Home Feed Klantverhalen De Heus flexibiliseert en optimaliseert veevoederproductie in Veghel
De Heus flexibiliseert en optimaliseert veevoederproductie in Veghel
Feed tag corner

Door de herautomatisering van zijn fabriek in Veghel kan veevoederfabrikant De Heus sneller, flexibeler en met een hogere kwaliteit produceren. Het concern speelt hiermee in op de groeiende vraag naar klant-specifieke veevoeders.

De Heus produceert in Veghel een kleine 400.000 ton varkensvoer per jaar en heeft zo’n 950 recepten. “Vroeger maakten we slechts enkele partijen, maar tegenwoordig heeft bijna iedere klant zijn eigen voeder”, vertelt plant manager Jos Geene. “Klanten bepalen in overleg met onze voedingsdeskundigen de optimale samenstelling. Sommige kopen een deel van hun voer elders in en laten door ons een toevoeging maken.”

Sneller en nauwkeuriger

Door de verschuiving naar kleinere en specifieke voederpartijen moet de productie sneller en nauwkeuriger kunnen schakelen. “Ons oude besturingssysteem bood niet meer de benodigde snelheid en flexibiliteit”, vervolgt Geene. “We hadden ook kwaliteitsproblemen doordat de doseringen niet zo goed liepen. Het was kortom tijd voor een moderne automatiseringsoplossing.”

Actemium Feed Solution

Naar het voorbeeld van zijn vestigingen in Maasbracht en Ravenstein liet De Heus de fabriek in Veghel ombouwen naar het automatiseringsplatform AFS (Actemium Feed Solution). Dit door Actemium ontworpen automatiseringsplatform is gericht op de feed, premix, aquafeed en petfood-sector en volledig geënt op de processen in voederfabrieken. Het bestaat uit een MES- en een -automatiseringsomgeving die naadloos met elkaar samenwerken. Door de integratie met de ERP-omgeving van De Heus worden binnenkomende orders direct klaargezet voor de productie.

Tijdsdruk

De Heus vroeg Actemium de herautomatisering binnen één jaar te voltooien. Uitdagend, want de fabriek draait 5 dagen per week en 2 diensten in het weekend. Geene: “Onze productie zit nokvol. Bovendien moesten onze operators met het nieuwe systeem leren werken. We hebben de herautomatisering stapsgewijs aangepakt: eerst de grondstofinname, daarna de maal-menglijn, de perserij en de bulkverlading. Tijdens de ontwikkeling hebben we bij Actemium afnametesten gedaan. De fysieke ombouw, het testen en inbedrijfstellen vonden in het weekend plaats, zodat we op maandag weer konden produceren. Het ging erg snel: we hadden de inname nog niet achter de rug, of de maal-menglijn kwam er al aan. Dit alles in een periode van lage bezetting.”

Maal-menglijn

Bij het inbedrijfstellen van iedere fase werkten Actemium en De Heus nauw samen zodat alleen zaken live gingen die helemaal klopten. Bijzonder uitdagend was de ombouw van de maal-menglijn. “In deze lijn zitten veel controlepunten”, legt Geene uit. “We wilden echt álles controleren. Je hoeft maar het minste over het hoofd te zien of je productie is teniet gedaan. Pas op zondagavond konden we gaan testen.”

Training on the job

Ook bij het testen van de perslijn was het volgens Geene ‘alle hens aan dek’ om afwijkingen van de kwaliteit of de persvorm te voorkomen. “Dat was een intensieve periode, mede omdat onze operators onbekend waren met het nieuwe systeem. Actemium is goed omgegaan met de druk binnen onze fabriek.” Miguel Costa Gonzalez, Client manager bij Actemium, vult aan: “In deze fabriek moet de hele keten van grondstofinname tot bulkverlading vlot verlopen. Doseermodules moeten optimaal werken, de persen moeten nauwkeurig en snel draaien. Vanzelfsprekend dient alles goed beveiligd te zijn. We wisten op voorhand dat de uitvoeringsdruk hoog zou zijn en hebben daarom een groot projectteam samengesteld. We werkten in ploegen en hebben lange dagen gemaakt. De operators van De Heus kregen voor iedere ombouwfase een training. Na iedere inbedrijfstelling hebben we nog twee weken meegedraaid en training on the job gegeven.”

Bedrijfszekerheid

Het nieuwe automatiseringsplatform haalt taken weg bij de operators. Zo kunnen via de MES-omgeving meerdere recepten in één keer worden aangepast. Inmiddels kunnen de operators goed met het systeem werken. Geene: “We zijn zeer tevreden met dit nieuwe automatiseringsplatform. We kunnen flexibeler en nauwkeuriger produceren. De kwaliteit is gestegen en de bedrijfszekerheid geborgd. Momenteel zijn we samen met Actemium de user-interface nog aan het verbeteren zodat onze operators deze nog beter kunnen bedienen. Hierdoor valt nog een stuk capaciteitsverhoging te behalen. Ook de tracking en tracing en visualisatie gaan we nog optimaliseren.”

“We hadden ook kwaliteitsproblemen doordat de doseringen niet zo goed liepen. Het was kortom tijd voor een moderne automatiseringsoplossing.”  

 

 

 

“We zijn zeer tevreden met dit nieuwe automatiseringsplatform. We kunnen flexibeler en nauwkeuriger produceren. De kwaliteit is gestegen en de bedrijfszekerheid geborgd.” 

de heus veghel

Data analytics

De Heus in Veghel wil ook aan de slag met alle data die binnen de fabriek wordt gegenereerd. Actemium gaat deze via een separaat systeem verzamelen, ontsluiten en beschikbaar maken voor de analytics-afdeling van De Heus. Geene: “Uit data kun je leren. Ze zijn belangrijk om verder te optimaliseren.” Costagonzalez: “Wij zouden bijvoorbeeld op basis van data-analyse bottlenecks kunnen opsporen om te kijken hoe we nog meer uit de fabriek krijgen.”

Langdurige samenwerking

Door het afsluiten van een servicecontract kan De Heus in Veghel bij calamiteiten Actemium 24/6 bereiken. Het contract omvat ook preventief onderhoud. Geene: “Ook als we in de toekomst wat willen veranderen, zullen we Actemium nodig hebben. Wij zijn continu in beweging. Het is een doorlopend proces.”

We zijn benieuwd naar je volgende stap en denken er graag over mee!

Stel je vraag via het formulier of neem contact op met een van onze experts

Miguel Costa Gonzalez
Client Manager - Eindhoven
[javascript protected email address]
+31 (0)6 24 56 36 87