Door slim te automatiseren stel je een autonome toekomst veilig
Is jouw bedrijf klaar voor de toekomst? Als er één ding duidelijk is, dan is het dat de industrie aan het veranderen is. Wil je in de toekomst blijven bestaan, dan zul je je bedrijfsvoering hierop moeten aanpassen. In een serie van drie blogs neem ik je mee in mijn gedachtengoed. Ik leg je uit hoe we via allerlei technische innovaties en oplossingen bij Actemium bezig zijn om jouw bedrijf toekomstbestendig te maken. Het thema van deze eerste blog? Behoud het verleden, verzeker je toekomst!
Geschreven door: Joris Theiner, Controls Consultant Actemium
Stip aan de horizon: jouw zelfsturende fabriek
Graag schets ik eerst de context waarom bedrijven nu in actie moeten komen om de komende jaren overeind te blijven. Neem het vergrijzende personeelsbestand waar veel fabrieken mee te maken hebben. De optelsom is simpel: als hier geen oplossing tegenover staat, dan gaat er de komende jaren ontzettend veel waardevolle kennis en ervaring verloren. Dit is waar digitalisering om de hoek komt kijken. We helpen je graag bij het verzamelen van alle gegevens binnen je bedrijf. Nog belangrijker: dit zetten we om in bruikbare informatie, zodat je via ons stapt in de kansrijke toekomst van autonomous operations. Lees: een zelfsturende fabriek.
Trouwe medewerkers nemen afscheid
Terug naar het nu. Neem Lex, een doorgewinterde operator met meer dan dertig jaar ervaring. Waarschijnlijk heb je meerdere van deze trouwe medewerkers binnen je fabriek rondlopen. Binnenkort gaat Lex met pensioen. En hij is niet de enige. Via Lex worden we herinnerd aan de dreigende pensionering van 2.609.000 mensen in de komende tien jaar*. Zeker iets om rekening mee te houden, want dit type trouwe medewerkers is van onschatbare waarde voor veel bedrijven.
Dynamische Gen Z staat klaar
Maak tegelijkertijd kennis met Generatie Z (2000-2014). Dit is een dynamische groep jongeren die gewend is aan snelle maatschappelijke veranderingen. Over tien jaar stappen ze misschien je fabriek binnen. In tegenstelling tot vorige generaties, die gemiddeld 8,4 jaar bij hun werkgever bleven werken, blijft Generatie Z gemiddeld 1,5 jaar in dienst**. Deze verschuiving onderstreept de noodzaak om de nu aanwezige ervaring en kennis in je fabriek te borgen. Dat kan door zaken en systemen te automatiseren.
De eerste stap
We zien bij Actemium door alle verschuivingen nu al een flink toenemende vraag naar automatisering en autonomous operations. Concreet houdt dit in dat we onze klanten operationeel houden met minder operators. De uitdaging is in de basis overal hetzelfde: hoe brengen we alle kennis en ervaring van operators die met pensioen gaan, over naar zelfsturende systemen die het in zich hebben om te leren en te groeien?
Meer dan mooie toekomstmuziek
Klinkt dit voor jou misschien nog als mooie toekomstmuziek? Dat is het niet. We zijn er bij Actemium bedreven in om bestaande data van de juiste context te voorzien en dus op een slimme manier te automatiseren. Aan data alleen heb je namelijk niks. Het is juist de context die zorgt dat je over relevante informatie beschikt waar je je bedrijf mee vooruit helpt. Het is juist deze informatie die nodig is om je fabrieken en systemen zelfsturend te maken.
Verschil tussen data en informatie
Hier een voorbeeld om het verschil tussen ‘data’ en ‘informatie’ uit te leggen. Een temperatuur van 25 graden Celsius (data) is betekenisloos zonder context. Contextuele gegevens, zoals definiëring van een hoge en lage temperatuur, zijn essentieel voor zinvolle informatie. Kortom: als je eraan toevoegt dat 25 graden Celsius een te lage temperatuur is voor jouw product en daardoor een verwarmingselement ingeschakeld moet worden; pas dan transformeer je data naar informatie.
Samen op weg naar een autonome fabriek
Ditzelfde principe passen we toe binnen fabrieken. Door zinvolle informatie aan data toe te voegen, zijn we samen op weg naar een zelfsturende fabriek. Zodra informatie beschikbaar is, slaan we deze kennis op én kunnen ervaringen binnen het systeem groeien door voortdurende (automatische) analyse. Deze contextuele gegevens zijn de eerste stap op weg naar een autonome fabriek. Hiermee zorg je dat de nu aanwezige kennis binnen je fabriek behouden blijft. Door steeds meer context toe te voegen, groeit je bedrijf exponentieel naar een toekomst waarin kennis gewaarborgd is.
* bron: CBS
** bron: UWV
Jouw bedrijf klaar maken voor de toekomst?
Heb jij te maken met een vergrijzend personeelsbestand en wil je de eerste stappen zetten naar een zelfsturende fabriek? We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!
Vul onderstaand formulier in of neem direct contact op met Joris Theiner.
Anderen vinden dit ook interessant
Is jouw bedrijf klaar voor de toekomst? De industrie verandert, dus om te blijven bestaan, moet je je bedrijfsvoering aanpassen.
Actemium presenteerde haar visie op fabrieksverduurzaming, met een belangrijke rol voor het onderwerp data. Onderwerpen als transitie naar waterstof, energie management systemen, Unified Name Space en Artificial Energy kwam aan de orde tijdens dit event.
Het regelmatig updaten van software in een industriële omgeving is absolute noodzaak, maar vaak worrden deze updates niet automatisch geïnstalleerd.