Home Chemical Industry Nieuws Actemium ondersteunt ambitie van meest circulaire afvalverwerker van Nederland
Uitbreiding & optimalisatie PCS 7 procesbesturing

Actemium ondersteunt ambitie van meest circulaire afvalverwerker van Nederland

PCS7 tag corner Productgroep Industrial Installations tag corner

Omrin, de meest circulaire afvalwerker van Nederland, werkt aan diverse projecten. Binnenkort start de uitvoering van een nieuw deelproject. Doel is het vergroten van de capaciteit en het scheidingsrendement. Voor de integrale uitvoering van de E,I en A van de PCS 7 procesbesturing kiest Omrin voor Actemium. "De samenwerking met Actemium helpt ons op de weg naar een volwassen projectorganisatie'. Zo “halen we samen alles eruit” en ondersteunen we de ambitie van Omrin; een circulaire economie.

Capaciteitsverhoging en optimalisatie

Lodewijk Meeter, Project (Portfolio) Manager: “We zijn een bedrijf zonder winstoogmerk met een ambitie: een circulaire economie. Wij dragen daar aan bij door afval te scheiden zodat deze tot nieuwe grondstoffen kunnen worden verwerkt. Naast het scheiden van recyclebare stoffen maken we ook biogas. Afval dat niet herbruikbaar is, moet worden verbrand. Hoe hoger het scheidingsrendement, hoe hoger we scoren in circulariteit. We zijn dus altijd opzoek naar innovatie en optimalisatie van het proces. Daarnaast verwerken we sinds begin dit jaar ook het afval van de stad Groningen. Dat betekent jaarlijks ongeveer 75.000 ton aan extra te verwerken afval. Bijna 25 procent meer afval dan het jaar ervoor. Onze capaciteit moet daarom ook mee omhoog.”

Jaarlijks 2000 ton extra hernieuwbare stoffen

Het deel van de fabriek waar de nasortering van het huisvuil plaatsvindt, de scheidingsinstallatie (SI) pakt Omrin de komende tijd aan. Projectmanager Mao Xiao, laat de SI zien en vertelt: “Deze lijn bestaat uit een aaneenschakeling van verschillende sorteringsmachines en transportbanden. Om zowel het scheidingsrendement als de capaciteit te vergroten vervangen we de transportbanden door bredere banden en verouderde apparatuur door nieuwe apparatuur. Zo plaatsen we onder andere een nieuwe, sterkere windzifter. Die blaast de plastics en folies los. Het scheidingsrendement zal naar verwachting met ca. 0,5 procent stijgen. Dat betekent grofweg dat er jaarlijks 2000 ton minder de verbrandingsoven in gaat. Actemium voorziet in de Automatisering, E&I engineering en E&I uitvoering van de SI optimalisatie.”

Actemium is een partner die goed thuis is in PCS 7 met een integrale benadering.” 

Een deel van de scheidingsinstallatie (SI)
De windzifter die vervangen wordt

De integrale benadering van Actemium 

Mark Borreman, projectleider bij Actemium: “Een paar kabeltjes trekken klinkt eenvoudig, maar in een bestaande situatie is dat vaak een behoorlijke uitdaging. De voorbereiding is cruciaal. Eerst inventariseren we de bestaande situatie; kloppen de tekeningen en het vermogen van de motoren bijvoorbeeld met de werkelijkheid. Vervolgens brengen we de functionele eisen in kaart. Op basis daarvan ontwerpen we de software”. Meeter: “We maken gebruik van besturingssysteem SIMATIC PCS 7. Dan wil je een partner die goed thuis is in dat systeem en een integrale benadering heeft. Je kunt goed merken dat bij Actemium die kennis op de verschillende lagen goed aanwezig is. Daarnaast heeft onze Technische Dienst een servicecontract met Actemium. Wat is er handiger dan in een project met de partner van onderhoud samen te werken? De keus voor Actemium was dus snel gemaakt”

Meer capaciteit of rendement uit je industriële proces halen?
Je wilt meer capaciteit of rendement uit je proces halen? Wij kijken graag met je wat daarbij de beste oplossing is qua procesbesturing. Neem direct contact op met een van onze experts voor advies!

De ombouw; een openhartoperatie

“Voor de daadwerkelijke ombouw gaan we vier dagen plat. Superspannend. Voor ons vergelijkbaar met een openhartoperatie. Tijdens de ombouw willen we zo weinig mogelijk tijd gebruiken voor de E&I-uitvoering. Daarom doen we zoveel mogelijk van tevoren; steigers bouwen, kabelgoten plaatsen en verplaatsen. Daarnaast maakt Actemium ook gebruik van het V-model en de GAMP-methode. Dat betekent een gestructureerde aanpak, waarbij we de wijzigingen met simulatie testen. Daarmee vergroten we de kans op een snelle opstart zonder kinderziektes.” Borreman; “Nadat het project is opgeleverd, dragen wij het over aan ons eigen serviceteam. Dat is natuurlijk een prachtig scenario. Ons maintenance team is bekend met onze werkwijze en uitstekend getraind op PCS 7. Dat biedt op zich al veel voordelen. Daarnaast kunnen ze in geval van nood ook nog eens snel schakelen met het projectteam.”

‘Meedenken is onze kracht’

Borreman: “Omrin legt het ontwerp en de uitvoering van de procesbesturing en elektrische aansluiting volledig bij ons neer. Onze kracht zit echt in het meedenken. Wordt er niets over het hoofd gezien door de verschillende partijen? Is er nog ergens verbetering mogelijk?” Meeter: “De projectaanpak structureren en professionaliseren, was mijn opdracht toen ik twee jaar geleden begon bij Omrin. De samenwerking met Actemium helpt ons daarbij. Projecten worden gestructureerd aangevlogen, met duidelijke scope, planningen en transparante onderbouwingen en kosteninzicht. Op basis daarvan bepalen wij zelf wat er gebeurt. Door de juiste vragen te stellen stimuleert Actemium een bewuste besluitvorming. Op die manier word je als organisatie sneller volwassen. Bij dit soort projecten is er veel af te stemmen en zijn er veel kikkers in de kruiwagen te houden, als je een partner hebt die dat gestructureerd doet heb je echt een zorg minder. Ik ben dan ook meer dan tevreden over de open en transparante projectaanpak van de mensen van Actemium”

Ik ben meer dan tevreden over de gestructureerde, open en transparante projectaanpak van de mensen van Actemium” 

Mao Xiao, Projectmanager van Omrin, bij een transportband in de SI

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.