De totstandkoming van de automatisering bij AgruniekRijnvallei
Feed tag corner Industriële Elektrotechnische Installaties tag corner

5-jarig jubileum met kennis en ervaring sinds 1957: Een terugblik op hoe een nauwe samenwerking is ontstaan.

AgruniekRijnvallei produceert en levert veevoeders voor alle veehouderijsectoren. Agruniek is ontstaan uit een aantal coöperaties en heet sinds de laatste fusie in 2012 AgruniekRijnvallei. Met 6 productie locatie en 2 op- en overslag locaties.

De uitbreiding naar het midden van het land had niet alleen te maken met schaalvergroting maar ook het kunnen bieden van een grotere diversiteit aan producten. Ook kwam hierdoor de mogelijkheid om grondstoffen per boot vanuit de havens in Rotterdam naar de eigen opslag silo’s in Wageningen te vervoeren en op te slaan.

“Iedereen tevreden, althans ik denk iedereen”, voegt Marinus Wenting, bedrijfsleider bij AgruniekRijnvallei Didam, er voorzichtig aan toe.

“Elke vestiging biedt weer een specialisme en maakt het product uniek. Iedere boer zijn eigen voer. Door voersoorten gescheiden te houden per productie locatie is de ketenveiligheid optimaal gegarandeerd.”

Sinds 1979

De eerste werkgever van Marinus Wenting was Koster Elektrotechniek. Na Koster heeft hij in 1979 de overstap gemaakt naar Agruniek. “Dus schrik niet: al vanaf 1979, en zelfs eerder, ben ik betrokken bij de projecten met Actemium, destijds nog onder de naam Koster Elektrotechniek. En vrijwel allemaal vanuit verschillende functies. Behalve directeur en boekhouder, heb ik hier alle functies wel gehad.”

Continu produceren

Het grootste project van Actemium bij AgruniekRijnvallei was de verbouwing van de fabriek in Didam in 1993. Een project van 2,5 jaar waarbij nagenoeg de hele fabriek is vervangen en de productie heeft moeten stilliggen. Een belangrijke onderdeel destijds was de totstandkoming van de huidige fabriek met automatisering. De huidige fabriek is d.m.v. kleinere projecten continu bijgebleven en gemoderniseerd.

In een volgend groot project van 2016 tot 2017 zijn de PLC’s vervangen en nieuwe besturingspanelen geplaatst waarbij de productie níet is stil komen te liggen. “Waarbij in 1993 nagenoeg de gehele fabriek is vervangen en kon stilstaan, spreken we nu van een fabriek met een productie van 3000 ton per week waarbij we gewoon door moesten blijven draaien. Wat er ook aan uitbreiding plaatsvindt”, aldus Marinus Wenting. Onder andere in een 4-tal weekend omzettingen met een tijdsslot waren ervoor nodig om de 4000 I/O om te zetten naar de nieuwe besturing.

“De planning moet goed zijn, je moet weten wat je doet. Eerst goed uitzoeken en dat vergt goed overleg met elkaar.”

Het is net zoiets als een uitbreiding van een elektro installateur naar een integrator in de industriële automatisering.

Marinus Wenting, bedrijfsleider 
AgruniekRijnvallei

Meer dan alleen werk

Marcel Limbeek, leidinggevend monteur bij Actemium, werkt 8 uur per dag en 5 dagen in de week als vaste monteur bij AgruniekRijnvallei. Marinus: “Onze operators zijn het gewend, horen ze ergens iets rammelen dan roepen ze Marcel op.” En dat schept vertrouwen. Voor elk probleem een oplossing weten te vinden.

Vanuit elektrotechnische kant adviseert Actemium welke oude technieken door nieuwe technieken kunnen worden vervangen en wat dit vervolgens opbrengt zodat een beslissing kan worden genomen om dit wel of niet door te voeren. “Maar de meeste adviesaanvragen komen vanuit AgruniekRijnvallei, vanuit de vestigingen, zelf. Dit komt door de interesse en het technische inzicht dat we zelf hebben. Het is tenslotte ook een stukje hobby!”, vertelt Marinus Wenting enthousiast. Op de vraag of Marinus Wenting nog iets heeft toe te voegen, reageert Marinus Wenting heel rap: “Nou de samenwerking duurt al lang!” Op basis van een goede samenwerking en een vertrouwensband is Actemium de vaste elektrotechnische installateur van AgruniekRijnvallei Didam en Rijnzate Doetinchem.

Agruniek - Ombouw PLC naar Wago
Ombouw PLC naar Wago
Heb je vragen over Industriële Automatisering?
Frank Kelderman
Business Unit Manager - Doetinchem
[javascript protected email address]
+31 (0)6 10 09 84 78