Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs Nieuwsflits Scanmodule AFAS logistiek: Picken voor en gereed melden van productieorders
Meer en real-time inzicht in de tussenstappen in jouw productieproces

Nieuwsflits Scanmodule AFAS logistiek: Picken voor en gereed melden van productieorders

Logistiek tag corner

Tussen het moment dat een verkooporder binnenkomt en de levering van de bestelde producten zitten veel tussenstappen rondom de productie. Vaak zijn die nogal ondoorzichtig. Onze functionaliteit voor picken voor productie en gereed melden van productieorders in de Scanmodule AFAS logistiek brengt daar verandering in. Door alle stappen digitaal te registreren én controleren.

Ondoorzichtig productieproces

Wanneer een klant een product bestelt dat niet voldoende op voorraad is, moet het worden geproduceerd. In AFAS wordt de verkooporder een productieorder, met eventueel een automatisch gegenereerde picktaak. Daarin staan de onderdelen of ingrediënten die uit het magazijn moeten worden verzameld en naar de productielocatie moeten worden gebracht. Productie verwerkt ze tot het bestelde product. Dat wordt opgeslagen in het magazijn, voordat het kan worden gepickt voor verzending aan de klant.

Dit proces bevat veel tussenstappen: producten worden verplaatst en voorraden veranderen. De administratie van die tussenstappen kun je registreren in AFAS. Helaas wel handmatig, met de bijbehorende kans op fouten. Bovendien heb je geen real-time inzicht in productvoorraden en -locaties. Daarom introduceren wij in onze Scanmodule AFAS logistiek functionaliteit voor picken voor productie en gereed melden van productieorders.

Picken voor en gereed melden van productieorders in Scanmodule AFAS logistiek
Picken voor en gereed melden van productieorders in Scanmodule AFAS logistiek

Real-time informatie, minder administratie

De functie geeft meer inzicht in de stappen rondom het productieproces. Op basis van de picklijst verzamelt een orderpicker de onderdelen of ingrediënten met behulp van een mobiele scanner. Bij de picklocatie controleert het systeem direct of de juiste goederen worden verzameld. Die worden vervolgens meteen afgeboekt uit het magazijn en opgeboekt in de drager die de orderpicker gebruikt – een pallet, krat of rolcontainer.

Wanneer hij alle onderdelen of ingrediënten heeft gepickt, meldt de orderverzamelaar de drager aan bij de productielocatie. Je weet dus real-time hoeveel voorraad je nog hebt en waar die voorraad zich bevindt. Zodra het geproduceerde product gereed wordt gemeld bij de juiste fysieke locatie in het magazijn, wordt de voorraad automatisch opgeboekt en de voorraden van onderdelen of ingrediënten afgeboekt. Dat kan op basis van verwachte gebruik (backflush), of werkelijk verbruik. Het proces wordt daarmee volledig digitaal en papierloos. Inclusief partij en serienummerregistratie.  Administratie achteraf is niet meer nodig. Dit scheelt werk en verkleint de kans op fouten.

De voordelen van digitaal en papierloos picken van en gereed melden voor productie

  • Minder pickfouten: directe controle tijdens het picken op basis van locatie en product
  • Minder administratie en real-time inzicht: voorraden en locaties worden direct in AFAS bijgewerkt
  • Directe afboeking van de voorraad van onderdelen of ingrediënten bij gereed melden productie (backflush)
  • Volledige traceerbaarheid van product- en serienummers van onderdelen of ingrediënten, inclusief THT’s, in iedere serie of batch gereed product
  • Partij- en serienummerregistratie; van onderdelen of ingrediënten en gereed product

Scanmodule AFAS logistiek

Ben je enthousiast over de voordelen van picken voor productie en gereed melden van productieorders in de Scanmodule AFAS logistiek? Upgrade dan naar de laatste versie. Maak je nog geen gebruik van de Scanmodule AFAS logistiek? Met onze scanmodule werk je volledig digitaal met AFAS Profit in je magazijn en fabriek. Dat leidt tot minder administratie en minder fouten. En tot een efficiënter en eenduidiger proces voor inslag, opslag en uitslag.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.