijnen. Is fixed scanning in die gevallen dé oplossing?

Scanners en camera’s

Een oplossing voor fixed scanning bestaat uit barcodescanners of camera’s die op een vaste plek in jouw proces zijn gemonteerd. Bijvoorbeeld op een automatisch transportsysteem, in een poort bij een laaddock of aan de lepels of het vorkenbord van een heftruck of kraan. Een fixed scanningsysteem verwerkt jouw goederenstromen volledig automatisch – zonder tussenkomst van een medewerker. Dat is veiliger en verkleint de kans op fouten, omdat de scanhandeling niet kan worden vergeten.

Waterman Onions gaat voor meer overzicht met digitale productielogistiek

Toepassingen van fixed scanning

Scansystemen hebben specifieke voordelen in verschillende typen processen.

Waterman Onions gaat voor meer overzicht met digitale productielogistiek
Vaste scanners op een heftruck

1. Fixed scanners op een heftruck
Plaats je fixed scanners op een heftruck, dan zorg je dat de pallet die je oppakt altijd automatisch wordt geregistreerd. Wanneer je meerdere scanners installeert, die naast de pallet zelf ook locaties, stellingen of vloerlabels scant, registreer je ook automatisch de locaties. Zo zorg je voor een volledig sluitende registratie in jouw magazijn. Werken jouw chauffeurs ook in vriescellen? Scannen met een handscanner door een bevroren ruit is dan vaak niet mogelijk. Een fixed scanner biedt uitkomst. Bovendien kunnen chauffeurs warm in de cabine blijven zitten.

Leo de Kock automatiseert productieregistratie en traceerbaarheid
Scanpoort bij een laaddock

2. Scanpoort bij een laaddock
Met fixed scanners op een scanpoort bij een laaddock automatiseer je de volledige registratie van het laden en lossen van vrachtwagens. Chauffeurs lossen of beladen hun eigen vrachtwagen, met de correcte pallets, zonder controle door een van je medewerkers. En wil je nog een stap verder gaan, dan scannen poorten met meerdere scanners of camera’s bovendien individuele kratten voor een sluitende registratie van je inkomende of uitgaande emballage.

Scannen aan de productielijn

3. Productietraceerbaarheid
In een productieproces is volledige traceerbaarheid vaak een vereiste. Met een fixed scansysteem controleer je automatisch of je de juiste grondstoffen of halffabricaten aanmeldt op een productieorder. En registreer je welke batch je produceert, op welke pallets die terecht komt en aan welke afnemers je die levert. Zo kun je in geval van een kwaliteitsissue snel de juiste mensen op de hoogte brengen.

Webinar over logistieke automatisering gemist?
Heb je een van onze webinars gemist? Geen probleem! Hier kun je al onze webinars (terug)kijken.

Naadloze integratie een must

De implementatie van een fixed scanningoplossing valt of staat met een goede integratie in jouw bestaande processen. Het systeem werkt optimaal wanneer de informatie van de scanners en camera’s op de juiste manier in jouw bestaande ERP-systeem of WMS terechtkomt. Alleen zo voldoet de oplossing aan de eisen die jij stelt aan jouw logistieke operatie.

Ben je benieuwd geworden of een fixed scanningsysteem past bij jouw logistiek? Wij adviseren je graag over de beste oplossing die perfect aansluit bij jouw processen. We brengen samen met jou de eisen in kaart, ontwerpen de oplossing en begeleiden je tot ver na de implementatie van je fixed scanningsysteem.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.