Met de implementatie van een nieuwe productiebesturing, een MES-systeem en een Advanced Planning and Scheduling-module heeft veevoederproducent De Valk Wekerom zijn fabriek in Lunteren klaargemaakt voor de toekomst. De modernisatieslag levert een betere traceerbaarheid, meer productieflexibiliteit en constant hoge kwaliteit op.
Traceerbaarheid
De Valk Wekerom produceert voeders voor pluimvee, varkens en herkauwers. De productiebesturing van de fabriek in Lunteren was aan vervanging toe. Voor de hardware waren geen reserveonderdelen meer verkrijgbaar. Bovendien moest de traceerbaarheid van grondstoffen worden afgestemd op de aangescherpte wet- en regelgeving. Verder wilde men meer productieflexibiliteit in de maal-menglijn, zodat er meer batches parallel door het productieproces kunnen lopen.
“We waren op zoek naar een industrieel automatiseerder die ons hierbij kon helpen”, vertelt bedrijfsleider Arie van Middendorp. “Actemium kwam qua prijs en kwaliteit als beste uit de bus. Ze hebben veel ervaring in de feedsector en uitgebreide kennis van oplossingen voor Tracking & Tracing. Dit wordt voor ons steeds belangrijker. Op termijn zal het vlees dat je in de winkel koopt steeds vaker voorzien zijn van een QR-code op de verpakking, de traceerbaarheid wordt verhoogt doordat je kunt zien van welke veehouder het product afkomstig is en welk voeder het dier heeft gekregen. Daar willen wij op voorbereid zijn”.
Voortraject
Actemium heeft de volledige industriële automatisering vervangen door hardware en een SCADA-oplossing van Siemens. Ook is er een MES-oplossing en een ‘Advanced Planning and Scheduling’-module van Actemium geïmplementeerd. “Aangezien De Valk een nieuwe klant was, moesten we ons eerst verdiepen in hun mensen, werkwijze en prioriteiten”, vertelt Client Manager Rob Buiks. “In het voortraject hebben we veel overleg gehad en zijn we de productielocatie meermaals gaan bekijken. De operators wisten welke functionaliteit ze nodig hadden. Voor ons is het cruciaal om de klantbehoefte eerst inzichtelijk te hebben, zodat we deze technisch kunnen opzetten.
“
Resourceplanning was ontzettend belangrijk. Het is ons gelukt om alles binnen de afgesproken tijd voor elkaar te krijgen.
“
Actemium kwam qua prijs en kwaliteit als beste uit de bus. Ze hebben veel ervaring in de feedsector en uitgebreide kennis van oplossingen voor Tracking & Tracing. Dit wordt voor ons steeds belangrijker.
Resourceplanning
Het project ging in 2019 van start, maar liep door de coronapandemie vertraging op. Vanwege de lockdown mocht Actemium een jaar lang niet in de fabriek komen. In mei 2021 is het project opgeleverd. Het is uitgevoerd in vier fasen. Buiks: “We hebben eerst de inname van grondstoffen gedaan en daarna de maal-menglijn. Vervolgens hebben we de persen aangepakt en tot slot de bulkverlading. De fabriek draait zes dagen per week van 6 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds. Voor elke inbedrijfstelling gold dat we er woensdagavond aan begonnen en dat de fabriek op zaterdagavond weer moest draaien, zodat er op maandag geproduceerd kon worden. We hebben alles op voorhand uitvoerig getest en bij de ombouw veel personeel ingezet. Resourceplanning was ontzettend belangrijk. Het is ons gelukt om alles binnen de afgesproken tijd voor elkaar te krijgen.”
Draadloze besturing
In de bulkverlading komen bulkvrachtwagens diervoeders ophalen. Hun opleggers hebben compartimenten waarin verschillende soorten producten kunnen worden gestort. Het doseren gebeurt nu volledig automatisch, waarbij een bulkweger onder de silo’s heen-en-weer beweegt. Om slijtage van bekabeling te voorkomen, is de aansturing van de bulkweger draadloos gemaakt. Buiks: “In overleg met Siemens hebben we hiervoor een bewezen en robuuste oplossing geïmplementeerd en intensief getest. Het was de eerste keer dat we deze bij een van onze klanten hebben toegepast. Bij het laden is geen tussenkomst van een operator nodig. De chauffeur meldt zich aan met zijn chauffeursnummer en kan de verlading zelfstandig uitvoeren.”
Klantvideo
Met de implementatie van een nieuwe productiebesturing, een MES-systeem en een Advanced Planning and Scheduling-module heeft veevoederproducent Coöperatie ‘De Valk Wekerom’ UA zijn fabriek in Lunteren klaargemaakt voor de toekomst.
In de klantvideo vertellen Client Manager Rob Buiks van Actemium en Arie van Middendorp van De Valk Wekerom meer over de succesvolle samenwerking.
Constante perskwaliteit
De persen zijn voorzien van een door Actemium ontwikkeld intelligent ‘Automated Pellet Control’ systeem. Hierdoor starten ze gecontroleerd en snel op. Hiervoor worden diverse procesvariabelen gebruikt, zoals de temperatuur op de persvloer en de restwarmte in de pers. Buiks: “De kwaliteit van de veevoederbrokken moet bij het opstarten meteen goed zijn. Daarom starten de persen gecontroleerd op. Na het opstarten blijft de kwaliteit constant op hetzelfde hoge niveau door de mogelijkheid om bij afwijkingen automatisch in te grijpen.”
Samenwerken en medenken
Van Middendorp is zeer tevreden met de gerealiseerde oplossing en de prettige samenwerking met Actemium. “Het project is uitstekend verlopen. Het zal nog even duren voor we alles precies ingeregeld hebben en iedereen vertrouwd is met de nieuwe technologie, maar ook daar ondersteunt Actemium ons in. Onze software is nu veel intelligenter dan vroeger. Dit biedt kansen om verder te optimaliseren. Bij een storing kunnen we I/O tijdelijk overbruggen en de productie gewoon door laten draaien. Dat was vroeger niet mogelijk. Onze persen zijn beter ingeregeld en we kunnen voortaan ook minder hoog opgeleide mensen aan de persen laten werken. Niet onbelangrijk, gezien de schaarste aan technisch personeel.” Buiks: “Ook wij hebben de samenwerking als prettig ervaren. De mensen van De Valk waren – terecht – kritisch, maar ook meedenkend.”
De Valk Wekerom heeft met Actemium een Service Level Agreement (SLA) afgesloten en kan bij vragen of problemen 24/7 contact opnemen met het serviceteam. Jaarlijks inspecteert Actemium de systemen om te kijken wat hun prestatie is en of verbeteringen nodig zijn.”
We zijn benieuwd naar je volgende stap en denken er graag over mee!
Stel je vraag via het formulier of neem contact op met een van onze experts
Bij Duynie Ingredients in Katwijk worden restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie gasloos verwerkt tot veevoederoplossingen. De fabriek levert een bijdrage aan een duurzame voedselketen met Actemium als technisch partner voor toekomstgerichte projecten.
Door de herautomatisering van zijn fabriek in Veghel kan veevoederfabrikant De Heus sneller, flexibeler en met een hogere kwaliteit produceren. Het concern speelt hiermee in op de groeiende vraag naar klant-specifieke veevoeders.
Marcel Jeurissen, plantmanager van De Heus Veevoeders in Maasbracht, is trots op ‘zijn’ goed geautomatiseerde fabriek. System integrator Actemium is voor De Heus al jaren een gewaardeerd automatiseringspartner.