Recyclingbedrijven vooruit helpen
Wellman Recycling: “Goed is goed; juist in deze complexe E&I-wereld”
Productgroep Industrial Automation tag corner

Als een van de grootste PET-flessen recyclers van Europa is er Wellman Recycling veel aan gelegen om alle E&I-zaken, electrical en instrumentation, te stroomlijnen. “Zolang ik hier op onze locatie in Spijk rondloop, en dat is al ruim tien jaar, werken we samen met Actemium. Onze relatie is gebaseerd op vertrouwen. We weten precies wat we aan elkaar hebben. Dat brengt ons een hoop rust”, vertelt International Project Manager Recycling Tim Gerdsen.

Vijf miljoen PET-flessen per dag

Op de locatie in Spijk verwerkt Wellman ruim vijf miljoen gebruikte PET-flessen per dag. “De eindproducten (flakes) zijn weer grondstof voor voedselverpakkingen en kunststof. In onze samenleving is er een kritische blik op verpakkingen. Terecht. Wij doen er bij Wellman alles aan om op het hoogste duurzame niveau te recyclen. Overigens zijn we onderdeel van de multinational Indorama Venture, dat bijdraagt aan een circulaire wereld.”

Gestroomlijnde E&I

De locatie in Spijk is een bedrijvige. Tim Gerdsen: “We produceren hier 350 dagen per jaar, 24 uur per dag. Het spreekt voor zich dat het hier qua E&I gestroomlijnd moet verlopen. Ik heb het dan over de stroomvoorzieningen binnen het kantoor en het technische gedeelte in de fabriek. Dit is beide in handen van Actemium.” 

Toen ik hier als 23-jarige begon, stond er dag en nacht een container van Actemium (toen onder de naam Koster E&I) op ons terrein. We zijn nu ruim een decennium verder. Nooit is er de drang geweest om op zoek te gaan naar een nieuwe partner. Goed is goed; juist in deze complexe E&I-wereld

Altijd heldere communicatie

Cliënt Manager Stefan Kolkman van Actemium vult aan: “We ondersteunen Wellman vanuit onze oplossingen & diensten: Building Technologies, Industriële Automatisering en Services. Afhankelijk van het specifieke project of de service lopen er dus veel van onze technisch specialisten op het terrein van Wellman rond. We hebben vaste  contactpersonen om zo te zorgen voor heldere communicatie en de juiste mensen op het juiste project.”

Wellman Recycling

Dit vind je mischien ook interessant?
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en meer klantverhalen op het gebied van industriële automatisering.

Optimalisering flakesortering

Projecten zijn er door de jaren heen veel geweest. “Als Europese marktleider zijn we onszelf constant aan het vernieuwen. Dat betekent dat er ook constant nieuwe projecten zijn. Een recente en extreem uitdagende was bijvoorbeeld de optimalisering van productstromen in de hal van de flakesortering. De beslissing om dit te gaan doen, was in december 2020 definitief. Het project zelf liep van mei tot september, waarbij de fabriek ook tien dagen stilgelegen heeft”, schetst Tim Gerdsen de grootte van het project.

In voorfase aan tafel

Hij vervolgt: “Dit project is een investering in opbrengst en kwaliteit. We realiseren als het ware een nieuwe flow door de hal. Mechanisch en elektrisch hebben we de boel omgegooid. Dan is het heel fijn om met een bekende en ervaren partij als Actemium samen te werken. Actemium zat in de voorfase bij ons aan tafel. Qua software hebben we alles samen doordacht. Tijdens dit hele proces blijkt weer hoe flexibel Actemium is. Hoe gemakkelijk jullie kunnen opschalen ook.”

Ondanks tegenvaller draait productie door

Een ander recent project is de vervanging van een end-of-life PLC. “We maakten gebruik van een oude PLC en wilden overstappen op nieuwe technologie. Actemium begeleidde ons hierin. Coronatijd blijkt dan wel een uitdagende tijd. Zo bleek een aantal belangrijke onderdelen niet op tijd leverbaar. Zie dan maar eens het schip recht te houden en de productie toch door te laten gaan. Met alle ervaring krijgt Actemium dat voor elkaar.”

2500KvA transformator

Door de enorme groei van de productielocatie in Spijk zijn recent ook de stroomvoorzieningen aangepast door Building Technologies. De 1600KvA transformator werd vervangen voor een 2500KvA transformator. Bovendien is een nieuwe hoofdverdeler geleverd en geïnstalleerd. Stefan Kolkman van Actemium: “En om het plaatje van onze werkzaamheden compleet te maken: we hebben ook een Service Level Agreement en ondersteunen de Technische Dienst van Wellman, inclusief het tekeningenbeheer van de technische en gebouwgebonden installaties.” 

Sterke vertrouwensband

Al met al lijkt het alsof Wellman Recycling en Actemium door de jaren heen met elkaar vergroeid zijn. “Een ding is zeker: we kennen elkaar door een door”, zegt Tim Gerdsen. “Die vertrouwensband én de kennis die we met elkaar opbouwden, zijn ons hier ontzettend veel waard.”

Neem contact op met onze expert voor meer informatie over
industriële automatisering
Stefan Kolkman
Client Manager - Doetinchem
[javascript protected email address]
+31 (0)6 51 85 88 21