Home Feed Klantverhalen Als partners bouwen aan een duurzame voedselketen
Als partners bouwen aan een duurzame voedselketen
Feed tag corner

Bij Duynie Ingredients in Katwijk worden restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie met restwarmte verwerkt tot huisdiervoeding. De fabriek levert een bijdrage aan een duurzame voedselketen met Actemium als technisch partner voor toekomstgerichte projecten.

De nieuwe fabriek van Duynie Ingredients, een businessunit van Duynie Group, werd in 2020 opgeleverd. “Onze grondstoffen zijn groenten die niet voldoen aan de kwaliteitseisen voor de voedingsmiddelenindustrie”, vertelt directeur Nick Wieferink. “Denk aan wortelen en aardappelen die te klein zijn of vlekjes hebben. Daarnaast verwerken we pompoenen en andere seizoengroenten.”

Volledig duurzaam

Alle processen draaien op restwarmte van een naburige biomassacentrale, waardoor de fabriek geen gas verstookt. De binnenkomende grondstoffen worden gewassen, gedroogd, gesneden en gesorteerd. De meest kwalitatieve grondstoffen worden later tot brokjes geperst. Groenten van mindere kwaliteit zijn onder meer geschikt voor dierenmuesli. “Op die manier dragen wij al meer dan 50 jaar bij aan duurzame veevoederoplossingen”, aldus Wieferink. “Hergebruik van producten zit in ons bloed. Hierdoor ontzorgen wij de levensmiddelenindustrie. Groentetelers hoeven hun restproducten niet als afval af te voeren, want wij halen er nog waarde uit. Ook wijzelf hebben geen afval. Wat we niet kunnen verwerken, wordt door ons zusterbedrijf AgriBioSource verwerkt tot bodemverbeteraars en voor de biogasinstallaties zodat er groene stroom van wordt gemaakt. Er gaat niets verloren.”

Veilig en efficiënt

Actemium verzorgde de volledige automatisering van de fabriek, inclusief de besturingskasten, het SCADA en het MES. Klantmanager Rob Buiks: “Wij hebben aan de voorkant samen met de klant de functionele eisen in kaart gebracht. Nick was heel duidelijk over hoe we het gingen doen en wat er over de lijnen zou gaan. Hij heeft ook een visie op de toekomst van deze fabriek. De nadruk lag op een efficiënt en veilig productieproces. Het MES-systeem borgt de traceerbaarheid, wat in de veevoederindustrie een vereiste is.”

Betrouwbare partner

Nick Wieferink: “Actemium is voor ons een betrouwbare partner gebleken. Ze hebben het hele pakket geleverd zoals wij het hadden gevraagd. Gaandeweg hebben wij nog een aantal processen en grondstoffen veranderd. Actemium heeft de automatisering van de lijnen daarop afgestemd. Omdat we met de biomassacentrale al afspraken hadden gemaakt over de levering van restwarmte was het belangrijk dat het project geen vertraging zou oplopen. De productie is keurig op tijd van start gegaan.”

Out of the box

Duynie Ingredients is een bedrijf met veel uitdagingen. Nick Wieferink zet er enkele op een rij. “Onze leveranciers produceren niet voor ons, aangezien wij slechts een restproduct kopen. Als zij een stop hebben, moeten wij ons redden. Dit vereist creativiteit en flexibiliteit. Omdat grondstoffen schaarser en duurder worden, hebben wij een kostenefficiënt productieproces nodig. Om ons te kunnen blijven onderscheiden, denken wij continu out of the box. We zijn voortdurend bezig met innovatie om onze CO2-footprint verder te verkleinen en onze efficiëntie te verhogen. Ook zoeken we continu naar producten waarmee we nog meer waarde kunnen creëren.”

Voortdurend verbeteren

Het omzetten van productiedata in informatie speelt een belangrijke rol in dit traject. Op basis van data heeft Duynie Ingredients diepgaand inzicht in de productie. Rob Buiks: “We onderzoeken momenteel welke data we nodig hebben om de energie-efficiëntie nog verder te verhogen. Hiervoor hebben we als Actemium een CO2-reductiemethodiek. We bekijken onder meer of we restwarmte uit een droger terug het proces in kunnen krijgen. Verder kijken we naar de isolatie van besturingspanelen. Op die manier blijven wij Duynie Ingredients helpen met optimalisatie. Onze engineers komen regelmatig langs om mee te denken en te adviseren over mogelijkheden om nog meer uit de lijnen te krijgen en nog (energie)efficiënter te produceren.”


 

 

“We onderzoeken momenteel welke data we nodig hebben om de energie-efficiëntie nog verder te verhogen. Hiervoor hebben we als Actemium een CO2-reductiemethodiek.”

 

 

“Bij problemen kunnen wij 24/7 contact opnemen en komen we direct terecht bij de juiste personen. Dat is voor ons zeer belangrijk, want stilstand en productieverlies kosten duizenden euro’s per uur. Daarnaast blijft Actemium onze partner voor toekomstgerichte projecten.”

Partners in duurzaamheid

Zodoende werken Actemium en Duynie Ingredients samen aan verdere verduurzaming in de voedselketen. “Dit soort projecten past bij ons”, aldus Rob Buiks. “Actemium heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo sturen wij bij onze leveranciers op verduurzaming van hun producten. Als onderdeel van VINCI hebben wij het commitment afgegeven om in 2030 één vijfde minder broeikasgassen uit te stoten in onze projecten. De samenwerking met Duynie Ingredients is een mooie stap in die richting.”

Toekomstgericht

Duynie Ingredients heeft met Actemium een Service Level Agreement afgesloten. Wieferink: “Bij problemen kunnen wij 24/7 contact opnemen en komen we direct terecht bij de juiste personen. Dat is voor ons zeer belangrijk, want stilstand en productieverlies kosten duizenden euro’s per uur. Daarnaast blijft Actemium onze partner voor toekomstgerichte projecten.”

We zijn benieuwd naar je volgende stap en denken er graag over mee!

Stel je vraag via het formulier of neem contact op met een van onze experts

Rob Buiks
Client Manager - Eindhoven
[javascript protected email address]
+31 (0)6 25 73 46 71
Miguel Costa Gonzalez
Client Manager - Eindhoven
[javascript protected email address]
+31 (0)6 24 56 36 87