Home Watermanagement Klantverhalen Rope Access: Een veilige en originele oplossing voor Vitens
Rope Access: Een veilige en originele oplossing voor Vitens
Industriële Elektrotechnische Installaties tag corner System Integration tag corner Watermanagement tag corner

Waterbedrijf Vitens vervangt haar verouderde besturingssystemen op een groot aantal productielocaties. Speciaal hiervoor heeft Vitens een procesautomatiseringsprogramma ontwikkeld, de Vitens Automatiseringsstandaard (ViPas 2.1). Op meerdere locaties heeft Actemium de besturingssystemen mogen vervangen en zo ook voor de drinkwater productielocatie Tull en ’t Waal.

 

Een effectief, kostenbesparend én duurzaam plan van aanpak

Onderdeel van de opdracht was om alle overbodige kabels uit de kabelgoten te verwijderen. “Beleid van Vitens is namelijk dat als er iets niet meer gebruikt wordt, dan moet het weg“, aldus Dick Verhoeff, Projectmanager bij Vitens. Omdat de kabelgoten zich bevinden op grote hoogte zou dit een steiger van groot formaat worden. Om tot een veilige en prijstechnische voordelige oplossing te komen, heeft Actemium Rope Access voorgesteld. Dick Verhoeff: “Tijdens een aanbesteding vragen wij de opdrachtnemers mee te denken over mogelijkheden in het project. Binnen het kwaliteitsaspect is Rope Access dé manier om dit aan te pakken.” Stefan Kolkman: “Rope Access wordt ook wel abseiltechniek genoemd. Het is een veilige oplossing – voor werken op hoogte – mits uitgevoerd door een gespecialiseerd team. Het is effectief, kostenbesparend, duurzaam en de tijd voor het opbouwen en afbreken wordt bespaard.“

Rope Access: Vitens - Dick Verhoeff
Rope Access, ook wel 'abseiltechniek'

Complete vervanging van PA-hardware en software

Voordat Actemium aan de slag kon, is er een aanbesteding aan vooraf gegaan. Kwalitatieve plannen waren hierbij belangrijker dan de prijs. De oplossing om op een veilige manier te werken met Rope Access was één van de redenen voor Vitens om weer te kiezen voor Actemium. En nu een jaar later heeft Actemium op de productielocatie Tull en ’t Waal alle PA-hardware en software (PLC en SCADA) vervangen en de nieuwe besturing in een hoog tempo naar de laatste ontwikkeling weten te brengen.

 

Een productiebedrijf moet blijven produceren

“Planning technisch moet er heel wat gebeuren tijdens een project en alles moet naadloos op elkaar aansluiten. Een fallback scenario moet klaar liggen. Als een handeling anders uitpakt dan verwacht, dan ligt daar een plan van aanpak om te kunnen garanderen dat er altijd en dan ook altijd water uit de kraan blijft stromen. Een productiebedrijf moet tenslotte blijven produceren”, aldus de projectmanager van Vitens.
Het project is zo goed als afgerond inclusief de bijzondere manier van werken op hoogte. De ‘heigh specialists’ hebben onder het toeziend oog van de kwaliteitsmanagers van zowel Vitens als van Actemium knap hoogstaand werk geleverd!

“Ik zie Actemium als een partner die zegt wat ze doet en, nog belangrijker, die doet wat ze zegt. In elk project gaan zaken goed en minder goed. Als Actemium zegt “het komt goed” dan komt het uiteindelijk ook goed. En daar gaat het om. Een volgend project met Actemium? Graag!”

Dick Verhoeff, Projectmanager O&A – Vitens 

Heb je vragen over bovenstaande artikel of over industriële automatisering?
Stefan Kolkman
Client Manager - Doetinchem
[javascript protected email address]
+31 (0)6 51 85 88 21