Dat kan zeker met minder energie meer food produceren
Valt energiebesparing onder jouw verantwoordelijkheid en wil je hier een gestructureerde en duurzame aanpak voor? Anders gezegd: wil je het maximale uit je energietransitie halen, zodat je op de lange termijn met minder energie meer food produceert? Dat kan. Als eerste, en vooral vanuit breed perspectief, in kaart brengen wat er op welk moment binnen je fabriek gebeurt. Vanuit die wetenschap is energiebesparing heel goed te realiseren.
Minder CO2-uitstoot en hoge energieprijzen
Er is nu meer aandacht dan ooit aandacht voor de energiebesparingen. Dat zal ook wel moeten. Allereerst heb je te maken met overheidsverplichtingen. Aangezien meer dan 35% van het energieverbruik in Nederland voor rekening komt voor de industrie is hier de opgave het grootst. De Nederlandse overheid wil dat industriële bedrijven in 2030 een CO2-besparing van 49% realiseren, terwijl de Europese Unie de lat nog hoger legt met 55%. Tel daar de hoge gasprijzen om je fabriek te laten draaien bij op en de urgentie om energie te besparen, is duidelijk.
Waar is de samenhang?
Wie flink energie wil besparen, zal echter met een goede aanpak moeten komen. Juist hierin schuilt voor veel bedrijven een probleem. Want waar begin je en wat komt er allemaal bij deze energietransitie kijken? Het lijkt misschien een open deur, maar hiervoor zijn structuur en inzicht nodig. Er is de afgelopen jaren vaak zoveel binnen je bedrijf gebeurt, dat de samenhang tussen processen en afdelingen door hun onafhankelijke ontwikkeling soms zoek is.
“Creëer optimaal inzicht in de informatiestromen en werkprocessen”
In deze whitepaper lees je hoe je met een plan van aanpak in vijf stappen tot meer inzicht komt. Je leert processen overzichtelijk vast te leggen en de informatiestroom te verbeteren.
Creëer overzicht en inzicht
Meer verbinding binnen je bedrijf begint bij het creëren van inzicht in alle werkprocessen en informatiestromen (denk aan order- en productstromen). Wie dit in beeld heeft, ziet precies hoe efficiënt de huidige fabriek, processen en informatiestromen zijn ingericht én waar het beter kan. Je ziet bij welke processen, handelingen en installaties energie verloren gaat. Vanuit die overkoepelende blik kun je heel specifiek gaan kijken hoe en waar je qua energiestromen de winstgevendheid van je organisatie verbetert.
Zie hier de integrale en duurzame aanpak
Kortom: inzicht in de bedrijfs- en werkprocessen en informatiestromen is de absolute basis om op een gestructureerde manier en op de lange termijn energie te besparen. Het is het uitgangspunt om de vaak verloren gegane samenhang binnen je fabriek en kantoor loepzuiver in beeld te krijgen. Dit kan vervolgens weer vertaald worden naar een integrale en duurzame aanpak voor flinke energiebesparingen. Precies dat wat jouw organisatie en de overheid van je vraagt.
Anderen vinden dit ook interessant
Actemium presenteerde haar visie op fabrieksverduurzaming, met een belangrijke rol voor het onderwerp data. Onderwerpen als transitie naar waterstof, energie management systemen, Unified Name Space en Artificial Energy kwam aan de orde tijdens dit event.
Het regelmatig updaten van software in een industriële omgeving is absolute noodzaak, maar vaak worrden deze updates niet automatisch geïnstalleerd.
Het regelmatig updaten van software in een industriële omgeving is absolute noodzaak, maar vaak worrden deze updates niet automatisch geïnstalleerd.