Home MES/MOMS Nieuws Word weer zelf regisseur van je verpakkingsproductie
Grote verduurzamings- en efficiëntiekansen liggen in het vooruitzicht

Word weer zelf regisseur van je verpakkingsproductie

Manufacturing tag corner MES / MOMS tag corner

Als verpakkingsbedrijf wil je de productie beter kunnen aansturen om flexibeler, duurzamer en efficiënter te worden. Dat is namelijk precies wat jullie klanten en omgeving verwachten.

Jullie omgeving lijkt veeleisender dan ooit. Verpakkingen moeten niet alleen duurzamer worden, maar de markt dringt ook steeds meer aan op maatwerk. Vanzelfsprekend dient iedere order conform de gewenste specificaties en normen, just-in-time te worden afgeleverd. Dit kost veel energie. Figuurlijk, maar ook letterlijk. Je hebt nu eenmaal veel energie nodig om verpakkingen te maken. De torenhoge energie- en grondstofprijzen hebben dan ook een behoorlijke impact op jullie productie en flexibiliteit. Heb je wel eens het gevoel dat jullie al deze veranderingen niet meer kunnen bijbenen?

Inzicht in de productieplanning

Misschien kan een betere integratie van jullie kantoor- en productieomgeving al veel opleveren. Dit zijn namelijk in de meeste productiebedrijven twee verschillende werelden. Zetten collega’s op kantoor wel eens orders door naar de fabriek zonder zicht te hebben op de impact hiervan op de productieplanning? Dan lopen jullie het risico klanten levertijden te beloven die jullie eigenlijk niet kunnen waarmaken. Gebrek aan inzicht leidt ook tot kwaliteitsproblemen en lastige discussies als klanten een batch afkeuren. Weten jullie écht wat er fout is gegaan? Kunnen jullie snel achterhalen wanneer de batch geproduceerd is en op basis van welke grondstoffen? Zonder traceerbaarheid helaas geen controle, en verpakkingen maken is nu eenmaal complex. Er komt veel bij kijken en waarschijnlijk draaien jullie meerdere batches voor verschillende klanten tegelijkertijd. Probeer dat maar eens in goede banen te leiden!

Word weer zelf regisseur van je verpakkingsproductie

Meer regie met een MES

Om de regie over hun eigen processen weer terug te krijgen, slaan steeds meer verpakkingsbedrijven de brug tussen hun kantoor- en productieomgeving via een Manufacturing Execution System (MES). Dit vervangt de vaak talloze losse systemen (van Excel-tabellen tot logboeken) waar voorheen fabrieksprocessen mee aangestuurd werden. Een MES borgt de naadloze doorstroming van informatie binnen de organisatie. Het helpt jullie samen te werken op basis van één en dezelfde waarheid en zo productieprocessen optimaal te beschermen en bewaken. Jullie verspillen geen tijd meer door het (foutgevoelige!) overtikken van informatie van het ene in het andere systeem. Beslissingen worden sneller genomen, op basis van actuele data.  Ook kunnen jullie af van de enorme papierstroom die gepaard gaat met jullie planning. Er liggen kortom grote verduurzamings- en efficiëntiekansen in het vooruitzicht.

Sterke concurrentiepositie

Digitaliseren versterkt jullie concurrentiepositie, aangezien ook jullie klanten en leveranciers hier mee bezig zijn. Het voorkomt dat je op enig moment wordt ingehaald door de realiteit in de keten van je fabriek. Hoeveel een MES mag kosten? Dat hangt er maar net van af hoe customized je het wil hebben. Naarmate je meer gebruik maakt van standaarden, nemen de kosten af. Om ook ‘verborgen kosten’ te voorkomen, raden we je aan de implementatie van een MES gestructureerd aan te pakken. Ga niet overhaast te werk!

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.